• VV Jisp 1 – Always Forward (zat) 1 (1 – 11)

  3 sep 2019
 • De eerste poulewedstrijd in het toernooi om de districtsbeker van de KNVB, tevens de eerste officiële wedstrijd van dit team, bracht Forward (zat) 1 (AFZA 1) in Jisp, een dorp waarvan je je nauwelijks kunt voorstellen, dat ooit haringvisserij en de jacht op walvissen belangrijke middelen van bestaan waren voor de bevolking. In de voetbalhistorie is Jisp bekend als het dorp waar Johnny Rep, in zijn Ajax-tijd, enige jaren woonde, al speelde hij nooit voor de VV Jisp.
  Hoewel de VV Jisp een bijzonder kleine vereniging is (2 seniorenteams en één gemengd O9-team), kan de club bogen op een aardige accommodatie met een verrassend goed bespeelbaar natuurgrasveld, dat zorgvuldig wordt onderhouden en een in de grond ingebouwde beregeningsinstallatie heeft die gebruik maakt van het in de buurt in overvloed aanwezige slootwater.

  Forward begon de wedstrijd met formatie die nog niet eerder in deze samenstelling op het veld had gestaan. Doelman Aron had een verdedigingslinie voor zich die bestond uit Mark, Timothy, Jordi en Thomas. Patrick, Jan-Jaap en Milco vormden de middenlinie en Leon, Stefan en Ricardo waren de spitsen.
  Voor de wedstrijd begon werd een minuut stilte die in acht genomen wegens het overlijden van de moeder van twee spelers van Jisp.
  Onmiddellijk na de aftrap bleek de spelstrategie van de thuisploeg allerminst te zijn gericht op het in slaap sussen van de tegenstander. Al binnen een minuut verscheen een Jisp-spits, in een counter na een misverstand bij Forward in de opbouw, alleen voor Aron, die een knappe redding verrichtte op de inzet. Dat misverstand in de opbouw was in zekere mate tekenend voor het spel van Forward in de eerste fase van de wedstrijd. De bal werd minder goed in de ploeg gehouden dan in de voorgaande wedstrijden het geval was; de combinaties verliepen minder vloeiend en soms werd te gehaast gepoogd het doel van de tegenpartij onder vuur te nemen.
  In de achtste minuut kwam de 1 – 0 alsnog. Nadat Aron een terugspeelbal had verwerkt kwam de thuisploeg in balbezit en de centrumspits kwam plotseling oog in oog met de keeper van Forward: deze keer vond hij het net (1 – 0). Vóór dit moment had Stefan, uit een scherpe hoek, al de paal van het Jisp-doel geraakt en had de Jisp-doelman tweemaal goed ingegrepen bij zowel een vrije trap als een corner van Leon. Kort na de openingstreffer kreeg de Jisp een goede mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, maar die werd verknoeid door buitenspel te lopen.
  Na een kwartier spelen kon Jordi met de bal aan de voet ongehinderd oprukken tot ver op de helft van Jisp en met een effectvolle pass bracht hij Leon op rechts in balbezit. Leon dribbelde naar binnen en toen de mogelijkheid zich voordeed, schoot hij de bal met een krul in de verre hoek (1 – 1).
  Enkele minuten later volgde de eerste echt mooie aanvalscombinatie van Forward, waarin de bal uiteindelijk bij de in scoringspositie staande Jan-Jaap werd bezorgd. Helaas bevond hij zich in buitenspelpositie. Dat gold ook voor de Jisp-spits die kort daarna voor zijn team dacht te scoren. Het laatste wapenfeit voor de drinkpauze – we beleefden de vermoedelijk laatste tropische dag van 2019 – betrof een kopbal van Jan-Jaap uit een corner; de bal ging over het doel.
  Na de hervatting begon het spel bij Forward beter te lopen. Stefan kon doorbreken op een pass, maar zag zijn inzet door de Jisp-doelman met de voet uit het doel gehouden worden. In de 30e minuut kwam Forward op voorsprong dankzij een kopbal van uitblinker Leon uit een voorzet van Jan-Jaap. Evenals bij de doorbraak van Stefan enkele minuten daarvoor werd de doorgebroken Ricardo door de Jisper keeper gestuit. Opnieuw lag even daarna het opkomen van Jordi aan de basis van een Forward-treffer. Deze keer schoot hij zelf op doel. De bal stuitte af op een verdediger en kwam voor de voeten van Stefan die simpel kon binnentikken (1 – 3). Dat kon hij vijf minuten later opnieuw doen, toen Leon een prachtige actie besloot met een loepzuivere pass die Stefan op enkele meters van het doel staande, een eenvoudige kans opleverde.
  In de slotfase van de eerste helft zag Aron een afstandsschot van een Jisp-aanvaller, nadat de thuisploeg een door hem weggewerkte bal had opgevangen, langs zijn doel gaan en verrichtte zijn collega van Jisp nog enkele goede reddingen. Bovendien werd deze doelman geholpen door een van zijn verdedigers bij een inzet van Leon en door de paal bij een schot / voorzet van rechts.

  In de tweede helft kwam Pieter in het veld voor Milco. Forward ging nu wel gedreven van start. Ricardo brak door op links, maar zijn voorzet ging, zonder dat iemand de bal kon raken, voorlangs. Even later was hij het eindstation bij een combinatie in een 4-tegen-4 situatie die ontstond na een verre trap uit de verdediging van Forward en kon hij zijn naam aan de lijst van doelpuntmakers toevoegen (1 – 5).
  In de 54e minuut ging Ricardo op links opnieuw aan de haal. Hij bereikte een verre pass en speelde vervolgens Patrick in het centrum aan. Die zag zijn schot via de binnenkant van de linkerpaal in het veld terugspringen. Uit de voortzetting van de aanval kwam de bal weer bij Ricardo terecht, die hem op zijn beurt tegen de rechterpaal knalde. Direct daarna maakte Ricardo plaats voor Hans.
  Het offensief van Forward hield aan. Timothy raakte de bal uit een corner iets te dun, waardoor die voorlangs het doel verdween en Leon bekroonde een fraaie solo met een schot dat de keeper, nadat de bal tweemaal via een lichaam van een verdediger van richting was veranderd, pardoes in zijn handen kreeg. In de 63e minuut was Jordi voor de derde maal de eerste en belangrijkste schakel in een aanval die tot een doelpunt leidde: uit zijn pass leverde Patrick een voorzet af, waaruit Pieter de bal met een snoekduik tegen het net kopte (1 – 6).
  Vervolgens toverde coach Rob een nieuw konijn uit de AFZA-spelershoed: de recentelijk aan het reservoir van oproepkrachten toegevoegde en pas een dag eerder – opnieuw – officieel Forward-lid geworden Mitchell Ossebaar, die al enige tijd met de ploeg had meegetraind en daarbij een goede indruk had gemaakt. Hij kwam in het veld voor Timothy. Een andere goocheltruc kwam vlak voor de drinkpauze op naam van Jordi, uitgevoerd bij de cornervlag; voor het spel niet echt van belang maar mooi om te zien!
  Even mooi om te zien was direct na de drinkpauze de pass waarmee Hans Leon bereikte. Forwards rechtsbuiten kapte zich in schietpositie; de bal ketste af van een lichaam van een Jisper verdediger en belandde toen bij Pieter die zijn tweede treffer van de dag kon binnentikken (1 – 7). 
  Uit een voorzet van Leon, na een mooie combinatie met Mark, dwong Stefan de Jisp-doelman koppend tot een fraaie redding om Forwards achtste treffer te voorkomen. Die kwam in de volgende minuut alsnog. Weer had Hans een prachtige actie en dito pass in huis, waarmee hij Thomas de gelegenheid bood zich als doelpuntmaker te laten bejubelen. Stefan werkte kort daarna uit een voorzet van Leon de bal achter het standbeen langs tegen de touwen en nog enkele minuten later scoorde hij voor de vierde maal toen de scheidsrechter liet doorspelen na een overtreding tegen Patrick, maar de bal bij hem terechtkwam (1 – 10).
  Nadat Aron met moedig keeperswerk – hij dook in één langgerekte actie enkele malen op/voor de schoenen Jisp-aanvallers – een tegentreffer had weten te voorkomen, bepaalde Leon de eindstand met zijn derde treffer (1 – 11).

  VV Jisp 1 – Always Forward (zat) 1 1 – 11 (1 – 4). 8, 1 – 0; 15, Machielse 1 – 1; 33, Machielse 1 – 3; 38, Schipper 1 – 4; 49, Pengel 1 – 5; 63, De Smidt 1 – 6; 70, De Smidt 1 – 7; 74, Bek 1 – 8, 76, Schipper 1 – 9; 82, Schipper 1 – 10; 87, Machielse 1 – 11.
  Alw. Forward (zat) 1: Aron van Loon, Mark de Wit, Timothy Wai Chang (63, Mitchell Ossebaar), Jordi Meester, Thomas Beck, Patrick van Dijk, Jan-Jaap Schaper, Milco Leijen (46, Pieter de Smidt), Leon Machielse, Stefan Schipper, Ricardo Pengel (55, Hans van der Woude).

rfwbs-slide