• VR1 op weg naar nacompetitievoetbal voor promotie naar de 2e klasse

  9 mei 2019
 • Het eerste vrouwenteam van Forward, dat dit seizoen in de derde klasse uitkomt, na het vorige seizoen op een niet al te hoge plaats in de vierde klasse te zijn geëindigd, heeft een uitstekende kans om zich te plaatsen voor nacompetitievoetbal voor promotie naar de tweede klasse. De equipe van Fred Bulens, Jolanda Stam en Mike van Mierlo heeft het in de hogere klasse prima gedaan. De ploeg kreeg een kwaliteitsinjectie met de talentrijke speelsters die coach Fred Bulens, die met zijn zoon Teun volgend seizoen de seniorenselectie van RKEDO onder zijn hoede zal nemen, uit zijn O-19-team naar de A-selectie meenam. Diverse speelsters onder hen zijn zelfs nog speelgerechtigd voor jeugdcategorieën. Er is ook een uitstekende O-17-jaargang in aantocht, dus de  toekomst ziet er, mits de ploeg behoorlijk bijeen blijft, voor het vrouwenseniorenvoetbal bij Forward veelbelovend uit.

   Forward begon het seizoen met een thuiswedstrijd tegen De Blokkers 2 die - welhaast traditioneel -  onnodig verloren ging. Ook de tweede wedstrijd, uit bij WBSV eindigde met een, achteraf gezien "normale", zij het wat ruim uitgevallen 3 - 0 nederlaag.

  De twee vrije speelronden die hierop volgden deden Forward kennelijk goed, want in de vijfde ronde, waarin Forward zijn derde wedstrijd speelde werd de eerste overwinning behaald, thuis tegen ADO ’20 met 3 - 1.

  In de zesde speelronde had Forward voor de derde maal vrij, waarna in de zevende een mooie 3 - 0   thuiszege volgde tegen het hoog aangeslagen combinatie-team van West Frisia en DINDUA. Op 11 oktober speelde Forward, weer in eigen huis, de wedstrijd die voor de vierde speelronde gold, tegen Vitesse ’22. Ook deze tegenstander werd met een nederlaag naar huis gestuurd (3 - 1). Daardoor belandde de ploeg in de subtop van de ranglijst met negen punten uit vijf wedstrijden.

  De week daarna werd de positie op de ranglijst aanzienlijk versterkt toen Forward op bezoek ging bij koploper Volendam en daar een 1 - 2 overwinning in de wacht wist te slepen. Dit resultaat bracht de ploeg op drie punten van JVC en Volendam, die de koppositie toen deelden.

  Op 25 november volgde een nieuwe overwinning. Deze keer was RKEDO de tegenstander die met een nederlaag (3 - 2) genoegen moest nemen.

  De achterstand op de koplopers werd op de volgende zondag weer tot zes punten vergroot toen Forward, in Julianadorp op bezoek bij lijstaanvoerder JVC, het onderspit delfde (4 - 2).

  In de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2018 speelde het Forward-team weer thuis en de tegenstander van de dag, Zaandijk, werd evenals RKEDO twee weken eerder, met 3 - 2 verslagen.

  Forward nam toen op de ranglijst de derde plaats in met 18 punten uit negen wedstrijden, maar WBSV, De Blokkers en ST West Frisia/DINDUA hadden, met of twee wedstrijden minder gespeeld, evenveel verliespunten. Heel opvallend was het feit dat er tot dan toe in de hele competitie slechts één wedstrijd in een gelijkspel was geëindigd (Zaandijk - RKEDO).

  Forward kwam uitstekend uit de startblokken van het nieuwe jaar. Op 27 januari won de ploeg met 1 - 2 bij ST West Frisia/DINDUA. De zondag daarop volgde helaas een domper toen de thuiswedstrijd tegen Volendam royaal verloren ging (2 - 5). Forward herstelde zich onmiddellijk van de nederlaag door de volgende, op papier zware, wedstrijd bij De Blokkers zegevieren af te sluiten (1 - 2). Omdat WBSV die dag voor de eerste keer in het nieuwe jaar in het veld kwam en de thuiswedstrijd tegen ADO ’20 verrassend verloor, behield Forward zijn hoge positie op de ranglijst. De Blokkers en ST West Frisia/DINDUA waren inmiddels iets achterop geraakt door twee, resp. drie nederlagen in 2019, alle geleden tegen JVC, Forward en Volendam. Alleen WBSV had toen nog evenveel verliespunten als Forward (12) en dat veranderde al in de volgende speelronde toen Forward thuis de opponent uit Westbeemster een fikse nederlaag toebracht (5 - 2).

  Met dezelfde cijfers won Forward daarna in Egmond aan de Hoef de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Zeevogels.

  In de maand maart speelde Forward zegge en schrijve één wedstrijd, uit tegen ADO ’20, en die eindigde, nogal teleurstellend, in een nederlaag (1 - 0), hetgeen overigens Volendam al eerder in het seizoen was overkomen. De schade daarvan voor Forwards plaats op de ranglijst viel nogal mee omdat de concurrenten WBSV, De Blokkers en ST West Frisia/DINDUA alle in deze maand tweemaal in het zand beten, waar weer JVC en Volendam voor verantwoordelijk waren.

  In de maand april begon Forward met een tweede royale overwinning tegen Zeevogels (6 - 3), maar daarna bleek Zaandijk in eigen huis een te taaie tegenstander (2 - 1 nederlaag). Forward revancheerde zich op Tweede Paasdag voortreffelijk met een nogal verrassende 1 - 0 thuiszege tegen het tot het paasweekend aan de kop van de ranglijst staande JVC. Niet alleen de overwinning op zich was opmerkelijk, ook het feit dat de nul achter werd gehandhaafd tegen de meest scorende ploeg van de poule, die voor de eerste keer het net van de tegenstander niet wist te vinden.

  De zege bracht Forward in één klap in een zeer gunstige positie voor het bereiken van een plaats die recht geeft op het spelen van nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de 2e klasse. Door de nederlaag tegen Forward verspeelde JVC de koppositie op de algemene ranglijst aan Volendam en werd de achterstand van de ploeg uit Julianadorp op Volendam in de stand van de tweede periode vergroot tot vijf punten.

  Het bereiken van de nacompetitie kan langs verscheidene wegen. De meest directe is het winnen van de tweede periodetitel, maar de kans daarop is uiterst klein omdat Forward daarin nu 15 punten uit acht wedstrijden heeft verzameld en op maximaal 21 kan eindigen. Koploper Volendam heeft nu al 19  punten uit zeven wedstrijden en zou in de resterende drie wedstrijden zeven punten moeten verspelen en ook JVC en RKEDO zouden nog minstens drie, resp. twee punten moeten kwijtraken in de drie, resp. vier nog te spelen wedstrijden.

  Als Volendam algemeen kampioen wordt én in de tweede periode bovenaan eindigt, verandert het beeld in gunstige zin. In dat geval neemt de nummer twee van de tweede periode de periodetitel over en als dat JVC betreft, schuift de titel zelfs door naar de nummer drie, omdat de Julianadorpers de eerste periodetitel al op zak hebben. Als Forward de voor 12 mei op het programma staande uitwedstrijd tegen RKEDO - uitgerekend de club waar de scheidende trainer/coach Fred Bulens volgend seizoen actief zal zijn - weet te winnen, wacht als laatste hindernis Vitesse ’22, waarnaar Forward in de laatste speelronde op bezoek gaat. De Castricummers moeten nog nacompetitievoetbal voor degradatie naar de vierde klasse zien te ontlopen.

  Forward kan de nacompetitie ook bereiken door het toegewezen krijgen van de fictieve derde periodetitel - er zijn elf ploegen in de derde klasse A ingedeeld en daarom beslaat de competitie slechts twee perioden waarvoor echt gespeeld wordt - als in de eindstand hoogstgeplaatste ploeg die nog geen (periode)kampioenschap heeft behaald. Daartoe moet Forward, dat 36 punten heeft verzameld uit 18 wedstrijden, de derde plaats op de eindranglijst innemen. Het team heeft daarvoor uit de nog resterende twee wedstrijden nog twee punten nodig. De enige ploegen die Forward nog van de derde plaats kunnen verdringen zijn WBSV en ST West-Frisia/DINDUA.

  WBSV kan dat alleen als de ploeg beide laatste wedstrijden, inclusief de uitwedstrijd tegen JVC, wint én Forward tweemaal verliest. De ploeg uit Westbeemster komt dan in punten gelijk met Forward, maar zal dan een beter doelsaldo hebben.

  ST West-Frisia/DINDUA kan na de 3 - 5 overwinning die de ploeg in de inhaalwedstrijd op 28 april behaalde bij RKEDO nog op 37 punten eindigen. Daarvoor zijn overwinningen in de beide nog resterende wedstrijden - uit tegen De Blokkers 2 en thuis tegen Zeevogels - noodzakelijk. Als Forward ook met dat puntenaantal zou eindigen, dus slechts één punt aan de ontmoetingen met RKEDO en Vitesse ‘22 overhouden, zal ook in dit geval het doelsaldo van de concurrent beter zijn.

rfwbs-slide