• Wedstrijdverslag: De Valken – Always Forward 3 – 2

  9 apr 2019
 • Forward heeft zondag in de wedstrijd tegen De Valken zijn zesde uitnederlaag in het lopende seizoen geleden. De Valken noch Forward speelde op de lastig bespeelbare natuurgrasmat een fabuleuze wedstrijd, maar de mannen uit Hem/Venhuizen wonnen meer duels, creëerden wat meer goede kansen en, het belangrijkste, scoorden één doelpunt meer dan de tegenstander.

  Met een indrukwekkende ziekenboeg, behalve met Delaney ook onder meer gevuld met Timo, Diovaris, Goos, Moussa en de van een voetoperatie herstellende Robert, was de beginopstelling van Forward, in vergelijking met die van de voorgaande wedstrijd tegen WMC, op twee plaatsen gewijzigd: Tibbe en Bas namen de plaatsen in van Anthony en Goos.

  Gedurende de wedstrijd deden zich slechts weinig noemenswaardige momenten voor. In de achtste minuut bewerkstelligde Forward voor de eerste keer een dreigend moment in de buurt van het Valken-doel toen Tom bijna Tibbe bereikte.

  Drie minuten later namen de gastheren de leiding. Het was niet duidelijk of de bal bij de inswingende corner in het doelgebied van Forward nog een zetje kreeg, maar wel duidelijk was dat  hij bij de tweede paal tegen het net ging (1 – 0).

  In de 19e minuut kreeg de thuisploeg weer een goede kans uit een aanval over rechts. Luuk redde tot tweemaal toe knap op de inzetten. Even later werd de marge alsnog verdubbeld, weer, zij het nu indirect, uit een corner. De Forward-defensie werkte de bal in eerste instantie weg, maar het schot uit de rebound trof via zijn voet de arm van de zich binnen het strafschopgebied bevindende Cemil en de scheidsrechter kende een strafschop toe die onberispelijk werd binnengeschoten (2 – 0).

  In een aanval van Forward door het centrum vond Tom in de 31e minuut met een dieptepass verrassend de vrijgelopen Lucas, die weinig moeite had de bal langs de uitlopende Valken-doelman in het doel de schuiven (2 – 1).

  Een aanval van De Valken waaruit de bal over Luuks doel werd gekopt en een door de Valken-keeper onderschepte pass waarmee Tibbe probeerde om Tom in scoringspositie te brengen waren in de eerste helft met de Valken-aanval, vlak voor het rustsignaal, waarbij de laatste pass niet goed genoeg was, de enige verdere dreigende momenten voor beide doelen.

  Na vijf minuten spelen in de tweede helft kwam Anthony in het veld voor Tibbe. Met zijn eerste actie forceerde hij een corner waaruit de bal naastgekopt werd.

  Even later kreeg De Valken opnieuw een strafschop te nemen, deze keer wegens een overtreding van Collin, die overigens een van de betere spelers van de dag was. Weer werd de penalty onhoudbaar ingeschoten, waarmee de stand naar 3 – 1 werd getild.

  In de 70e minuut kon Luuk wel het schot uit een grote kans voor De Valken, na balverlies in de Forward-defensie, op knappe wijze onschadelijk maken. Aan de andere kant slaagde Bas er net niet in te profiteren van een half mislukte trap van de Valken-doelman. Van grote afstand retourneerde hij de bal richting doel, maar deed dat net iets te hoog.

  In het laatste kwartier stonden er zelfs twee leden van de familie Sabajo op het veld. Collin kreeg,  last van een hardnekkige kramp-aanval. Hoewel Hélène hem nog wel kon oplappen, moest hij zich even later toch laten vervangen door Xeferio Sabajo, broer van Anthony en speler van Forward JO19, die daarmee zijn debuut in Forward 1 maakte.

  In de 84e minuut bracht Jim met een mooi krullend schot vanaf de punt van het Valken-strafschopgebied de spanning in de wedstrijd terug (3 – 2). Forward poogde met een een alles-of-niets slotoffensief, waarbij Remco naar de aanvalslinie schoof, de gelijkmaker te forceren, maar kwam niet verder dan een kopbal van Cemil, uit een voorzet van Caio, waarbij de bal naast het doel verdween.

  De schade van de nederlaag tegen De Valken viel voor Forward nogal mee. De voornaamste concurrent voor de vierde plaats in de eindstand, stadgenoot HSV Sport, verloor min of meer verrassend, zeker m.b.t. de cijfers waarmee, met 3 – 0 bij Victoria O. Ook Woudia verspeelde punten door bij RKEDO met 1 – 1 gelijk te spelen. De ploeg uit Westwoud heeft nu één verliespunt minder dan Forward, maar om op de algemene ranglijst Forward inderdaad te passeren moeten nog wel eerst drie inhaalwedstrijden worden gewonnen, om te beginnen de gestaakte uitwedstrijd tegen Dynamo, die voor aanstaande donderdag op het programma staat. In de resterende speeltijd moet Dynamo het doen met negen spelers, dus de kans is groot dat Woudia de nu op het scorebord staande gelijke stand in zijn voordeel zal kunnen ombuigen.

  De ellende rondom de gestaakte wedstrijd heeft Dynamo er overigens niet van weerhouden om de thuiswedstrijd tegen St George winnend af te sluiten (4 – 2)  en de ploeg kwam daardoor zowaar weer op gelijke hoogte met koploper Strandvogels, dat bij Apollo ’68 bleef steken op een 1 – 1 gelijkspel.

  Voor de de kans op de titel in de tweede periode betekent Forwards nederlaag tegen De Valken wel een fikse terugslag, al is de tweede plaats op papier nog wel haalbaar. Die zou alleen dan van nut zijn als KSV zowel de algemene als de tweede periodetitel in de wacht sleept. De kans dat KSV daarin slaagt is, zoals de zaken er nu voor staan, aanzienlijk.

  De Valken – Alw. Forward 3 – 2 (2 – 1). 11, 1 – 0; 21, (strafschop) 2 – 0; 31, Vaerewijck 2 – 1; 55, (strafschop) 3 – 1; 84, Haverbusch 3 – 2.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Luuk Kramer, Collin de Jager (70, Xeferio Sabajo), Remco Bruijns, Cemil Zaal,  Bas Wessels, Jim Haverbusch, Tibbe de Bruin (50, Anthony Sabajo), Tom de Weerd, Lucas Vaerewijck en Caio Chioccarelli.

rfwbs-slide