• Wedstrijdverslagen AFZO 1 en AFZA 1 (7, 8, 14 en 15 dec 2019)

  13 jan 2020
 • Always Forward (zat) – AFC ’34  5 – 1

  (7 December 2019)

   

  Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft in de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2019 zijn 100% score, zowel in thuiswedstrijden als in de tweede periode, gehandhaafd. In de wedstrijd tegen AFC ’34 stond er op het scorebord, net als vorige week tegen de andere Alkmaarse ploeg in de poule, Alcmaria Victrix, voor Forward een 1 – 0 voorsprong, die onmiddellijk na de hervatting werd verdubbeld, waarna de marge werd uitgebouwd tot een royale zege, in het geval van zaterdag tot 5 – 1.

  Stond de vorige thuiswedstrijd, tegen Sporting Krommenie, onder leiding van een opmerkelijke scheidsrechter, nl dhr Nino Lantink, die een van de twee volledig dove scheidsrechters in dienst van de KNVB is; in de wedstrijd tegen AFC ’34 werd de fluit gehanteerd door de welbekende voormalige scheidsrechter in het beroepsvoetbal, Maurice de Hond.

  In vergelijking met de formatie die vorige week in Alkmaar tegen Alcmaria aan de aftrap stond, kende de beginopstelling van Forward tegen AFC ’34 enkele wijzigingen. In de verdedigingslinie was Thomas van de linkervleugel naar de plaats van Jordi op rechts verkast en in plaats de naar het middenveld geschoven Jelle speelde Darren naast Ivo in het centrum. Melvin ging van het middenveld naar de linkervleugel van de defensie. Op het middenveld kreeg Timothy deze dag behalve van Jelle ook gezelschap van Mark, die Milco verving. Het trio voorin bleef ten opzichte van de wedstrijd tegen Alcmaria ongewijzigd.

  Melvin was de speler die het eerste gevaarlijke moment voor het AFC-doel inleidde toen hij de bal met een verre hoge boog van links in het Alkmaarse strafschopgebied liet belanden. Stefan was iets eerder bij de bal dan AFC-doelman Lakeman, maar zijn kopbal ging over het doel.

  AFC trok zich bij balbezit van Forward vaak met tien spelers terug op de eigen helft, maar als de gelegenheid zich voordeed, probeerde de ploeg met snelle uitvallen toe te slaan. In de zevende minuut werd zo’n counter bijna perfect uitgevoerd. Het enige manco was dat de spits die de bal uit voorzet van rechts achter Aron werkte zich in buitenspelpositie bevond, waardoor de treffer werd afgekeurd. Verder kon de Alkmaarse aanvalslinie niet al te veel uitrichten tegen de Forward-defensie, waarin Darren een sterke indruk maakte en het kasteel bewaakte als Ivo het avontuur zocht.

  De volgende aanvallen van Forward leverden beide een voorzet van Ricardo van rechts op, waaruit Stefan en Jan-Jaap de bal langs het AFC-doel kopten. Aan de overkant onderging een voorzet uit een vrije trap hetzelfde lot. Nadat een schot van Jan-Jaap even later was afgestuit op een AFC-verdediger, volgde een langdurige Forward-aanval die besloten werd met een schot waarbij het doel wederom op de verkeerde plaats werd gezocht.

  In de 16e minuut mocht Ivo op rechts een vrije schop nemen. Hij liet de bal hard het AFC-strafschopgebied binnengaan en toen die via een hoofd en een een lichaam voor de voeten van Stefan belandde, wist die daar wel raad mee: hard en hoog sloeg de bal tegen het net (1 – 0).

  Achterin bij Forward wist Melvin met een sliding een Alkmaarse uitval van zijn gevaar te ontdoen en kon Timothy even later knap een corner te voorkomen. De beide keepers werden aan het werk gezet bij resp. een Alkmaars afstandsschot dat een prooi werd voor Aron en een iets te zachte pass terug op AFC-keeper Lakeman, waarbij hij nog net kon voorkomen dat Jelle de al bereikte.

  Bij een mooie aanval van Forward over rechts belandde de voorzet voorbij de tweede paal bij Timothy, die de bal terug voor het doel kopte naar Ivo die helaas nog net gestuit kon worden bij zijn afrondingspoging. De counter leverde een schot op dat over en naast Arons doel verdween.

  Zeven minuten voor de rust bereikte Ivo met een verre pass Jan-Jaap op links. De Forward-aanvoerder verplaatste de aanval naar rechts waarna Mark zijn schot uit de voorzet zag afstuiten op doelman Lakeman. Bij de volgende voorzet van rechts, van Ricardo, bereikte de bal voorbij de tweede paal Melvin in een te moeilijke positie om een gevaarlijke voortzetting van de aanval mogelijk te maken. Jelle schoot over uit een combinatie met Ivo en Ricardo.

  Het laatste gevaarlijk moment voor de rust  betrof een corner op links voor AFC, waarbij Aron de bal hoog bij de eerste paal moest wegwerken.

  Na de rust kwamen Hans en Leon in het veld voor Mark en de aan een kuit geblesseerd geraakte Ricardo. Leon liet onmiddellijk van zijn aanwezigheid blijken. Met raketsnelheid ging hij op links aan de haal. Vervolgens draaide hij naar binnen, manoeuvreerde zich in schietpositie en knalde de bal in de korte hoek (2 – 0). Enkele minuten later volgde een actie van Leon op rechts, maar zijn voorzet werd onderschept door doelman Lakeman. Aron deed even later bij het Forward-doel hetzelfde met een voorzet van links.

  Stefan vuurde na een combinatie met Jelle een afstandsschot richting AFC-doel waar doelman Lakeman de bal in twee instanties wist te pakken. Even later kreeg Forward een corner te nemen die leidde tot een snelle Alkmaarse uitbraak, die door Jelle werd afgebroken. Leon begon even daarna een actie op rechts, maar op het moment dat die echt gevaarlijk leek te worden, gleed hij uit.

  Uit een vrije trap van Ivo op links ontstond een corner op rechts, die op zijn beurt, via een voorzet van Ivo, leidde tot een corner op links. Uit de trap van Leon kopte Timothy van voorbij de twede paal de bal terug voor het doel, waarna Stefan inkopte en doelman Lakeman die inzet stopte.

  In de 63e minuut bouwde Forward de voorsprong uit tot drie treffers: Ivo rukte door het centrum op en bracht met een fraai passje naar links Leon in stelling (3 – 0). Twee minuten later combineerden Leon en Hans knap op rechts. Uit Leons voorzet kwam de bal bij hem terug waarna ijn twee doelpogingen beide fraai gesopt werden door keeper Lakeman. Nadat Jelle even later de bal heroverd had, werd Leon opnieuw in stelling gebracht. Weer pareerde doelman Lakeman het schot, maar de bal ging recht omhoog waarna Leon hem, botsend tegen Lakeman, in doel werkte.

  De treffer werd afgekeurd, maar er volgde wel een opstootje waaraan enig suswerk te pas moest komen om de gemoederen tot bedaring te brengen

  Een uitbraak van de bezoekers werd even later net buiten het Forward-strafschopgebied gestuit, zij het door middel van een overtreding. De toegekende vrije trap werd verprutst met een schot dat hoog over Arons doel verdween.

  Uit een schitterende pass van Hans kon Leon in de 72e minuut een trekbal op Stefan afgeven waaruit Forwards topscorer de 4 – 0 liet aantekenen. De Alkmaarders kregen enkele minuten later een goede kans toen de scheidsrechter bij een vlagsignaal van Steven liet doorspelen en een AFC-spits alleen op Aron af kon gaan. De Forward-doelman maakte het de schutter zo moeilijk dat de inzet langs het doel ging.

  Nadat Pieter in het veld was gekomen voor Ivo leverde een Forward-aanval een vorzet van Hans op waarbij de Alkmaarse doelman Jan-Jaap bij de eerste paal nog net van scoren wist af te houden. Een pass van de snelle en behendige AFC-spits Hassan bracht een mede-schutter in schietpositie. Aron stopte het schot ten koste van een corner en daaruit volgde een kpopbal die langs het Forward-doel ging.

  Leon liet even later een actie op rechts volgen door een voorzet op Hans die op de rand van het strafschopgebied staande de bal helaas niet goed raakte waardoor het schot royaal over het AFC-doel vloog.

  Twee spelers van AFC dachten in de 84e minuut ongetwijfeld een vrije dortocht te hebben richting Aron, maar plotseling lag Melvin met een fraaie sliding voor de bal en hij slaagde er zelfs in bij het opstaan een medespeler aan te spelen, zodat de bal in de ploeg bleef. Een Alkmaarse aanval liep uit op een schot hoog over het Forward-doel, maar de volgende aanval, in de slotminuut, leverde alsnog de eretreffer op (4 – 1). De marge van vier treffers werd in de blessuretijd nog hersteld toen  Jelle een hoge diepe pass richting AFC-doelgebied verzond waar de inlopende Leon met het hoofd zijn hattrick voltooide (5 – 1).

  Wat ongeveer verwacht kon worden, kwam inderdaad uit: De Foresters greep de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter DINDUA aan om in doelsaldo ver weg te lopen van SDOB en in de tweede periode ook Forward op dat gebied te passeren. Met de 14 – 1 monsterzege verbeterden de Heilooërs het seizoensrecord, dat met 14 – 2 op naam stond van DTS, tegen De Wherevogels. De ploeg uit Purmerend droeg ook in de speelronde van afgelopen zaterdag mede  zorg voor de meest opmerkelijke uitslag van de dag door in eigen huis St Adelbert te verslaan, met de niet mis te verstane cijfers 5 – 1. De Egmonders zijn na de derde achtereenvolgende nederlaag teruggevallen in de groep van achtervolgers in de subtop van de ranglijst. Ook de thuisnederlaag van DTS tegen Sporting Krommenie was verrassend.

   

  Always Forward (zat) – AFC ’34  5 – 1 (0 – 1).  16, Schipper 1 – 0; 47, Machielse 2 – 0; 62, Machielse 3 – 0; 72, Schipper 4 – 0; 90, Schipper 4 – 1; 90+, Machielse 5 – 1.

  Alw. Forward (zat) 1: Aron van Loon, Thomas Bek, Darren Johnstone, Ivo Rottiné (77, Pieter de Smidt), Melvin Swier, Jelle Huitema, Timothy Wai Chang, Mark De Wit (46, Hans van der Woude), Ricardo Pengel (46, Leon Machielse), Stefan Schipper en Jan-Jaap Schaper .

   

  ===================================================================================================================================

   

  Always Forward – RKEDO  3 – 0 

  (8 December 2019)

   

  Forward heeft in de laatste thuiswedstrijd van 2019, na de nederlaag van vorige week bij HSV Sport, de draad van de overwinningen weer opgepakt. Tegen RKEDO hield de ploeg voor de eerste keer in het lopende seizoen in eigen huis het eigen doel schoon, terwijl de schutterij het net van de ploeg uit Avenhorn/De Goorn, weliswaar éénmaal met onbedoelde medewerking van hun defensie, driemaal wist te vinden. Dat was één keer minder dan het aantal malen dat paal en lat van het RKEDO-doel werd getroffen.

  De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis van mevrouw Schipp, de moeder van Eric, die eerder in de week was overleden.

  De personele bezetting van Forward bij het begin van de wedstrijd kende ten opzichte van die van de wedstrijd van vorige week tegen HSV Sport één wijziging: de van een blessure herstelde Patrick speelde in plaats van Quinten. De van een wereldreis teruggekeerde Bas behoorde tot de wisselspelers.

  In de eerste helft tegen de straffe wind in spelend had Forward weinig tijd nodig om voor het eerste gevaarlijke moment voor het doel van RKEDO te zorgen. Lucas ging in de tweede minuut na een inworp op links aan de haal en uit zijn voorzet schoot Goos de bal via de eerste paal voorlangs. Acht minuten later werd Goos op rechts gelanceerd. Hij speelde terug op Mike, wiens voorzet half werd weggewerkt. Patrick trof uit de rebound de paal van het doel van de bezoekers. In de volgende aanval was het wel prijs: Tom passte in het centrum breed naar de op rechts vrijgelopen Lucas, die vanuit een vrij scherpe hoek een schot losliet dat bij de tweede pal tegen het net belandde (1 – 0).

  Na een kwartier spelen leidde Tom vanaf de rechterkant een gevaarlijke aanval in. Mike liet Toms voorzet aan zich voorbijgaan voor Anfernee, die echter werd gevloerd. Tom krulde de bal uit de toegekende vrije trap om het RKEDO-doel heen. Even later bereikte Delaney met een verre pass Anfernee, die kon doorbreken. Zijn voorzet kwam terecht bij Mike, die de bal helaas niet goed kon raken. Lucas kopieerde na een counter van Forward de inzet die Tom eerder bij de vrije trap uit zijn rechtervoet had getoverd.

  Luuk kreeg in de 25e minuut zijn eerste serieuze klus: hij plukte een hoge voorzet keurig uit de lucht. Zijn collega aan de overkant, die uitgroeide tot de uitblinker aan RKEDO-zijde, hield even later de doorgebroken Goos van scoren en zag vervolgens een vrije trap van Patrick, genomen op zo’n 25 m recht voor zijn doel, over de lat verdwijnen. Bij een vrije trap voor de bezoekers kreeg de spits de bal te ver voorbij de tweede paal en te dicht bij de doellijn om met een kopbal gevaarlijk te kunnen worden.

  Goos kreeg na een halfuur spelen, enigszins fortuinlijk, een kans identiek aan die van vijf minuten eerder en deze keer slaagde hij er wel in om RKEDO-doelman Koning te passeren maar nu stond opnieuw het aluminium – deze keer de linkerpaal – een Forward-treffer in de weg.

  Een met een gele kaart bestrafte overtreding van Cemil leverde de bezoekers een vrije trap op, waaruit de bal, na enig heen-en-weer-gekop in het strafschopgebied naast Luuks doel verdween.

  Een poging om een situatie voetballend op te lossen door middel van een reeks riskante passjes in en om het eigen strafschopgebied door de overigens sterk opererende Forward-verdedigers, vormde een aanslag op de gemoedsrust van de eigen aanhang en leverde de bezoekers uiteindelijk een corner op, die door een prima vangbal van Luuk onschadelijk werd gemaakt. Het volgende gevaar bij het Forward-doel ontstond eveneens uit een corner, maar daarbij werd de bal naast Luuks doel gekopt.

  Anfernee stuitte enkele minuten voor de rust op de weer goed ingrijpende doelman Koning, waarna Ferris de bal uit de corner net niet vol genoeg kon raken, waardoor het (kunst)leer voorlangs het doel ging.

  In de openingsfase van de tweede helft zochten de bezoekers nadrukkelijk de aanval. Na een aanval over links bereikte de voorzet een EDO-spits, wiens schot door Cemil kon worden geblokt. Uit de corner werd de bal naast gekopt. Even later eindigde een inzet van een aanvaller van de bezoekers, vanaf de rand van het strafschopgebied geschoten, in de handen van Luuk. Ook een vrije trap voor de bezoekers leverde gevaar voor het Forward-doel op, maar de defensie van de thuisclub overleefde deze situatie en ook de daaropvolgende corner zonder kleerscheuren.

  In de tegenaanval kreeg  Forward een vrije trap toegekend. Patrick bereikte fraai het hoofd van Ferris, maar EDO-doelman Koning redde even fraai en uit de corner de deze redding opleverde kopte Tom de bal voorlangs.

  In de 54e minuut volgde een Forward-aanval over links. Mike liet een voorzet los die door een RKEDO-verdediger zodanig werd onderschept dat hij de bal in zijn eigen doel werkte (2 – 0).

  Even later, toen Tibbe in het veld was gekomen voor Anfernee, drong Lucas diep door op de EDO-speelhelft. Zijn voorzet op Goos werd echter knap onderschept door doelman Koning.

  RKEDO creëerde vervolgens twee gevaarlijke momenten bij het Forward-doel. Een voorzet ging voor het doel langs zonder dat iemand de bal kon raken en bij een schotpoging werd de bal via een kluts van richting veranderd en bleef daarbij maar net buiten bereik van een spits van de bezoekers.

  Vervolgens onderging de formatie van Forward een tweetal personele wijzigingen waarvan de eerste wel – Anthony kwam in het veld voor Lucas – maar de tweede niet in het strijdplan was opgenomen. In zijn ijver beging Cemil een overtreding die hem zijn tweede gele kaart in de wedstrijd en daarmee de eerste rode in zijn hele voetballoopbaan opleverde en Forward de resterende 25 minuten met een numerieke minderheid moest zien door te komen.

  Anthony kon, via een mooie combinatie met Mike en Tom, doorbreken, maar ook hij vond in doelman Koning een sta-in-de-weg en een volley van Tom uit de resulterende corner ging net naast het EDO-doel. Daarna probeerden de bezoekers van de overtalsituatie te profiteren, maar nu was het de beurt aan Luuk om enkele malen knap in te grijpen. Hij plukte een hoge voorzet boven het hoofd van een tegenstander uit de lucht en stopte even later een afstandsschot.

  In de 73e minuut werd de wedstrijd beslist: Tom liet een actie op rechts in het RKEDO-strafschopgebied volgen door een passje op Tibbe, die hard en hoog binnenschoot (3 – 0).

  Ferris trok mee naar voren en bediende achtereenvolgens Tom, die na een actie zijn schot op een lichaam zag afketsen, en Mike wiens schot door doelman Koning tot corner werd verwerkt. De doelman deed dat enkele minuten later nogmaals bij een schot van Tom.

  In de slotfase kwam Remco in het veld voor Goos. Tom probeerde te scoren met een boogbal, die helaas over het doel ging en nadat Tibbe de bal uit een corner aanmerkelijk hoger over dat doel had geschoten, probeerde Tom het met een ziedend afstandsschot dat de lat scheerde.

  Ferris onderschepte op fraaie wijze een dreigende doorbraak van de bezoekers en even later een pass, waarna hij een rush richting RKEDO-doel begon, die pas bij de laatste verdediger van de bezoekers zijn einde vond.

  In de slotminuut brak Anthony voor de tweede maal door en stuitte eveneens voor de tweede maal op doelman Koning, die Anthony’s mislukte stiftballetje kon opvangen

   

  Forward heeft dankzij de overwinning tegen RKEDO de koppositie van de ranglijst weer overgenomen van Strandvogels en ook het doelsaldo van Forward is nu iets beter (+19 tegen +17).

  Strandvogels kwam niet in actie omdat de uitwedstrijd tegen HSV Sport, de topper van de dag in de vierde klasse C, werd afgelast. De wedstrijd tussen Berkhout en Woudia kon evenmin doorgang vinden.

  Bij de overige drie wedstrijden waren de nummers vier t/m negen van de ranglijst betrokken en omdat de hoogst geklasseerden daarvan, St George en De Valken, beide hun wedstrijd wonnen, werd de middenmoot wat meer uiteen getrokken.

   

  Always Forward – RKEDO 3 – 0 (1 – 0).  10, Vaerewijck 1 – 0; 54, RKEDO eigen doel 2 – 0; 73, De Bruin, 3 – 0.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Mauro Robles Bello, Delaney van Schagen, Ferris Inyamah, Cemil Zaal, Mike Apostol,  Anfernee Blanker (55, Tibbe de Bruin), Goos Barentsen (80, Remco Bruijns), Lucas Vaerewijck (65, Anthony Sabajo) en Tom de Weerd.   

   

  ===================================================================================================================================

   

  Sint Adelbert – Always Forward (zat)   0 – 2 

  (14 december 2019)

   

  Forward (zat) (AFZA) 1 heeft in de laatste wedstrijd van 2019 een op papier lastige klip omzeild. Als het scorebord van de thuisclub, St. Adelbert, daadwerkelijk in gebruik zou zijn genomen, zou dat na het laatste fluitsignaal de cijfers 0 – 2 hebben getoond. De natuurgrasmat op het sportcomplex in Egmond Binnen, gelegen op een steenworp afstand van de duinen, was ondanks de in de voorafgaande periode overvloedig gevallen regen prima bespeelbaar. De spelers werden alleen gehinderd door de meer dan straffe wind die over de breedte van het veld waaide.

  Van het viertal dat vorige week aan het begin van de thuiswedstrijd tegen AFC ‘34 de defensielinie vormde, was Melvin afwezig en de wijzigingen die hieruit voortvloeiden lagen voor de hand: Thomas schoof van de rechtervleugel naar de linker; Darren ging van het centrum naar rechts en Jelle nam zijn vertrouwde centrale positie naast Ivo weer in. De opengevallen plek op het middenveld werd ingevuld door Milco en voorin begon Leon in plaats van Ricardo op de rechtervleugel, al kan men, wegens het veelvuldige switchen dat beiden gewoon zijn te doen, hier ook “linkervleugel” lezen.

  De wedstrijd werd, zeker in de openingsfase, gekenmerkt door voorzichtig spel, waarbij geen van beide ploegen veel risico nam. De aanvallen bleven doorgaans beperkt tot speldenprikken en de verdedigingen konden de situatie, in sommige gevallen wat overtuigender dan in andere, doorgaans meester blijven. Tot de situaties waarbij dat het minst het geval was, behoorden een voorzet van Leon in de vijfde minuut, na een combinatie met Stefan, en aan de andere kant een langdurige aanval van de thuisclub, besloten met een schot dat voorlangs het doel van Aron vloog.

  In de 12e minuut werd voor de eerste keer een doelman echt op de proef gesteld, in dit geval die van St. Adelbert, die een schot van Ivo, in stelling gebracht uit een corner van Leon, fraai verwerkte. Een vrije trap van Ivo, enkele minuten later, werd door de Adelbert-defensie weggewerkt, en bij een voorzet van Milco, die mocht doorgaan na een mooie diepe pass van Jelle, ging dat ten koste van een corner. Bij een tegenaanval kwam de thuisploeg een mannetje tekort, waardoor de voorzet in het strafschopgebied van Forward door een onbemande ruimte ging.

  Intussen was het begonnen te regenen en het hemelwater waaide de inzittenden van de dug-out hard in het gezicht; reden genoeg voor enkelen van hen om die dug-out te verwisselen voor een comfortabelere plek op de  tribune. In de tweede helft werd dat voorbeeld gevolgd door de hele groep van stafleden en wisselspelers van beide teams, waardoor het op de tribune gezellig druk werd.

  Na zo’n 20 minuten speler begon Forward het offensief geleidelijk wat naar zich toe te trekken. Timothy kwam bij een poging een dieptepass op te pikken in botsing met de Adelbert-doelman, die aangeslagen raakte en opgelapt moest worden voor hij het spel kon hervatten. Aan de andere kant van het veld was diezelfde Timothy paraat om de bal uit een gevaarlijk ogende vrije trap van de thuisploeg koppend weg te werken. Bij de volgende Adelbert-aanval moest er een knappe parade van Aron aan te pas komen om het doel schoon te houden, waarna Darren voor opruiming kon zorgen. Arons collega aan de overkant hield kort daarna de doorgebroken Leon van scoren af.

  Na een halfuur spelen haalde Jelle op fraaie wijze de angel uit een Adelbert-aanval over links. Mark bracht enkele minuten daarna met een breedtepass Darren in stelling, maar diens schot ging royaal over het doel. De volgende Forward-aanval, door het centrum, werd op ruim 20 m van het doel gestuit door middel van een overtreding tegen Leon. De thuisploeg formeerde een flinke muur, maar zag over het hoofd dat Milco rechts daarvan geheel vrij stond. Ivo zag dat wel en uit zijn pass was de schiethoek voor Milco gunstig genoeg om onhoudbaar binnen te kunnen knallen (0 – 1).

  De thuisploeg antwoordde met met een aanval waarbij eerst een dieptepass Aron tot een een goede ingreep noodzaakte en in de voortzetting Jelle een schot moest blokkeren. Milco deed binnen enkele minuten twee doelpogingen, maar in beide gevallen verdween de bal langs verkeerde kant van de paal. Tussen deze beide pogingen in was de thuisploeg eenmaal dreigend met een vrije trap, waarbij de Forward-defensie de bal nog kon wegwerken. Erna brak St Adelbert door op links en was het Aron die de gelijkmaker heel knap wist te voorkomen. Een drietal overtredingen op rij, waarvan er een, op Stefan, de boosdoener een gele kaart opleverde, vormden het sluitstuk van de eerste helft.

  In de tweede helft kwam Patrick in het veld voor Timothy. De thuisploeg bouwde in de beginfase aan een offensief dat, hoewel onderbroken door een afstandsschot van Milco (naast) en een schot van Stefan, na goed werk van Mark, dat hetzelfde lot onderging, tot enkele gevaarlijke situaties bij het Forward-doel leidde. Na een onderschepping van een Forward-pass werd een Adelbert-spits bediend met een voorzet, waaruit zijn schot naast ging. Daarna resulteerde een langdurige Adelbert-aanval in een doorbraak over rechts. Aron pareerde de inzet knap en uit de daaropvolgende voorzet werd de bal bij de eerste paal langs het doel gewerkt. Mark kopte de bal even later weg bij een vrije trap voor de thuisploeg.

  Forward kon zich vervolgens in aanvallend opzicht doen gelden met een counter via Leon en Milco (voorzet onderschept door de Adelbert-doelman) en een aanval over rechts, besloten met een voorzet van Darren waaruit Jan-Jaap vallend naast kopte. De keeper van de thuisclub stopte kort daarna een schot van Mark. Een vrije trap voor St. Adelbert leidde via enig heen-en-weer-kopwerk tot een schot waarop Aron knap redding wist te brengen.

  Nadat een speler van de thuisclub getroffen werd door kramp in beide benen en de strijd moest staken, was Leon dicht bij de tweede Forward-treffer, toen hij de bal over de doelman richting doel zond, maar voordat die de doellijn passeerde kon een verdediger opruiming houden. Leon krulde de bal even later uit een vrije trap van links, op ruim 20 m van het doel, om de muur, maar in de handen van de Adelbert-keeper en zag zijn volgende doelpoging, na voorbereidend werk van Milco, geblokt. Na opnieuw een mooie actie lanceerde Milco Leon nogmaals en deze keer passeerde de vleugelspits de doelman die hem vervolgens tegen het gras werkte. Een gele kaart en een strafschop waren de consequenties en Ivo tilde de stand uit de penalty naar 0 – 2.

  Leon werd na een combinatie met Jan-Jaap en Patrick nogmaals geblokt bij zijn doelpoging en stuitte even later, na een doorbraak, op de Adelbert-doelman. Aan de andere kant van het veld losten Jelle (op fraaie wijze) en Mark dreigende situaties bij het Forward-doel op.

  Na een mooie actie van de voor Milco in het veld gekomen Hans kon Ivo een schot afvuren waarop de keeper van de thuisploeg zich bijna verkeek en het leer pas in twee instanties onder controle kreeg.

  Een Adelbert-spits kopte de bal uit een corner naast en Aron pakte daarna een schot, dat uit een scherpe hoek op zijn doel was afgevuurd. Een mooie pass van Hans belandde via Leon bij Patrick die de bal helaas niet goed kon raken waardoor die naast ging. Patrick had even later opnieuw pech toen hij uitgleed, maar hij kon opgelucht ademhalen toen hij zag dat Thomas de daardoor mogelijk gemaakte tegenaanval op knappe wijze stuitte.

  In de slotfase van de wedstrijd maakte Darren plaats voor Pieter. Stefan knalde de bal na een combinatie met Leon en Patrick langs de kruising van het Adelbert-doel. Hun keeper stopte een vrije trap en een voorzet van Hans, in balbezit gekomen via Patrick en Pieter, ging net aan Stefan voorbij. Het slotakkoord van de wedstrijd was een redding van Aron op een afstandsschot.

   

  De topper van de dag, de strijd in Broek in Waterland tussen de beide koplopers SDOB en De Foresters, eindigde in een 3 – 3 gelijkspel. Daarmee leverde deze ontmoeting voor de lijstaanvoerders het maximaal haalbare aantal verliespunten op en kon Forward in punten op gelijke hoogte komen. Het doelsaldo van De Foresters is royaal beter dan dat van Forward (+50 tegen +35), maar dat van SDOB wat minder (+28).

  St. Adelbert, dat aan het einde van de eerste periode nog op de derde plaats stond, met evenveel punten als Forward, maar met een iets beter doelsaldo, is nu, na vier nederlagen, waarvan drie tegen de huidige koplopers en een bizarre 5 – 2 tegen De Wherevogels, weggezakt naar plaats zes op de ranglijst. De tussenliggende plaatsen worden bezet door Opperdoes en DTS, die zaterdag beide hun uitwedstrijd tegen resp. AFC ’34 (2 – 6) en SVW ’27 (0 – 1) wisten te winnen.

  Ook met het oog op de strijd om de tweede periodetitel was de remise tussen SDOB en De Foresters uiterst welkom voor Forward, dat nu, met de volle buit uit vier wedstrijden, alleen koploper is in de tweede periode met twee punten voorsprong op De Foresters en Opperdoes. Forwards nog resterende tegenstanders in deze periode, De Foresters (thuis), SVW ’27 (uit), De Wherevogels (uit), Opperdoes (thuis) en DTS (uit), vormen echter nog een flinke kluif.

  Met nog één wedstrijd te gaan in de eerste seizoenshelft (de thuiswedstrijd tegen De Foresters staat voor 25 januari op het programma) toont een blik op de stand dat Forward een toonbeeld aan regelmaat is. Puntverlies werd geleden in de uitwedstrijden tegen een medekoploper (nederlaag bij SDOB) en nummer vier Opperdoes (doelpuntloos gelijkspel). Tegen de nummers vijf t/m acht werden bescheiden overwinningen geboekt met één of twee doelpunten verschil en tegen de vijf ploegen die de staart van de ranglijst vormen behaalde Forward royale overwinningen, met verschillen uiteenlopend van drie tot zeven doelpunten.

   

  St. Adelbert – Always Forward (zat)  0 – 2 (0 – 1).  35, Leijen 0 – 1; 68, Rottiné (strafschop) 0 – 2.

  Alw. Forward (zat) 1: Aron van Loon, Darren Johnstone (85, Pieter de Smidt), Jelle Huitema, Ivo Rottiné, Thomas Bek, Timothy Wai Chang (46, Patrick van Dijk), Mark de Wit, Milco Leijen (77, Hans van der Woude), Leon Machielse, Stefan Schipper en Jan-Jaap Schaper.

   

  ===================================================================================================================================

   

  Berkhout – Always Forward  2 – 0 

  (15 December 2019)

   

   

  De laatste wedstrijd van 2019 heeft Forward niet de gehoopte periodetitel opgeleverd. Een overwinning in de uitwedstrijd tegen Berkhout was daarvoor noodzakelijk, maar de thuisclub trok met 2 – 0 aan het langste eind.

   

  In vergelijking met het team dat vorige week bij de wedstrijd tegen RKEDO aan de aftrap stond, ontbraken er drie spelers: Cemil zat wegens de vorige week opgelopen twee gele (en daardoor rode) kaarten een schorsing van één wedstrijd uit; Mike was een week naar Moldavië en Tom kreeg in de loop van de week te kampen met griep. Diverse andere spelers, onder wie Patrick, Barry, Quinten en nog altijd Diovaris, waren niet beschikbaar wegens blessures en Remco om een veel leukere reden: hij werd in de afgelopen week vader van een dochter.

  De opengevallen plekken in het team werden ingenomen door Colin, die plaatsnam in het centrum van de verdediging. Ferris schoof naar het middenveld, waar ook Tibbe en Anthony begonnen, en Clyde verving Tom in de aanvalslinie.

  In de dug-out ontbrak de in het buitenland verblijvende trainer Yotti; André nam voor hem de honneurs waar.

   

  Het wedstrijdscenario was er een uit de doos “de ene ploeg valt aan en de andere verdedigt massaal, hopend dat die-ene-kans-die-altijd-een-keer-komt tot winst zal leiden”. De variant van dit scenario die in deze wedstrijd opgeld deed, was die waarbij de straffe wind en het hobbelige veld vooral de aanvallende ploeg bij de uitvoering van zijn spel in de kleine ruimten flink parten speelden, waardoor er nauwelijks kansen en mogelijkheden ontstonden.

  De uitbraken waarop de thuisploeg gokte deden zich in de eerste helft tweemaal voor in de beginfase van de wedstrijd en eindigden resp. met een schot dat afstuitte tegen Delaney en een dat gepareerd werd door Luuk. Halverwege de eerste helft kreeg Berkhout een vrije trap waaruit de bal, gecontroleerd door Luuk, op het dak van het doel belandde en in de slotfase pakte de Forward-doelman een kopbal uit een corner en zag hij even daarvoor een rollertje op zich afkomen dat het sluitstuk van de voorlaatste Berkhout-uitbraak was.

  Van de niet al te talrijke mogelijkheden voor Forward gingen enkele verloren, omdat de bal in de combinatie of bij het geven van een voorzet door een hobbel in het veld van richting werd veranderd en daardoor verkeerd geraakt werd. Verder vloog de bal in de vijfde minuut uit een corner van Clyde voorlangs het doel en schoot Lucas tien minuten later, na een actie in het centrum, over. Even daarna eindigde een schot vanaf de 16-m lijn van Tibbe in de handen van de keeper van Berkhout, evenals bij een vrije trap van rechts van Clyde.

  De grootste kans was voor Goos, die in de rebound uit een door de doelman van de thuisploeg gepareerd schot van Lucas de bal royaal over het doel joeg. Clyde kopte naast uit een vrije trap van Anthony en Anfernee kreeg de bal bij een verre pass van Ferris net niet goed mee en even later kon de vleugelverdediger van Forward de bal niet vol raken bij een voorzet van collega Mauro, die na een knappe verdedigende actie een aanval over rechts opzette en met een voorzet Anfernee bereikte.

  In de tweede helft, waarin Tom in het veld kwam voor Colin en Ferris terugkeerde naar de achterste linie, kwam de thuisploeg wat vaker over de middenlijn en in de openingsfase was er zelfs sprake van een kort offensief, dat een schot voorlangs Luuks doel opleverde en even later kon de Forward-doelman de bal oppakken toen een Berkhout-spits de bal bij een uitbraak iets te ver voor zich uit speelde. Ook bij een langduriger aanval, kort daarna, van Berkhout eindigde de bal in de handen van Luuk, evenals bij een vrije trap, toegekend na een geel opleverende overtreding van Delaney.

  Bij een aanval van Forward, een combinatie tussen Tom en Lucas, bereikte de laatste pass Tom net niet goed genoeg en bij een steekbal van Tom op Goos stuitte Goos in dubbel opzicht op de Berkhout-doelman die een oplapbeurt behoefde en daarna weer fit genoeg was om bij een afstandsschot van Tom een redding te verrichten. Ferris bereikte na een fraaie rush met een verre pass Lucas die zijn voorzet onderschept zag worden door de verdediging van de thuisploeg. Een schot van de vrijstaande Mauro van even buiten het strafschopgebied was niet giftig genoeg om de Berkhout-doelman in grote problemen te brengen. Die had de doelman wel kunnen krijgen toen hij de bal tegen de rug van Lucas schoot, maar de richting die de bal daardoor kreeg, was de voor de keeper meest gunstige.

  Een uitbraak over links in de 70e minuut leverde Berkhout de 1 – 0 op.

  De Berkhout-doelman was attent bij een diepe bal op Goos en kon zich even later enigszins fortuinlijk ontfermen over een inzet van de voor Lucas in het veld gekomen Dave, die de bal uit een voorzet van Clyde, die over Tom was heengegaan, niet vol genoeg raakte.

  Bij een uitbraak van de thuisploeg bleef de voorzet buiten bereik van de spits, maar in de 87e minuut was het bij de volgende uitbraak wel prijs (2 – 0).

  In de blessuretijd kreeg Delaney nog twee behoorlijk goede kansen, maar in beide gevallen bracht de Berkhout-keeper redding.

  De andere inhaalwedstrijd die voor zondag op het programma stond, HSV Sport – Strandvogels, werd voor de tweede achtereenvolgende maal afgelast en mede daardoor behield Forward de koppositie op de ranglijst. Om Forward voorbij te streven moet Strandvogels het duel tegen onze stadgenoten nog wel zien te winnen. Als HSV Sport die wedstrijd wint, sluit de ploeg weer aan bij de kopgroep van dan drie teams.

  De winterstop die nu is ingegaan, eindigt in de vierde klasse C op 19 januari. Voor die datum zijn de laatste nog niet gespeelde wedstrijden van de eerste competitiehelft geprogrammeerd: HSV – Sport – Strandvogels en Berkhout – Woudia. Voor hekkensluiter Berkhout biedt de wedstrijd tegen Woudia de kans om de kloof met de ploeg uit Westwoud en RKEDO te dichten.

  Op 25 januari komt Forward weer in actie. De tegenstander in het Wilhelminapark is dan… Berkhout.

   

  Berkhout – Always Forward 2 – 0 (0 – 0).  70, 1 – 0; 87, 2 – 0.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Mauro Robles Bello, Delaney van Schagen, Colin de Jager (46, Tom de Weerd), Anfernee Blanker, Tibbe de Bruin, Anthony Sabajo, Ferris Inyamah, Clyde Limbach, Lucas Vaerewijck (68, Dave Haverbusch) en Goos Barentsen.    

   

   

   

rfwbs-slide