• Wedstrijdverslag AFZO 1 en VR1

  9 sep 2019
 • De vieze smaak van de 9 - 3 nederlaag van Forward vorige week bij SV De Rijp was midweeks al deels weggespoeld met een 4 - 1 zege in de oefenwedstrijd tegen de Amsterdamse derdeklasser De Meer. Zondag volgde het restant ervan met een overtuigende 7 - 0 overwinning tegen het in het afgelopen seizoen naar de vierde klasse gepromoveerde SSV. De ploeg uit Stompetoren had in de eerste speelronde van het bekertoernooi thuis een kleine, bepaald niet oneervolle, nederlaag geleden tegen derdeklasser Westfriezen (2 - 3), maar kon in de praktisch tot de status van oefenpartij gedevalueerde wedstrijd tegen Forward de schade aanzienlijk minder goed beperken.

  De beginopstelling van Forward kende een drietal wijzigingen in vergelijking met de ploeg die tegen De Rijp aan de eerste aftrap stond. In het centrum van de verdediging nam Colin de plaats in van Remco en op de linkerflank ervan begon Anfernee aan zijn eerste officiële wedstrijd voor Forward. Rick, die vorige week op die positie speelde, deed eerder op de dag mee met Forward 2. De derde personele wijziging betrof Lucas, die in de spits ging spelen, terwijl Barry, op de plaats waar Tibbe tegen De Rijp speelde, een rol als middenvelder op zich nam en op die positie - voor Forward-aanhangers die hem vooral als afmaker kennen heel verrassend - uitstekend tot zijn recht kwam. Bij de talrijke aanvallen die richting SSV-doel rolden, stond Barry vaak aan de basis ervan.

  De averij voor de blauw-gele formatie begon al in de eerste minuut van de wedstrijd toen scheidsrechter Mahabalie de wellicht snelste gele kaart uit zijn lange loopbaan trok als straf voor de pleger van een tackle / aanslag op de benen van Ferris. Vijf minuten later werd daar een in een doelpunt uitgedrukte schadepost aan toegevoegd. Tom bracht in het centrum de bal uit een fraaie pass van Clyde onder controle en schoot vervolgens hard binnen (1 - 0).

  Twee minuten na de openingstreffer werd Anfernee op links gelanceerd. Zijn trekbal kon echter worden weggewerkt. Even daarna kon Anfernee uit een breedtepass opnieuw opkomen. Deze keer besloot hij zijn actie met een schot dat net over de kruising van de eerste paal verdween. Na een mooie combinatie met Quinten en Mauro kon Lucas een doelpoging wagen, maar het schot werd gekraakt.

  Na een klein kwartier spelen brak SSV voor de eerste maal gevaarlijk uit. Een goede ingreep van Colin voorkwam dat een een Stompetorense spits in schietpositie kwam. Een verre trap uit de Forward-defensie belandde via de borst van Tom bij Lucas die onmiddellijk Quinten op rechts bediende en Tom was precies op tijd voor het SSV-doel opgedoken om Quintens voorzet met een kopbal doeltreffend af te ronden (2 - 0). Bij de volgende doelpoging van Tom, een schot uit de draai uit een voorzet van Mauro, bracht SSV-doelman De Vries redding. Dat deed deze keeper ook toen Patrick, na balverovering op de SSV-helft, doorbrak en een vleugelschot afvuurde. 

  De Vries lardeerde zijn goede optreden in deze fase van de wedstrijd met een half-mislukte uittrap, maar die werd niet afgestraft omdat Quinten, voor wie de voorzet bedoeld was, op het moment dat de bal bij hem aankwam op de grond lag. De SSV-doelman herstelde zich knap door eerst goed uitlopend net iets eerder bij een verre pass van Ferris te zijn dan Anfernee en kort daarna een door  Tom ingekogelde vrije trap te stoppen en de bal uit de rebound van Quinten zelfs klemvast in handen te pakken.

  Na een klein halfuur spelen was er weer sprake van gevaar bij het Forward-doel. Luuk greep een voorzet die volgde op een door Ferris afgeslagen aanval en even later volgde, na balverlies van Forward in de opbouw, een schot dat langs Luuks doel vloog.

  Een inswingende vrije trap van Patrick bezorgde de defensie van SSV de nodige problemen, evenals enkele daaropvolgende Forward-aanvallen, waarvan een uit een uitbraak na een door Mauro onbedoeld weggegeven corner voor de bezoekers, maar doelpunten leverden die niet op. De derde Forward-treffer kwam er nog wel voor de rust: Tom bereikte in het centrum Lucas, die koelbloedig afrondde (3 - 0). Een verdediger van SSV werd vlak voor het rustsignaal getroffen door twee dreunende schoten van Colin en Barry, waarna Clyde in derde instantie de bal naast het doel werkte.

  Na de thee kwamen Delaney en Cemil in het veld voor Colin en Anfernee. Delaney moest direct na de aftrap al aan de bak met een knappe ingreep, waarmee hij de laatste pass uit een kansrijke SSV-aanval onderschepte.

  Ferris werkte in de 51eminuut de bal die uit een corner via via bij hem terechtkwam tegen het net, maar deze treffer werd wegens een even eerder gemaakte overtreding afgekeurd. Uit de volgende corner kopte Tom de bal langs de verkeerde kant van de paal. Even later forceerde Lucas een corner op links. Cemil belastte zich met het nemen daarvan en vond het hoofd van Clyde, wiens kopbal een scrimmage veroorzaakte waarin Quinten uiteindelijk het net vond (4 - 0). Cemil ging kort daarna op herhaling en vond deze keer het hoofd van Tom, die  zijn kopbal een prooi voor doelman De Vries zag worden. In de 59eminuut kreeg Cemil alsnog een tweede assist op zijn naam, toen hij uit een fraaie pass van Barry de bal kon voorzetten op Quinten die de 5 - 0 liet aantekenen.

  In het laatste halfuur van de wedstrijd hield de druk van Forward op het SSV-doel aan. Vooral Barry strooide met bruikbare passes naar beide vleugels en de vele voorzetten die uit de aanvallen voortkwamen zorgden voor veel dreiging. Nadat hij voor Clyde in het veld gekomen was, vestigde Goos de aandacht op zich. Voor de eerste maal was dat bij een voorzet van Quinten uit een inworp van Tom, toen Goos de bal net niet goed genoeg kon raken. Bij de tweede maal, als eindpunt van een fraaie combinatie tussen Patrick, Barry en Tom, kon hij dat wel en dat leverde prompt de zesde treffer van Forward op. Bij de derde doelpoging van Goos, een schot na een mooie pass van Tom door het centrum, verrichtte doelman De Vries weer een knappe redding en bij de vierde, volgend op een combinatie met Patrick en Tom, vond Goos weliswaar weer het doelnet, maar dat deed  hij in buitenspelpositie.

  De bezoekers kregen daarna een van hun weinige kansen in de tweede helft. Een aanval over links werd afgeslagen door Ferris, maar de rebound dwong Luuk tot een redding die SSV een corner opleverde. Hieruit werd hun verreweg gevaarlijkste aanvaller, Ourhris, in stelling gebracht, die de bal onder druk van Patrick langs het Forward-doel schoot.

  In de 81eminuut bracht Tom met zijn derde en Forwards zevende doelpunt de eindstand op het scorebord uit een combinatie met Barry en Mauro. SSV ontsnapte aan een achtste treffer die uitbleef bij enkele langdurige aanvallen, waarbij de bal een aantal malen half kon worden weggewerkt of geblokt, maar in alle gevallen ging de afrondende doelpoging, al of niet via doelman De Vries, naast of over het SSV-doel.

  Een minuut voor het einde kwam de laatste kans voor de bezoekers, een schot van even buiten Forwards strafschopgebied dat net langs Luuks doel vloog (waardoor Forwards doelman voor de tweede maal in 2019 in een officiële wedstrijd de nul hield; de vorige was tegen WMC).

  Het slotakkoord was voor Forward. Uit een combinatie met Goos en Mauro kreeg Barry de mogelijkheid zijn uitstekende optreden met een doelpunt te bekronen, maar helaas ging zijn schot hoog over.

  De andere wedstrijd die zondag in poule 3.37 werd gespeeld, ging tussen de ploegen die vorige week hun wedstrijd gewonnen hadden, SV De Rijp en Westfriezen. Deze wedstrijd eindigde in een 3 - 3 gelijkspel, waardoor Forward op de ranglijst nu de derde plaats inneemt, met één punt achterstand op de beide koplopers, en in theorie nog niet is uitgeschakeld. Om verder te bekeren moet Forward aanstaande zondag zelf winnen van en bij Westfriezen, terwijl SV De Rijp thuis niet mag winnen van SSV. 

  Always Forward - SSV  7 - 0 (3 - 0). 6, De Weerd 1 - 0; 15, De Weerd, 2 - 0; 41, Vaerewijck, 3 - 0; 54, Gorissen 4 - 0; 59, Gorissen 5 - 0; 74, Barentsen 6 - 0; 81, De Weerd 7 - 0.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Mauro Robles Bello, Colin de Jager (46, Delaney van Schagen), Ferris Inyamah, Anfernee Blanker (46, Cemil Zaal), Patrick Bruijns, Barry Rageh, Clyde Limbach (65, Goos Barentsen), Quinten Gorissen, Lucas Vaerewijck en Tom de Weerd.     

  Always Forward VR1 -  RKEDO VR1  4 - 0

   De geflatteerd uitgevallen 4 - 0 overwinning van DWOW vorige week tegen Forward en de 0 - 3 nederlaag van Forwards tegenstander van de dag RKEDO, had beide verliezende ploegen in een vrijwel kansloze positie voor plaatsing voor de knock-outfase van het bekertoernooi gemanoeuvreerd, waardoor de wedstrijd tussen Forward en RKEDO meer het karakter van een  - uiterst welkome - oefenwedstrijd dan dat van een echte bekerstrijd kreeg. Niettemin had de ontmoeting voor zowel Forward als de trainer/coach van de bezoekers, Fred Bulens, een extra dimensie, omdat de meeste Forward-speelsters de afgelopen seizoenen door Fred zijn gecoacht en getraind.

  Freds opvolger bij Forward, Ray Hessels die, net als Fred in het vorige seizoen, kan rekenen op de ondersteuning van Jolanda Stam, kon in deze wedstrijd - eindelijk - beschikken over Sofia, die lange tijd uit de running is geweest wegens een blessure. Sofia nam haar vertrouwde plaats als aanvallende middenvelder in. In vergelijking met de beginopstelling in de vorige thuiswedstrijd, op 25 augustus tegen De Blokkers VR1, vielen er nog enkele wijzigingen te noteren in de ploeg die tegen RKEDO aan de aftrap stond: Melissa en Fiora vormden het centrale verdedigingsduo in plaats van Anne en Amoah en Inci nam de spitspositie over van Diana.

  De wedstrijd stond onder leiding van de jonge scheidsrechter Prins, die zich in deze, voor hem probleemloos verlopen, wedstrijd van Forwardzijde gesteund werd door Mark Luiken, die langs de lijn de verrichtingen van zijn talentrijke dochter Lisa van wel heel dichtbij kon observeren.

  De openingsfase van de wedstrijd speelde zich bijna geheel af op de speelhelft van de bezoekers. Met verzorgd spel, en omdat de ploeg in verdedigend opzicht zijn zaakjes goed op orde had, kon Forward de tegenstander onder druk zetten. Al in de tweede minuut leverde dat de eerste kans op: Suzanne bezorgde met een voorzet van links de bal bij Inci, die uit de draai inschoot. De doelvrouw van RKEDO had twee instanties nodig om de bal onder controle te krijgen. Het stoppen van een afstandsschot van Lisa, na een mooie Forward-combinatie, ging haar even later gemakkelijker af. Haar collega Ellen kreeg aan de overkant pas na elf minuten haar eerste werk te verrichten, eveneens een afstandsschot, dat in Ellens handen belandde.

  In de 14eminuut was Sophie het eindstation van een mooie Forward-aanval over rechts, maar haar schot was iets te hoog gericht. Forward kreeg dankzij een foutieve terugspeelbal even later een corner op links. Amber kon de voorgezette bal wel raken, maar ze was helaas net iets te klein om een gerichte kopbal te kunnen afvuren. 

  Kort daarna nam Forward de leiding. Laïs bereikte na een aanval over rechts met een pass op maat de in het centrum opduikende Sofia, die de bal met de binnenkant van de voet beheerst in de linkerhoek van het doel schoof (1 - 0).

  Met een steekbal zette Sofia enkele minuten later op haar beurt Laïs aan het werk. De actie van Laïs bracht haar iets te ver naar rechts voor een gunstige schiethoek en de Goornse doelvrouw kon haar inzet stoppen. Hetzelfde gold voor een vleugelschot van Suzanne, waarmee zij de afronding voor haar rekening nam van een fraaie combinatie, waarbij zijzelf, Sofia, en Lisa betrokken waren. Laïs mocht van net buiten het RKEDO-strafschopgebied een vrije trap nemen; vrijwel uit stand liet zij de bal over de lat scheren.

  Nadat de gelijktijdig aangeslagen Amber en Sofia waren opgelapt, volgde een langdurige Forward-aanval over rechts, waarbij de bal enkele malen werd afgeslagen en uiteindelijk een vrije trap opleverde. Sofia nam die heel sluw: de RKEDO-doelvrouw moest afwachten of iemand de naar de verre hoek bogende bal kon aanraken en toen zij besefte dat dat niet zou gebeuren was het te laat om nog te kunnen reageren (2 - 0).

  De volgende mooie Forward-aanval betrof een combinatie tussen Laïs en Emma. De voorzet van Laïs werd afgeslagen en Emma schoot uit de rebound hard in, maar de bal vloog helaas over het doel. Laïs zelf werkte even later de bal ook langs de verkeerde kant van het aluminium uit een voorzet van Suzanne, die door Amber knap was aangespeeld. Vlak voor het rustsignaal kwam Laïs alsnog aan haar treffer. Weer lag een steekbal van Sofia aan de basis van de actie van de snelle vleugelspits en deze keer rondde zij wel doeltreffend af (3 - 0).

  De tweede helft bood in grote lijnen hetzelfde spelbeeld als de eerste. In het begin ervan ging Suzanne tot viermaal toe langs een terriër-achtige RKEDO-verdedigster voor zij een voorzet kon geven. Die kwam prachtig terecht bij Sophie, maar met haar van dichtbij ingeschoten volley liet zij de bal over in plaats van in het doel verdwijnen. Van de andere vleugel was de voorzet van Laïs, na een Forward-aanval over veel schijven, even later iets te hoog voor alles en iedereen en een afstandsschot van Emma, na weer een combinatie met Laïs, eindigde in de handen van de RKEDO-doelvrouw.

  Terwijl een ogenschijnlijk zwaar aangeslagen speelster van de bezoekers werd opgelapt, kwam Mila binnen de lijnen voor Inci. Kort na de nieuwe spelhervatting blokte/onderschepte Suzanne een pass in de RKEDO-defensie, waardoor zij vrije doorgang richting doel kreeg; haar afronding miste helaas de juiste richting, net als even later haar kopbal uit een corner van Laïs. Laïs zelf werd hierna weer in kansrijke positie gebracht door een steekbal van Sofia, maar de RKEDO-keepster stopte haar schot.

  Na een uur spelen was er voor de eerste maal sprake van een fase van langdurig balbezit voor de bezoekers op de speelhelft van Forward. Het gevaarlijkste moment daarin deed zich voor bij een vrije trap, waaruit de bal tegen het zijnet van Ellens doel belandde. Nadat Mila een voorzet van Suzanne van links net langs de eerste paal had gegleden, volgde de gevaarlijkste RKEDO aanval van de wedstrijd, waarbij een 2-tegen-1-situatie ontstond. Omdat de slotpass niet nauwkeurig genoeg was kon Ellen ingrijpen.

  In de 68eminuut kreeg Suzanne dichtbij de doellijn, bij het aannemen van de bal, een duw in de rug en die werd bestraft met een penalty. Emma’s schot in de rechterbovenhoek was objectief onhoudbaar (4 - 0).

  Vrijwel vanaf de aftrap ging Suzanne opnieuw over links aan de haal. Deze keer knalde zij de bal tegen het zijnet. Kort daarna brak Lisa door, maar haar schot werd gekraakt. Even later forceerde Lisa met een rush een corner op links, waaruit Amber andermaal net een beetje lengte tekort kwam voor een doelgerichte kopbal.

  Intussen was Lieke in het veld gekomen voor Sofia en Emma maakte even later plaats voor Amoah.

  Nog éénmaal wist RKEDO een gevaarlijke aanval op te zetten, waaraan Fiora een einde maakte door met een sliding de eindpass te onderscheppen.

  Een door Mila geforceerde corner en een mooie combinatie tussen Mila, Sophie en Suzanne resulteerden in schoten van Suzanne en Lisa, waarbij de bal in beide gevallen een prooi werd voor de RKEDO-keepster. Laïs liet de bal uit een vrije trap op 25 m van het doel van de bezoekers op het net belanden.

  De laatste kansen van de wedstrijd waren voor Mila, die na een diepe pass van Lisa nog net door een veel zwaarder gebouwde RKEDO-verdedigster van de bal werd geduwd/gelopen, en voor Laïs die uit een slimme inworp van Amoah voorlangs schoot. 

  Het zaterdagteam van Purmerend slaagde er binnen twee dagen na de 0 - 3 overwinning bij RKEDO in om ook DWOW een nederlaag te bezorgen (2 - 1). Deze ploeg leidt nu het klassement van de poule met zes punten uit twee wedstrijden. Theoretisch is Forward nog niet uitgeschakeld voor een plaats in de knock-outfase van het bekertoernooi. Een overwinning in de uitwedstrijd tegen Purmerend zou Forward ook op zes punten brengen, het puntenaantal waarop DWOW naar verwachting eveneens zal eindigen (door winst in de laatste poulewedstrijd tegen RKEDO). Het doelsaldo zou dan beslissend worden, maar op dat vlak heeft Forward helaas de minst gunstige papieren.

  Always Forward VR1 - RKEDO VR1  4 - 0 (3 - 0). 17, Feld 1 - 0; 30, Feld 2 - 0; 44, Boes 3 - 0; 68, Buining 4 - 0.

  Alw. Forward VR1: Ellen Vissie, Emma Buining (70, Amoah Tempo), Melissa Verschoor, Fiora Tijssen, Lisa Luiken, Sophie van Dulmen, Amber Meissen, Laïs Boes, Sofia Feld (65, Lieke Ooijevaar), Suzanne Deckers en Inci de Hoog (50, Mila van Noord).

rfwbs-slide