• Verslagen AFZA 1, AFZO , 2 en VR1

  9 mrt 2020
 • DTS – Always Forward (zat)   0 – 3

   

  Met de 0 – 3 overwinning in de uitwedstrijd tegen DTS heeft Forward (zat) 1 (AFZA 1) een van de drie op papier lastigste nog resterende hindernissen in de lopende competitie met succes genomen. Deze zege vergde, zoals verwacht, een fikse inspanning, maar kwam toch gemakkelijker en overtuigender tot stand dan de zwaar bevochten 2 – 1 thuiszege, die in oktober in de thuiswedstrijd tegen deze opponent werd behaald. Forward bevestigde daarmee dat de ploeg in de loop van het seizoen geleidelijk steeds beter is gaan draaien.

   

  In vergelijking met de beginopstelling van Forward in de vorige wedstrijd, op 15 februari tegen Opperdoes, kende de formatie die aan de aftrap stond één personele wijziging: Melvin speelde in plaats van Miguel. Voor de defensielinie had dit als consequentie dat Darren op rechts begon en Melvin op links.

   

  De ouverture van Forward was sterk. Al binnen enkele seconden was de eerste corner een feit. Deze leverde via via een kopbal op die langs het DTS-doel verdween. Na een fraaie dieptepass op mat forceerde Leon even later de volgende corner en hieruit kopte Darren de bal tegen de paal. Het eerste gevaar dat de thuisclub voor het Forward-doel stichtte ontstond uit een vrije trap. De bal werd naast Jaspers doel gekopt.

  Omdat Forward in verdedigend opzicht zeer solide in elkaar stak, met Darren, Jelle, Ivo en Melvin in de achterste linie en de uitstekend spelende middenvelders Mark, Hans en Jan-Jaap daarvoor, duurde het daarna bijna en halfuur voordat Jasper serieus moest ingrijpen. Dat gebeurde bij een dieptepass en een voorzet die hij beide onderschepte. Vervolgens moest hij door uit te lopen een spits van de thuisploeg, die een iets te zachte terugspeelbal van Darren (ongeveer zijn enige schoonheidsfoutje) had onderschept, in een onmogelijke hoek ten opzichte van het doel drijven, waarna de defensie de situatie kon klaren.

  In de eerste helft was het verder vrijwel volledig Forward dat de klok sloeg. Stefan zag een schot, na een mooie combinatie met Hans, Leon en Mark afketsen tegen een DTS-verdediger en Mark ging in het strafschopgebied onderuit toen hij een voorzet van Leon – weer fraai bediend door Ivo – wilde afronden. Bij de volgende schoot Jan-Jaap via een DTS-verdediger naast en de kopbal van Darren uit de resulterende hoekschop deed dat rechtstreeks.

  Na een aanval over rechts bereikte Leon met zijn vorzet Milco, die de bal langs de verkeerde kant van de paal werkte en Leon zelf werd na een lange, op eigen helft begonnen solo op het nippertje gestuit met een fraaie verdedigende ingreep. De volgende voorzet van Leon belandde via Milco en Melvin bij Jan-Jaap, wiens schot een prooi werd voor de DTS-doelman.

  In de 19e minuut nam Forward de leiding. Een schot van Milco, na een combinatie met Hans, werd door de keeper van de thuisclub tot corner verwerkt. Leon bereikte het hoofd van Stefan, die de bal bij de tweede paal tegen de lat kopte en de uit rebound alsnog scoorde (0 – 1).

  Een door Ivo genomen vrije trap werd gestopt door de doelman van DTS en Jan-Jaap kwam, na een langdurige Forward-aanval over veel schijven, besloten mer een 1–2-combinatie tussen Jan-Jaap en Hans, niet tot afronding wegens een actie van een DTS-verdediger die verdacht veel op obstructie leek. Een schot van Jan-Jaap uit een corner stuitte even later af op een DTS-lichaam.

  In de 29e minuut mocht Ivo een vrije trap nemen op zo’n 25 m recht voor het DTS-doel. Met een kopie van zijn openingstreffer in de thuiswedstrijd tegen De Foresters tilde hij de stand naar 0 – 2.

  Leon kwam kort daatna tussen drie DTS-verdedigers met de door Stefan doorgekopte bal tevoorschijn, maar zijn schot vloog over het doel.

  Ivo kreeg een derde kans met een directe vrije trap. Deze keer stuitte de bal tegen het door DTS opgetrokken muurtje. Melvin onderbrak een DTS-aanval en ging vervolgens met een indrukwekkende rush over links aan de haal. Helaas kon zijn voorzet worden onderschept door de keeper van de gastheren.

  In de slotfase van de eerste helft kreeg de thuisploeg een tweetal vrije trappen, Uit de eerste, vermoedelijk als voorzet bedoelde trap verdween de bal naast en Jan-Jaap zorgde bij de tweede voor opruiming.

  In het tweede bedrijf kwam DTS aanmerkelijk vaker in het stuk voor, maar het aantal noemenswaardige momenten bleef nogal beperkt. In 51e minuut bracht Ivo ten koste van een hoekschop redding bij een gevaarlijk ogen DTS-aanval  en even later kon Jasper onder (te?) zware druk van DTS-aanvallers de bal uit een corner wegslaan waarna de Forward-verdediging opruiming hield.

  Stefan schoot naast uit een voorzet van Leon, die door Ivo met een vrije trap was bediend en even later werd dezelfde Stefan vrijgespeeld, maar deze keer pareerde de DTS-doelman zijn schot. Hetzelfde lot onderging een afstandsschot van Milco. Melvin volleyde de bal voorlangs na een knappe combinatie met Milco en Leon.

  Na een uur spelen maakte Hans plaats voor Ricardo. Vijf minuten later, nadat Jasper een hoge voorzet uit de lucht had geplukt, werd Leon op rechts aangespeeld. Via een 1–2-combinatie met Milco (met een boogballetje) wipte hij de bal fraai over de DTS-doelman tegen het net (0 – 3). Daarmee was de wedstrijd wel beslist.

  In het laatste kwart van de wedstrijd kreeg de thuisploeg enkele goede kansen. Jelle maakte één daarvan met een uitstekende ingreep ongedaan. Uit een vrije trap werd de bal voorlangs Jaspers doel gekopt en de Forward-doelman tikte een omhaal vlak onde de lat weg. De hieruit resulterende corners liepen uit op en schot uit de rebound dat net naast het Forward-doel vloog. In de slotseconden kreeg de thuisploeg zijn grootste kans. Uit een teruglegger schoot de schutter van dienst de bal echter richting de denkbeeldige tweede ring.

  Tussen deze bedrijven door liet Forward zich in aanvallend opzicht evenmin onbetuigd. Een schot van Leon, na een mooie actie van hem en en voorzet van Stefan belandde in de handen van de DTS-keeper. Stefan zelf kopte uit een voorzet volgend op en aanval van Jan-Jaap en Mark, via een verdediger naast en even later uit een corner van Leon over. Jordi, die met Timothy een kwartier voor het einde van de wedstrijd Melvin en Milco was komen vervangen, vond met een verre inworp het hoofd van Stefan, die doorkopte op Leon wiens schot helaas afstuite op een verdediger van de thuisploeg.

   

  De speelronde van zaterdag was de laatste van de tweede periode. Forward had het kampioenschap van deze periode al in de vorige wedstrijd tegen Opperdoes behaald, waardoor de uitslagen van deze dag vanuit dat oogpunt niet meer van belang waren.

  De drie hoogstgeplaatste ploegen in de algemene rangschikking wonnen alle hun wedstrijd. De Foresters maakte met een 1 – 6 zege bij Alcmaria Victrix een einde aan de voor de ploeg rampzalige reeks van vier wedstrijden waarin in totaal slechts één punt werd behaald. SDOB boekte een royale 0 – 4 zege bij De Wherevogels. Met oog op het doelsaldo viel de schade voor Forward derhalve nogal mee, want de ploeg uit Broek in Waterland verkleinde tegen deze op papier aanmerkelijk minder zware tegenstander dan die van de lijstaanvoerder in deze speelronde de achterstand op Forward met slechts één treffer. Het verschil bedraagt nu negen doelpunten in het voordeel van Forward (+55 om +46).

   

  DTS – Always Forward (zat) 0 – 3 (0 – 2).  19, Schipper 0 – 1; 29, Rottiné 0 – 2; 65, Machielse 0 – 3.

  Alw. Forward (zat) 1: Jasper Boon, Darren Johnstone, Jelle Huitema, Ivo Rottiné, Melvin Swier (75, Jordi Meester), Mark de Wit, Hans v.d. Woude (61, Ricardo Pengel), Jan-Jaap Schaper, Leon Machielse, Stefan Schipper en Milco Leijen (75, Timothy Wai Chang).

   

   

   

  De Valken – Always Forward   2 – 2

   

   

  Het beste van zondag m.b.t. Forward 1 was dat de ploeg de periodetitel in de uitwedstrijd tegen De Valken in de wacht sleepte; minder vrolijk stemmend was, vooral in de tweede helft, de manier waarop dat gebeurde. In een weinig fraaie partij voetbal, van beide zijden overigens, behaalde Forward het ene nog benodigde punt.

   

  De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis van twee Forward-leden die in de afgelopen week zijn overleden: Fren de Weerd, vader van Tom en Janna, en Cees Ooms,  lid van verdienste wegens zijn vele voor de vereniging verrichte activiteiten, als laatste daarvan zijn werkzaamheden voor de website van Forward.

   

  In vergelijking met de beginopstelling van de voorgaande wedstrijd tegen St. George kende de formatie die aan de aftrap stond één personele wijziging: Quinten speelde in plaats van Goos. Voorts was er een positiewissel tussen Anthony en Mauro.

   

  Op de hobbelige en op vele plekken gladde grasmat nam de thuisclub direct het initiatief. Binnen enkele minuten moest Luuk tweemaal in actie komen: in beide gevallen plukte hij een hoge voorzet uit de lucht. In de zesde minuut liet Forward zich voor de eerste keer in aanvallend opzicht gelden: uit een worp speelde Quinten over de breedte van het veld Mauro aan, die de bal na een actie over het Valken-doel schoot.

  Een kort genomen corner van links voor de thuisclub leverde een voorzet op waaruit de bal werd ingekopt. Luuk verwerkte de inzet tot een nieuwe corner.

  In de 12e minuut kwam Forward verrassend op voorsprong, Diep op de speelhelft van De Valken onderschepte Delaney een pass uit de Venhuizer verdediging. Hij schoof de bal direct breed naar Barry, wiens schot in de linkerhoek van het doel verdween (0 – 1).

  Enkele minuten later kon Mauro de solo van een Valken-spits als laatste verdediger onderbreken. Liefst drie spelers – Delaney, Mauro en de Valken-spits – behoefden na deze actie een oplapbeurt. Na de spelhervatting volgde een langdurige Forward-aanval die besloten werd met een afstandsschot van Tom dat om het Valken-doel heen krulde. Een vrije trap van Patrick werd door de Valken-keeper in samenwerking met een verdediger weggewerkt. Een aanval van Forward over rechts die leek dood te lopen, werd opnieuw leven ingeblazen door een foute pass in de Valken-verdediging. Dat bood Mauro de gelegenheid de bal voor te zetten; Cemil kopte hieruit naast.

  De mooiste Forward-aanval kwam in de 27e minuut. Cemil bezorgde de bal uit een pass van Delaney met de borst bij Anfernee, die met een intuïtieve manoeuvre op links een doorbraak forceerde. Zijn voorzet belandde op rechts bij Quinten, wiens trekbal bij de eerste paal kon worden weggewerkt. Een vrije trap van Patrick werd een prooi voor de Valken-doelman; een andere, voor de thuisploeg, op ongeveer 30 m van het doel, ging richting denkbeeldige tweede ring.

  Op een diepe pass van Delaney forceerde Anthony een corner. Deze leidde tot een uitbraak van de thuisploeg. Een breedtepass bezorgde de bal bij op rechts bij een spits die met een hard schot Luuk wist te passeren, maar Ferris slaagde erin de bal met zijn hoofd op fraaie wijze weg te werken.

  In de toegevoegde speeltijd van de eerste helft  plukte de keeper van de thuisploeg de bal zowel uit een corner van Tom als bij een voorzet van Patrick hoog uit de lucht en zag Barry, na een combinatie van Tom en Cemil over links, zijn schot afstuiten op een Valken-verdediger. Op slag van rust resulteerde een Valken-aanval over links in een lage voorzet waaruit de bal van dichtbij werd binnengetikt (1 – 1).

   

  Na een offensieve fase van de thuisploeg in het begin van de tweede helft werd Mauro even de opvallendste speler op het veld. Eerst werd hij op de rand van het Valken-strafschopgebied gevloerd. Uit de toegekende vrije trap produceerde Barry een inswinger die door de Valken-keeper tot corner werd verwerkt. Uit deze corner schoot Patrick hard in, maar helaas net over. Vervolgens kwam Mauro in botsing met een tegenstander, waardoor hij voor de derde (!) maal in de wedstrijd moest worden opgelapt. Hij was verre van de enige die deze middag op het veld fysiotherapeutisch geholpen moest worden.

  Luuk kreeg een – op het hobbelige veld sowieso altijd –  lastige terugspeelbal te verwerken. Dat ging niet helemaal volgens wens, maar de mogelijkheid voor de thuisploeg om een gevaarlijke aanval op te zetten smoorde in buitenspel. Een kleine tien minuten later, vlak nadat hij een hoge voorzet bij de tweede paal uit de lucht had geplukt, kreeg Luuk opnieuw te maken met een ongewenste terugspeelbal en weer liep het goed af. Kort daarna pakte Luuk op knappe wijze een een voorzet van rechts. Zijn collega aan de overkant deed hetzelfde bij een kopbal van Tom uit een vrije trap van Patrick. De verre uittrap van deze doelman veroorzaakte een misverstand in de Forward-verdediging, waarvan een doorgelopen Valken-spits kon profiteren (2 – 1).

  Forward antwoordde met een door Cemil genomen vrije trap, waaruit Tom de bal inkopte, de doelman wist te pareren en de ingeknalde rebound via een Valken-been corner vloog.

  Lucas kwam in het veld voor Delaney.

  Kort nadat Luuk een uit een inworp afgevuurd vleugelschot te verwerken had gekregen, kwam Forward in de 76e minuut op gelijke hoogte. Anfernee sprintte richting doel op een steekbal en werd binnen het strafschopgebied ten val gebracht. De doelman van de thuisclub reageerde knap op de door Barry hard en zuiver ingeschoten penalty, maar kon de bal niet raken (2 – 2).

  Twee mislukte uittrappen van Luuk (waarvan één het gevolg was van een uitglijder), leidden tot gevaarlijke situaties voor het Forward-doel, waarbij de eerste keer de bal naast werd geschoten en  bij de tweede keer Anfernee ten koste van een corner redding bracht. Uit deze corner knalde een Valken-speler hard in, maar Luuk pareerde het schot knap, waarna de Forward-defensie voor opruiming zorgde. Vijf minuten voor het einde kreeg De Valken voor de tweede maal in de wedstrijd een vrije trap op zo’n 30 m van het Forward-doel en wederom verdween de bal over het hek. Veel meer gevaar voor het Forward-doel leverde een van vlak over de middenlijn genomen vrije trap op. Via twee hoog opstuitende kopballen van Ferris werd het gevaar bezworen.

  Mike kwam, na drie maanden afwezigheid, in de slotminuut in het veld voor Anfernee. Zijn vreugde  over de rentree werd grondig verpest door een harde knal die hij na enkele seconden van dichtbij tegen zijn gezicht kreeg geschoten. Vlak voor en vlak na de wissel vlogen voorzetten van de thuisploeg voor Luuks doel langs, zonder dat iemand de bal kon raken.

   

  Het kampioenschap van de tweede periode geeft Forward de zekerheid van minstens het spelen van nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de derde klasse. Met een voorsprong van vijf resp. zes verliespunten op de, normaal gesproken, nog enige concurrenten voor het algemene  kampioenschap, Strandvogels en HSV Sport, plus en fiks beter doelsaldo, is dat kampioenschap uiteraard het hoofddoel van de competitie. Deze twee naaste concurrenten wonnen zondag beide hun wedstrijd tegen lastige tegenstanders: HSV Sport met 2 – 0 tegen St George en Strandvogels met 3 – 2 de derby tegen Sporting Andijk. Zij knabbelden daarmee twee punten van hun achterstand op Forward af.

  De uitwedstrijd tegen De Valken mag weliswaar niet bepaald oogstrelend zijn geweest, ten opzichte van het resultaat van deze wedstrijd in de vorige jaargang (3 – 2 nederlaag) boekte Forward wel weer een punt winst. In de tien tot nu toe gespeelde wedstrijden van de in totaal 14 tegen tegenstanders die in het vorige seizoen ook bij Forward in de poule waren ingedeeld, heeft Forward inmiddels 16 punten meer behaald dan in het afgelopen seizoen. Een opmerkelijke verbetering!

   

  De Valken – Always Forward  2 – 2 (1 – 1). 12, Rageh 0 – 1; 45, 1 – 1; 67, 2 – 1; 76, Rageh (strafschop) 2 – 2.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Anthony Sabajo, Delaney van Schagen (71, Lucas Vaerewijck), Ferris Inyamah, Cemil Zaal, Mauro Robles Bello, Patrick Bruijns, Anfernee Blanker (89, Mike Apostol), Barry Rageh, Goos Barentsen en Tom de Weerd.    

   

   

   

  Forward 2

   

  Forward 2 heeft aan de uitwedstrijd tegen Hollandia T 2 één punt overgehouden. Net als bij het eerste team stond bij het laatste fluitsignaal de stand 2 – 2 op het scorebord. Dit wedstrijdresultaat was slechts één van de vier gelijke spelen zondag in de tweede klasse A. Alleen koploper HSV (met 8 – 0 tegen Vrone 2) en FC Den Helder (tegen de eenzame hekkensluiter RKEDO 2) boekten een overwinning.

  Op de ranglijst zorgden deze resultaten in de brede middenmoot voor vrijwel een status quo. Forward blijft op de voorlaatste plaats bivakkeren, maar kan, mits de ploeg de inhaalwedstrijd in Se. Pancras tegen Vrone wint, aansluiting bij de grote middengroep bewerkstelligen.

   

   

   

  Forward VR1

   

  Forward VR1 boekte zondag een prima resultaat met de 1 – 3 winst bij concurrent KFC 2. De kloof tussen Forward en de ploeg uit Koog aan de Zaan bedraagt nu acht punten, maar de Zaankanters hebben één wedstrijd minder gespeeld. Twee van de andere ploegen die nog uitzicht hebben op de tweede plaats van de eindrangschikking, VV Bergen en ST West Frisia/DINDUA speelden tegen elkaar gelijk en zagen hun achterstand op Forward oplopen tot vier resp. zes verliespunten.

  De eenzame koploper ADO ‘20 won met groot verschil (7 – 2) van Zaandijk, de ploeg die in de midweekse wedstrijd van afgelopen dinsdag Forward op 2 – 2 hield. In deze uitslag valt de 2 van Zaandijk meer op dan de 7 van de Heemskerkers. Het aantal tegendoelpunten dat ADO ’20 in de loop van de competitie incasseerde liep op van 5 naar 7 treffers.

  Forwards grootste concurrent voor de tweede plaats, WBSV, won eveneens met flink verschil (6 – 0) van Kolping Boys, een uitslag die voor beide ploegen goed past in de reeks van resultaten die tot nu toe zijn behaald.

   

rfwbs-slide