• Wedstrijdverslag: FC Purmerend VR1 - Always Forward VR1 1 - 2

  18 sep 2019
 • Omdat de oorspronkelijk op zaterdag geplande wedstrijd van Forward, uit tegen FC Purmerend, de laatste in de poulefase van het bekertoernooi, naar maandagavond was verschoven, wisten beide ploegen exact welk resultaat nodig was om ranglijstaanvoerder DWOW te passeren. De ploeg uit Wieringerwerf was zondag door een 5 - 3 overwinning in eigen huis tegen RKEDO, in punten op gelijke hoogte gekomen met FC Purmerend en het doelsaldo opgeschroefd tot 5 treffers. FC Purmerend had derhalve aan een gelijkspel tegen Forward genoeg om zich voor de knock-outfase te plaatsen. Forward moest, om in punten gelijk te komen met DWOW en FC Purmerend en bovendien het beste doelsaldo te bereiken, een overwinning behalen van 6 - 0 of een met vijf doelpunten verschil maar dan wel zelf zeven of meer doelpunten maken. 

  De coaches van Forward, Ray en Jolanda, stuurden dezelfde elf speelsters de Weidevenner kunstgrasmat op, die in de wedstrijd van vorige week tegen RKEDO aan de klus begonnen. Spelen in kunstlicht kan op zich een bron van inspiratie zijn en dat leek bij Forward in de beginfase van de wedstrijd het geval. De ploeg schoot als een raket uit de startblokken en al in de eerste minuut brak Laïs door op rechts. Haar voorzet bereikte Sofia, die de bal helaas niet vol genoeg raakte om de uitstekend optredende doelvrouw van de thuisploeg kansloos te laten. Met goed verzorgd veldspel, meestal beginnend in het centrum, waar Melissa en Fiore met de soepel schakelende controlerende middenvelders Amber en Sophie een sterk spelend blok vormden, liet Forward daarna de ene na de andere aanval richting Purmerend-doel rollen. Deze liepen vrijwel alle over rechts, waar Laïs, meestal aangespeeld door Emma of Sofia, keer op keer de Pumerend-verdedigsters met acties of op pure snelheid voorbij wist te komen. Heel wat van haar voorzetten en ook een van Emma kwamen bij medevoorwaartsen terecht, maar hun directe doelpogingen en die, na teruglegging van de bal op haar, van Sophie eindigden meestal in de handen van de keepster en enkele, waaronder een kopbal van Suzanne uit een corner, gingen langs het doel. Laïs zelf stuitte eenmaal op de Purmerender doelvrouw, die ook net op tijd ingreep bij een dieptepass van Lisa op Suzanne.

  In de tiende minuut kwam de thuisploeg voor de eerste keer in de buurt van het Forward-doel met een dieptepass door het centrum, die door Ellen werd opgepakt voordat de Purmerender spits de bal kon bereiken. Geleidelijk kwam Purmerend daarna meer in het stuk voor en na een kwartier spelen volgde de eerste doelpoging, een afstandsschot dat royaal over Ellens doel vloog.

  In de 21eminuut maakte Ellen opnieuw een dieptepass door het centrum onschadelijk door zich als een dam voor de aanstormende tegenstandster te werpen en de bal tegen zich aan te laten rollen om die vervolgens klemvast te hebben. Direct daarna ging Laïs weer over rechts aan de haal. Haar inzet uit scherpe hoek werd door de doelvrouw van Purmerend zodanig van richting veranderd, dat de bal ook net buiten bereik van Inci bleef. Even later verwerkte dezelfde doelvrouw de bal uit een schot van Sofia tot corner en pakte zij een vleugelschot van Suzanne.

  Rond een halfuur spelen was er even sprake van een offensief van de thuisploeg. Bij een hard schot stond Fiora in de baan van de bal en het volgende schot uit de rebound vloog naast. Even later werd Ellen onder vuur genomen met een afstandsschot dat zij kon pareren, waarna Melissa voor verder transport van de bal zorgde. Binnen enkele minuten volgden nog twee door in roodgeel gehulde speelsters afgevuurde afstandsschoten die beide een prooi werden voor Ellen.

  Forwards aanvallen over links waren aanzienlijk minder talrijk dan die over rechts en op die vleugel  was het spel en de Purmerender weerstand veel fysieker van karakter dan op rechts. Niettemin wist Inci in de 35eminuut op links door te breken, maar ook zij werd, ten koste van een corner, gestuit door de keepster. Lisa produceerde uit de corner een inswinger die door een veldspeelster van Purmerend van de doellijn werd gehaald. Twee acties van Laïs leverden vervolgens een corner en een net buiten bereik van een medespeelster blijvende pass op. 

  Nadat Sofia een schot net langs de verkeerde kant van de kruising had zien verdwijnen en Ellen zich weer over een dieptepass had ontfermd, kwam Forward in de 40eminuut, eindelijk mogen we wel zeggen, op voorsprong: Laïs kon doorbreken op een dieptepass van Suzanne en deze keer passeerde zij de Purmerender doelvrouw gedecideerd met een schuiver in de verre hoek (0 - 1).

  Kort na de openingstreffer ging Suzanne op herhaling met deze keer Sofia als partner. Het schot van Sofia werd gekraakt en daarbij haar been bijna ook, zodat zij een oplapbeurt behoefde. Uit de tweede van de corners die uit Sofia’s actie voortkwamen werd de bal naast gekopt en zij toonde zelf aan weer fit te zijn met een afstandsschot dat van het doel wegdraaide.

   

  In de tweede helft ging het spel meer gelijk op dan in de eerste. In de beginfase was er zelfs sprake van een offensief van de thuisclub, dat al snel een uit een corner net naast gekopte inzet opleverde. Een vrije trap vanaf de rand van het Forward-strafschopgebied stuitte af op het drievrouwsmuurtje en Ellen moest in actie komen bij een dieptepass en om een via een lichaam heel hoog opspringende bal te vangen.

  Na een wat rustiger fase kwam de strijd na een uur spelen weer tot volle ontbranding. Laïs werd eerst op pad gestuurd door Suzanne, maar toen kon ze nog net gestuit worden, Minder dan een minuut later mocht zij het nogmaals proberen, nu uit een dieptepass van Inci en hoewel Purmerend-keepster de eerste inzet van Laïs nog pareerde, moest zij na de uit scherpe hoek ingeschoten tweede toch vissen (0 - 2).

  Forward was nog niet uitgejuicht of de marge was al weer teruggebracht tot één treffer. Uit een voorzet van rechts mikte een spits van Purmerend uit hurkstand de bal nauwkeurig met haar hoofd laag langs de binnenkant van de paal (1 - 2).

  Even later behoedde Ellen haar team door goed uit te lopen bij een doorbraak voor de gelijkmaker. Die kwam kort daarna wel heel dichtbij toen Purmerend na een vrije trap van Forward kon uitbreken en het afrondende schot de paal van Ellens doel raakte.

  Tussen deze momenten in dwong Suzanne aan de overkant van het veld met een schot met links de Purmerend-doelvrouw tot een knappe redding.

  Kort na elkaar kwamen Lieke in het veld voor Amber en Amoah voor Emma. Zij konden van dichtbij getuige zijn van een prachtige steekbal van Sofia op Laïs die helaas nog op de valreep werd gestuit ten koste van een corner die op zijn beurt nog een corner opleverde. Daaruit ontstond opnieuw een gevaarlijk ogende counter van Purmerend, maar Melissa wist deze op knappe wijze onschadelijk te maken.

  Diane kwam vervolgens in het veld voor Inci. Purmerend trachtte de gelijkmaker te forceren met enkele afstandsschoten. De enige daarvan die tussen de palen kwam, eindigde in de handen van Ellen. Forward kreeg een vrije trap op 25 m van het Purmerend-doel. Deze werd uitgevoed met een tikje breed naar Laïs, die op haar beurt tegen een inlopende tegenstandster schoot. Lisa knalde van afstand even later wel direct op doel, maar weer stond de keepster van Purmerend op haar post.

  Het laatste kwartier van de wedstrijd begon met een mooie combinatie tussen Sofia en Laïs, waarbij de laatste pass terug op Sofia nog net door een verdediger werd onderschept. Uit een actie op de rand van het strafschopgebied van Purmerend schoot Sofia even later naast.

  Een vrij kleine, maar wel heel handige speelster van Purmerend vestigde in de slotfase van de wedstrijd de aandacht op zich met enkele gevaarlijke acties, waarvan er twee uiteindelijk gestuit werden door Lisa en twee andere schoten opleverden die door Ellen werden gestopt.

  Ook Diane liet zich in de slotminuten nadrukkelijk zien: uit een corner van Suzanne schoot zij net naast en op haar beurt bediende zij even later met een voorzet van rechts Suzanne, die de bal helaas niet goed genoeg raakte voor een treffer. Tussen deze acties in had Fiora met een goede verdedigende ingreep de angel uit de laatste aanval van de thuisclub gehaald. 

  De overwinning van Forward, hoe knap ook, was niet groot genoeg om een plaats in de knock-outfase van het bekertoernooi te bewerkstelligen. Het vertoonde veldspel en de ontwikkeling daarin bieden echter goede hoop op een mooi seizoen in de competitie, die in het komende weekend begint. 

  Purmerend VR1 - Always Forward VR1  1 - 2 (0 - 1). 40, Boes 0 - 1; 60, Boes 0 - 2; 62, 1 - 2.

  Alw. Forward VR1: Ellen Vissie, Emma Buining (68, Amoah Tempo), Melissa Verschoor, Fiora Tijssen, Lisa Luiken, Sophie van Dulmen, Amber Meissen (65, Lieke Ooijevaar), Laïs Boes, Sofia Feld, Suzanne Deckers en Inci de Hoog (72, Diane la Housse).

rfwbs-slide