• Wedstrijdverslagen AFZO 1 en AFZA 1

  17 sep 2019
 • Westfriezen -  Always Forward  1 - 1 

  Wegens de slechts zeer geringe kans op overleving van de poulefase van het bekertoernooi, in het kader waarvan de wedstrijd plaatsvond, werd de ontmoeting in sportpark ‘t Krijt tussen Westfriezen en Forward, zeker van Forwardzijde, als oefenwedstrijd beschouwd, zij het als een iets specialere dan een gewone oefenwedstrijd wegens het derby-karakter van het treffen. De wedstrijd werd afgesloten met met een 1 - 1 gelijkspel waarmee, gezien de veldverhouding in met name het laatste kwart van de strijd, Forward iets meer tevreden kon zijn dan de thuisploeg, al mocht hun doelman opgelucht adem halen bij een Forward-treffer die wegens buitenspel werd afgekeurd en bij een geboogd afstandsschot dat buiten zijn bereik op de lat belandde.

  Ten opzichte van de beginopstelling van de wedstrijd van vorige week tegen SSV was het team van Forward op enkele plaatsen gewijzigd. Delaney begon in het centrum van de verdediging en Cemil startte op de linkervleugel daarvan. Zij vervingen Colin en Anfernee. Verder was er een plek ingeruimd voor Mihail (Mike), die inmiddels speelgerechtigd is geworden, en daardoor verhuisde Lucas naar de bank. Die bank was goed bezet want de ziekenboeg is, eindelijk, grotendeels leeggestroomd.

  De openingsfase van de wedstrijd speelde zich overwegend op de speelhelft van de bezoekers af zonder dat er echte kansen of mogelijkheden ontstonden. Het meest opvallende moment was de blessurebehandeling van een van de Westfriezen, die na de oplapbeurt nog probeerde verder te spelen, maar zich even later toch moest laten vervangen.

  In aanvallend opzicht kwam Forwards inbreng in de eerste 20 minuten vooral van Cemil die enkele malen met diepe passes op links werd bereikt en voorzetten kon afleveren die echter alle door de Westfriezen-defensie betrekkelijk gemakkelijk konden worden weggewerkt. Dat was, in de 15eminuut, in veel mindere mate het geval bij een actie op rechts van zijn collega-vleugelverdediger Mauro, wiens voorzet na een mooie 1-2-combinatie voor het doel langs ging en bij de tweede paal ternauwernood voor de inlopende Cemil tot corner werd verwerkt.

  Luuk moest in de 19eminuut voor de eerste maal serieus in actie komen bij een doorbraak van een Westfriezen-spits, hetgeen hem prima afging.

  In de loop van de eerste helft verplaatste het spel zich geleidelijk iets meer in de richting van de Westfriezen-speelhelft maar de verdedigingen bleven domineren, waardoor er slechts weinig gevaarlijke momenten ontstonden. Eén daarvan deed zich voor bij een vrije trap voor de thuisclub: terwijl iedereen op een boog in het strafschopgebied leek te rekenen, schoot de nemer van dienst verrassend rechtstreeks op doel. Omdat de bal geen raketvaart had meegekregen kon Luuk hem opvangen. Direct daarna moest Luuks collega aan de andere kant van het veld met een fraaie redding in actie komen om een door Ferris ingekopte corner buiten zijn doel te houden. Een counter volgend op een corner van Forward leverde, na een verre uittrap van de Westfriezen-doelman, een spits van de thuisploeg een behoorlijke kans op, maar in zijn poging met een boog over Luuk te scoren, raakte hij de bal verkeerd.

  Kort voor de rust testte Clyde met een afstandsschot de Westfriezen-doelmant, die de knal wist te pareren en vervolgens pakte hij uit de rebound van Mike de bal ook nog klemvast. Het laatste wapenfeit uit de eerste helft betrof een Westfriezen-aanval door het centrum, die met een langs Luuks doel verdwijnend afstandsschot werd besloten.

  Ook in de tweede helft, waarin Anfernee in het veld kwam voor Cemil, speelde het spel zich in de beginfase voor het merendeel af op de speelhelft van Forward, maar het waren de bezoekers die in de 50eminuut het net van de tegenpartij wisten te vinden. Nadat achtereenvolgens een vrije trap van Barry en een voorzet van Mike waren afgeslagen, leverde Ferris van buiten het Westfriezen-strafschopgebied uit de rebound een hard schot af, dat via de hak van Clyde in het doel belandde. Helaas stond Clyde in buitenspelpositie.

  Even daarvoor had Luuk, weer bij een counter van de thuisploeg volgend op een Forward-corner, de bal buiten zijn strafschopgebied moeten wegwerken. Een zeer langdurige aanval van Westfriezen vond zijn einde toen Mauro in twee instanties ingreep. Een in geel shirt gehulde centrale verdediger begon in de 55eminuut aan een indrukwekkende solo die hem langs vele tegenstanders voerde. Toen de bal uiteindelijk voor hem werd weggetikt kwam die terecht bij een medespeler die bijna kon doorbreken, maar met een sliding kon Delaney dat voorkomen. Uit de volgende aanval van de thuisclub werd Luuk daadwerkelijk onder vuur genomen. Hij pareerde het schot, waarna Ferris de bal koelbloedig in Luuks handen kopte. Een kopbal vanaf de rand van zijn strafschopgebied leverde een aanmerkelijk minder groot probleem op voor Luuk. 

  Met een actie volgend op een pass van Barry bracht Anfernee Mike in stelling, die zijn schot door de Westfriezen-doelman tot corner verwerkt zag worden. De geel-witte verdediging hield bij die corner opruiming, zoals Patrick dat even daarna deed bij een corner van de thuisclub en in de loop van de strijd nog bij enkele andere voorzetten. Diezelfde Patrick, met een mislukte poging de bal met de voetzool terug te trekken, en in nog veel sterkere mate een Westfriezen-spits die direct daarna de bal volledig miste toen hij die met een trap achter het standbeen langs voor wilde zetten, zorgden halverwege de tweede helft voor de komische noot, waaraan een einde kwam met een door een Westfriezen-middenvelder om onduidelijke reden over de tribune geschoten bal.

  Lucas was inmiddels in het veld gekomen voor Quinten. Anfernee kreeg na een overtreding even buiten de punt van het Forward-strafschopgebied een gele kaart voorgehouden. Het was weer Patrick die de uit de vrije trap voorgezette bal wegwerkte.

  Een vrije trap, door Barry van links genomen, bereikte Lucas die slechts ten koste van een corner kon worden gestuit. In de 70eminuut ving Mike in het middenveld een verre trap op en retourneerde de bal direct met een boog naar het doel, maar helaas belandde het speeltuig op de lat. Even daarna brak de thuisploeg op rechts door. Luuk keerde het vleugelschot met de voet en zijn defensie zorgde vervolgens voor verder transport van de bal.

  Diovaris kwam in de 72e minuut voor de eerste maal sinds hij een langdurige blessure had opgelopen weer binnen de lijnen. Mike maakte plaats voor hem.

  In de laatste 20 minuten van de wedstrijd werd de druk van Westfriezen geleidelijk groter en Forward kreeg steeds meer moeite om daar onder uit te komen. Een schot uit een gevaarlijke uitbraak na balverlies van Forward op het middenveld stuitte af op een lichaam in de verdediging en Ferris werd vol getroffen door een schot dat werd afgevuurd nadat de scheidsrechter had gefloten. Na opgelapt te zijn, kon Ferrris de strijd hervatten, al moest hij daartoe eerst nog een eindje om het veld lopen richting zijlijn.

  Forward kwam nauwelijks nog over de middenlijn, maar als dat gebeurde was het niet ongevaarlijk. Mauro brak op rechts door en werd bij de doellijn door middel van een overtreding gestuit. De vrije trap leverde niets op, maar de volgende uitbraak van Forward, in de 88eminuut deed dat wel. Met een knappe actie leverde Mauro de bal af bij Tom, die vanaf de rechter zijlijn met een verre breedtepass - die Dio slim langs zich heen liet gaan - de opstomende Anfernee lanceerde. Die brak door en schoof de bal langs de uitlopende Westfriezen-doelman tegen het net (0 - 1).

  Westfriezen wilde alles behalve verliezen en perste er in de laatste minuten een slotoffensief uit, dat prompt, uit een aanval over rechts, de gelijkmaker opleverde. Daarna kreeg de ploeg nog mogelijkheden op meer, maar bij een goede kans belandde de bal tegen het zijnet en Luuk stond bij de paal op zijn post bij de laatste doelpoging van de wedstrijd.

  Het resultaat van de wedstrijd tegen Westfriezen betekende voor Forward direct dat het bekeravontuur aan zijn niet al te zeer betreurde einde was gekomen. Westfriezen zou bij een nederlaag van De Rijp tegen SSV geplaatst zijn voor de knock-outfase, maar van het Wonder van De Rijp, dat daarvoor nodig was, kwam niets terecht. De Rijp won de strijd tegen de ploeg uit Stompetoren met 5 - 0 en eindigde daardoor met zeven punten uit drie wedstrijden en een fraai doelsaldo van +11 op de eerste plaats in de poule.

  Westfriezen - Always Forward  1 - 1 (0 - 0). 88, Blanker 0 - 1; 89, 1 - 1.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Mauro Robles Bello, Ferris Inyamah, Delaney van Schagen, Cemil Zaal (46, Anfernee Blanker), Patrick Bruijns, Barry Rageh, Mihail “Mike” Apostol (75, Diovaris Balentina),  Quinten Gorissen (65, Lucas Vaerewijck), Tom de Weerd en Clyde Limbach.     

  EVC 1 - Always Forward (zat) 1   3 - 2 

  De tweede officiële (uit)wedstrijd in zijn bestaan bracht Forward (zat) 1 (AFZA1) een resultaat dat een tikkeltje tegenviel. De ploeg kreeg, na een glansrijk verlopen oefenperiode en bekerwedstrijd tegen Jisp in Edam tegen derdeklasser EVC zijn de eerste nederlaag te slikken (3 - 2).

   

  In vergelijking met de wedstrijd van twee weken geleden in en tegen Jisp telde de beginopstelling van Forward drie personele en diverse positionele wijzigingen. In de defensie nam Melvin de plaats van Thomas op links in; speelden Jelle en Ivo in het centrum en schoof Jordi naar rechts. Mark en Timothy speelden op het middenveld op de plaatsen van Patrick en Milco. Laatstgenoemde verscheen in de aanvalslinie, waar de donderdag tijdens de training geblesseerd geraakte Leon ontbrak. 

   

  In de eerste fase van de wedstrijd had Forward het grootste aandeel in aanvallend opzicht. Een drietal corners werden echter direct of indirect steeds een prooi voor de Edammer doelman die bij zijn eerste ingreep pijnlijk in botsing kwam met Jan-Jaap en even moest worden opgelapt. Dat hij geheel hersteld was bewees hij in de achtste minuut toen hij een gevaarlijk afstandsschot van Timothy met de vingertoppen tot corner wist te verwerken. Gedurende vrij lange tijd bleef dit het voornaamste wapenfeit van Forward. EVC stelde hier in het eerste halfuur twee gevaarlijke aanvallen tegenover, waarbij de schoten werden geblokt door Jelle en Ivo, en een afstandsschot dat Aron vrij eenvoudig kon vangen. De wedstrijd speelde zich vooral af op het middenveld en werd, vooral van EVC-zijde, gekenmerkt door een nogal fysieke spelstijl. Forward probeerde diverse malen met diepe passes vanuit de achterste linie de aanvallers aan het werk te zetten, maar de EVC-verdediging had hier goed het oog op en profiteerde bovendien van een lengtevoordeel.

  In de 24eminuut rukte Jelle op door het centrum en leverde vervolgens een dieptepass af op Stefan, die op het moment dat hij schoot geraakt werd door een tegenstander. De bal vloog langs het EVC-doel en Stefan moest worden opgelapt.

  Een kort EVC-offensief leidde na een klein halfuur spelen tot een treffer die wegens buitenspel werd afgekeurd en een langdurige aanval waarbij de ploeg niet tot afronding kon komen. Hieraan kwam een einde met een diepe pass van Ivo op Jordi, wiens volley-voorzet via een EVC-verdediger. voor hem gelukkig. in de handen van zijn doelman belandde.

  Veel ongelukkiger belandde de bal even later uit de rebound van een afgeslagen vrije schop voor de thuisclub tegen de armen van Mark en daardoor kreeg  EVC de kans uit een strafschop de leiding nemen, hetgeen onberispelijk gebeurde (1 - 0). Na balverlies van Jan-Jaap op het middenveld bij Forward leek de thuisploeg uit de counter zelfs op 2 - 0 te komen, maar de schutter van dienst schoof de bal echter zowel langs Aron als langs het doel.

  Voor de rust kreeg Forward een mogelijkheid op de gelijkmaker. Nadat Milco op de rand van het EVC-strafschopgebied was gevloerd, mocht Ivo aanleggen voor een vrije trap. Zijn schot stuitte af op de EVC-muur en de rebound van Mark op een lichaam dat zich toevallig in de baan van de bal bevond. 

  De eerste gevaarlijke momenten in de tweede helft deden zich bij het Forward-doel voor. Een schot uit een aanval over links eindigde in de handen van Aron en nadat een schot van Milco uit een pass van Ivo op een verdediger was afgestuit en de volgende pass, van Timothy, in de Forward-aanval werd onderschept, kon de thuisploeg een counter uitvoeren die door Timothy zelf heel knap onschadelijk werd gemaakt. Kort daarna kwam Forward met het mooiste doelpunt van de wedstrijd op gelijke hoogte: met een fraai boogballetje breed bereikte Ivo de opkomende Mark, die op zijn beurt met een even fraaie boogbal over de uitgelopen EVC-doelman de bal  in het net deponeerde (1 - 1). Aan deze stand had Forward genoeg om verder te kunnen bekeren, maar de vreugde hierover was van korte duur. Nadat de linkerspits van de thuisclub de bal uit een via via bij hem terechtgekomen voorzet royaal had naastgeschoten en Aron een dieptepass had opgepakt, leidde een alles en iedereen verrassend balverlies van de gewoonlijk safe als de Bank of England spelende Ivo tot een counter die, hoewel Aron de inzet nog wel kon aanraken, doeltreffend werd afgerond (2 - 1).

  Ivo lanceerde even later Ricardo op links, die een actie liet volgen door een voorzet op Stefan. De EVC-defensie slaagde er helaas in hem van de bal af te zetten. Een combinatie waarbij Ivo, Stefan en Milco betrokken waren liep kort daarna uit op een dchot/voorzet over het EVC-doel. Hetzelfde lot trof een schot van Melvin nadat Ivo hem uit een vrije trap op links had aangespeeld.

  Aron moest in de 65eminuut redding brengen op een vleugelschot uit een EVC-aanval over links. Even daarna bereikte Ivo Milco met een verre pass. Milco’s voorzet ging net over Jan-Jaap, maar belandde vervolgens bij Ricardo, die zijn breedtepass onderschept zag worden. Zijn volgende breedtepass, even later in de slotfase van een langdurige Forward-aanval, bereikte wel de beoogde medespeler, in casu Milco, die met een teruggelegde bal Ivo in staat stelde met een hard schot van even buiten het EVC-strafschopgebied de tweede gelijkmaker te laten aantekenen (2 - 2). De volgende doelpoging was van Ricardo zelf, maar nadat de bal via een EVC-verdediger loodrecht omhoog ging kon de doelman de situatie eenvoudig meester blijven. EVC kreeg daarna een goede mogelijkheid nadat de bal uit een vrije trap op links van rechts werd voorgezet. De afgevuurde kopbal ging naast.

  Kort nadat Hans in het veld was gekomen voor Jordi leverde Ricardo, na twee prachtige acties met daar tussenin een 1-2-combinatie met Milco, een gevaarlijke pass richting Stefan af, die nog net werd afgetroefd door de EVC-keeper. Aron moest enkele minuten daarna in actie komen bij een schot van de rechterspits van de thuisclub na een actie die hem naar het centrum van het veld bracht. Nadat Pieter was ingebracht voor Milco moest Aron nogmaals aan de bak: de vrije trap van 25 m kreeg hij in twee instanties onder controle. Hans kopte de bal aan de overkant uit een vrije trap van Ivo over het EVC-doel.

  Forward zette in de slotfase een offensief op, maar moest wel heel attent blijven voor counters van  de Edammers. Bij eén daarvan ontstond een 3-tegen-3-situatie waaruit Melvin heel knap als overwinnaar tevoorschijn kwam.

  Ivo had bepaald niet zijn fortuinlijkste dag. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd een pass van hem onderschept waardoor een EVC-spits vrije doorgang naar Aron kreeg. Der Forward-doelman wist de aanvaller knap te stuiten door buiten het strafschopgebied de bal liggend tegen te houden. Nadat hij weer was opgestaan schoof hij de bal echter voor de voeten van een tegenstander die van grote afstand het net vond (3 - 2).

  De resterende speeltijd was te kort voor Forward om de stand nogmaals gelijk te trekken en er was zelfs nog een nieuw knappe ingreep van Melvin nodig om de angel uit een gevaarlijke EVC-counter te halen.

   

  Door de nederlaag is Forward uitgeschakeld voor de districtsbeker en kan de ploeg zich volledig concentreren op de competitie die aanstaande zaterdag begint.

   

  EVC 1 - Always Forward (zat) 1   3 - 2 (1 - 0).32, 1 - 0; 50, De Wit 1 - 1; 56, 2 - 1; 69, Rottiné 2 - 2; 89, 3 - 2.

  Alw. Forward (zat) 1:Aron van Loon, Jordi Meester (74, Hans van der Woude), Jelle Huitema, Ivo Rottiné, Melvin Swier, Mark de Wit, Timothy Wai Chang, Jan-Jaap Schaper, Milco Leijen (83, Pieter de Smidt), Stefan Schipper, Ricardo Pengel.

   

   

rfwbs-slide