• Verslag Team van de Week JO9-3 (11 mei)

  15 mei 2019
 • Forward JO9-3, dat afgelopen zaterdag, 11 mei, het Team van de Week was, is het hoogste niet-selectieteam van de O9-categorie. Dat is aan het spel van de ploeg te zien, want dat ziet er heel behoorlijk uit. De spelers proberen elkaar te vinden en letten goed op de veldbezetting.

  Ook de benadering van het voetbal ligt bij de JO9-3 iets dichter aan tegen dat van de selectieteams dan bij de meeste andere teams waar het bezig zijn en spelplezier de voornaamste accenten zijn. JO9-3 traint tweemaal per week; ‘s woensdags onder leiding van Gerard Boorsma en op de vrijdagen zijn coach Leander Lantinga en Patrick Bron - oom van Mees en vader van Elano, die in JO9-2 speelt - de trainers. Na de winterstop heeft ook Eric Vreman, de vader van Luke -naast zijn wekelijkse tips voor de spelers- zijn trainingsjas aangetrokken om te helpen op de vrijdagen. Er is voor deze speciale vrijdagtraining gekozen, om zo de ontwikkeling van de jongens op peil te kunnen houden, anders wordt het niveauverschil met de selectieteams te groot.

  In vergelijking met de andere niet-selectieteams in de JO9-categorie, ligt bij JO9-3 de nadruk iets meer op de speluitvoering, het spelsysteem (diverse systemen zijn de revue gepasseerd: 2-1- 2, 3-1-1, 2-2-1 en 2-1-1-1) en de wedstrijdresultaten. Eén van de twee coaches, Chris Snel, heeft hier zelfs een fraai ogende database met talrijke statistieken voor ingericht en houdt keurig de wissels  bij, zodat elke speler evenveel speelt. De andere coach is de al even enthousiaste Leander Lantinga, die zich vooral richt op de activiteiten op het veld. Hij functioneert bij thuiswedstrijden tevens als scheidsrechter/spelbegeleider.

  De spelersgroep bestaat uit leden die allen al in de JO8-leeftijdscategorie actief waren. De meeste speelden in het vorige seizoen in J08-02, de JO8-3 of de JO8-4. De aanvoerder van het team is Luke Vreman; klein van stuk maar een talentvolle, handige dribbelaar die gemakkelijk een tegenstander passeert en regelmatig scoort. Luke heeft van zijn coaches de bijnaam "de professor" gekregen, omdat hij een wetenschapper in voetbalzaken is. Hij speelt slim en denkt mee over de tactische zaken in het spel. Bovendien is hij mentaal ijzersterk.

  Ook Mats Lantinga, de zoon van coach Leander, kan gemakkelijk een mannetje uitspelen, vooral door middel van kap- en draaibewegingen. Zijn bijnaam is "de skiller", een verwijzing naar zijn dodelijke vaardigheden. Met name zijn mooie trap met rechts is een van die skills. Mats behoort tot de topschutters van het team.

  Als je het het over dribbelen hebt, dan denk je direct aan Nihat Akguvercin. Niet voor niets draagt hij de bijnaam "de dribbelkoning". Hij baseert zijn dribbel vooral op fysieke kracht. Nihat is een typische aanvaller met een neusje voor de goal en weet ook zijn medespelers te vinden. Bovenal beschikt hij echter over een verwoestend schot ?? en dat niet alleen voor zijn leeftijd ?? in het linkerbeen en hij is de topscorer. Bij de wat oudere supporters onder ons, roept hij herinneringen op aan Ferenc Puskas, een vroegere Real Madrid-ster van Hongaarse afkomst.

  Over veel fysieke kracht beschikt ook Floris Hogenhout, de de bijnaam "het dravende paard" heeft gekregen. En daar zit wel wat in: Floris lijkt longen als van een paard te hebben en ook nog enkele andere eigenschappen die je met een racepaard associeert: sterk, snel en vechtlustig en ook hard werken. Floris kan dat 40 minuten lang en is een steunpilaar voor de verdediging. Nu en dan pikt hij ook wel eens een doelpunt mee.

  De tweede steunpilaar achterin is Dani Hack. Aan Dani is de bijnaam "de rots" toebedeeld. In de verdediging is hij inderdaad de rots in de branding. Dani is heel sterk in duels, die hij bijna allemaal wint, en hij heeft bovendien een uitstekende pass in de benen, waardoor zijn medespelers op maat bediend worden.

  Evenals Dani is Mees Bron sterk in het afpakken van de bal en ook dreigend in de opbouw. Op het middenveld zorgt hij voor het nodige opruimwerk en daaraan dankt hij zijn bijnaam "de stofzuiger", een eervolle erfenis van international Willy van de Kerkhof.

  Net als Nihat kan de fysiek grote en heel sterke Diego Hamersma, zijn tegenstanders op kracht passeren. Na Nihat heeft hij het hoogste aantal doelpunten op zijn naam staan. Dit alles verklaart zijn bijnaam "de scorende beer". Diego beschikt over goede technische vaardigheden, weet vaak de juiste positie te kiezen en heeft oog voor zijn medespelers.

  Na zijn helaas langdurige  blessure heeft Kyran Vonk zich ontwikkeld tot de meest constante speler van de ploeg. Daarom is zijn bijnaam dan ook "de constante factor". Kyran is een veelzijdige speler die op alle plaatsen in het team goed uit de voeten kan; in de verdediging, op het middenveld en ook in de aanval, waarin hij met enige regelmaat tot scoren komt. Zelfs als doelman staat hij zijn mannetje.

  De enige echte keeper van het team is Bowen Snel, de zoon van coach Chris, die als bijnaam "de penaltykiller" heeft. Het laat zich raden waarom dat zo is. Met Onana heeft Bowen gemeen dat hij veel sublieme reddingen verricht en af en toe een wonderlijke frats uithaalt. Zijn uittrap behoort tot de beste in zijn leeftijdscategorie. Overigens kan Bowen ook goed uit de voeten als veldspeler. Daar is -dankzij zijn snelheid- de rol van stoorzender, zijn specialiteit. Behalve penaltykiller is Bowen ook een uitstekende penaltybenutter; na Diego en Nihat is hij de meest succesvolle Forward-speler in de penaltyseries.

  Ook Jesse de Wit behoorde tot de winterstop tot het team, maar hij speelde zo goed dat hij inmiddels is overgeheveld naar de O9-selectie en hij speelt nu voor de JO9-2.

  Het seizoen 2018-19 ging voor Forward JO9-3 officieel van start op zaterdag 8 september. Op deze dag stond een wedstrijd in de poulefase van het Zwaluwen jeugdbekertoernooi op het programma. Forward was voor dit toernooi ingedeeld in een poule met Kolping Boys JO9-3, Purmerend JO9-2 en Sporting Krommenie JO9-2.

  De eerste wedstrijd betrof een bezoek aan Kolping Boys JO9-3 uit Oudorp, inmiddels een deel van Alkmaar, waar Forward een heel royale overwinning wist te behalen.

  Een week later speelde het team thuis tegen Sporting Krommenie JO9-3. Dat bleek een tegenstander van een heel ander kaliber en er kwam dan ook een 4 - 4 eindstand op het scorebord. Sporting Krommenie had voor de wedstrijd tegen Forward al beide andere wedstrijden in de poule gespeeld en ook beide met ruime cijfers gewonnen waardoor de ploeg een doelsaldo van +13 had opgebouwd.

  Om de knock-outfase van de bekerstrijd te bereiken moest Forward daarom de laatste tegenstander, Purmerend JO9-2, met minstens vier doelpunten verschil verslaan. Dat gebeurde op 20 oktober ruimschoots, want in de thuiswedstrijd werd een zege met liefst 11 doelpunten verschil behaald, waardoor plaatsing voor de eerste knock-outronde een feit was.

  Forward lootte in deze ronde een uitwedstrijd tegen VVW JO9-1. Deze tegenstander bleek op 15 december, vlak voor de winterstop, net iets te sterk voor Forward, dat met een 3 - 0 nederlaag het bekeravontuur zag eindigen. Gelukkig werd deze zelfde tegenstander na de winterstop met 5-6 verslagen, met als saillant detail, dat VVW (Vloek Van Wervershoof) in de rust nog met 5-1 voor stond.

  Tussen de bekerwedstrijden door werd de najaarscompetitie gespeeld. Hiervoor was Forward JO9-3 in een poule van 12 teams ingedeeld in de 2e klasse 08. Dat was een op het eerste gezicht nogal zware poule met diverse JO9-1-teams, waarvan enkele van vrij grote verenigingen. De JO9-1-teams betroffen die van Spartanen uit Wognum, Grasshoppers uit Hoogwoud, Victoria O uit Obdam, VVS ’46 uit Spanbroek en Sporting Andijk en het nogal ver afgelegen BOL uit Broek op Langedijk. Verder waren in diezelfde poule ingedeeld: de JO9-2-teams van Westfriezen uit Zwaag, De Zouaven uit Grootebroek en onze stadgenoten van HSV Sport. Het enige andere JO9-3-team in de poule was dat van De Blokkers. Aanvankelijk was ook het JO9-1-team van Con Zelo in de poule ingedeeld, maar die werd uiteindelijk vervangen door West Frisia JO9-1, waardoor de bezetting van de poule nog pittiger leek.

  De eerste competitiewedstrijd werd afgewerkt op 22 september. De tegenstander van de dag was Victoria O JO9-1 dat een bezoek bracht aan het Wilhelminapark. Daarna volgden twee uitwedstrijden, de eerste tegen De Blokkers JO9-3 en de week daarna tegen Spartanen JO9-1.

  De wedstrijd in de week voor de herfstvakantie betrof voor Forward weer een thuiswedstrijd, tegen West Frisia JO9-1. Met uitzondering van de laatste, werden alle wedstrijden met ruime cijfers gewonnen.

  Na de herfstvakantie zou Forward JO9-3 eerst op bezoek gaan bij Sporting Andijk, maar die wedstrijd werd uitgesteld en kwam uiteindelijk te vervallen. Op 3 en 10 november stonden er weer thuiswedstrijden op het programma, achtereenvolgens tegen HSV Sport JO9-2 en VVS ’46 JO9-1. Vervolgens was Grasshoppers JO9-1 de gastheer van Forward en in de laatste wedstrijd van november speelde JO9-3 thuis tegen BOL. Op 1 december reisde  Forward naar Zwaag voor de ontmoeting met het JO9-2-team van Westfriezen. De najaarscompetitie werd afgesloten met een thuiswedstrijd tegen De Zouaven JO9-2.

  De resultaten van de wedstrijden in de najaarscompetitie waren bepaald niet slecht. Zeven van de tien gespeelde wedstrijden eindigden in een overwinning voor Forward en alleen de teams van West Frisia, HSV Sport en De Zouaven bleken iets te sterk.

  Midden in de winterpauze, op 13 januari, deed Forward JO9-3 mee aan een toernooi bij Purmersteijn in Purmerend. Van de drie wedstrijden werden er twee gewonnen en ging er één tegen de thuisploeg  verloren, waardoor Forward als tweede eindigde in de poule waarin, behalve Forward en Purmersteijn JO9-2, ook Waterwijk (uit Almere) JO9-3 en Nieuw West United (uit Amsterdam) JO9-4 waren ingedeeld.

  Na de winterstop van zes weken zou op 26 januari een begin gemaakt worden met de voorjaarscompetitie. Hiervoor was Forward JO9-3 aanvankelijk samen met o.a. nog enkele van de sterkste teams uit de najaarscompetitie (HSV Sport JO9-2, De Zouaven JO9-2 en West Frisia JO9-1), ingedeeld in de eerste klasse in een poule van 12 ploegen. De voorjaarscompetitie kwam nogal stroef op gang wegens de algehele afgelasting van de eerste speelronde en een drietal geplande zaterdagen zonder programma in verband met carnaval en de krokusvakantie.

  Toen Forward twee wedstrijden had gespeeld, op 1 februari tegen De Rijp JO9-1 en op 9 maart tegen KGB JO9-1, die beide eindigden in een grote nederlaag, was wel duidelijk dat de promotieregeling van de KNVB niet zo’n succes was en voerde de Bond een herindeling door. Forward kwam weer terecht in de 2e klasse 10. Deze poule bestond uit niet minder dan 14 ploegen, waaronder diverse oude bekenden uit de najaarscompetitie. Dat waren de JO9-2-teams van HSV Sport, De Zouaven en Westfriezen en de JO9-1-teams van Spartanen en Sporting Andijk. De overige tegenstanders waren nieuw en betroffen in de meeste gevallen de JO9-2 van vrij grote verenigingen: RKEDO uit De Goorn/Avenhorn, Spirit ’30 uit Hoogkarspel, FC Medemblik en De Blokkers (!). Ook het JO9-2-team van het samenwerkingsverband tussen SSV uit Stompetoren en Sporting S uit Schermerhorn behoorde tot de tegenstanders, evenals de de JO9-1-teams van WSW uit Wijdenes, VVW uit Wervershoof en Hollandia T uit Tuitjenhorn, op papier heel zware tegenstanders. Omdat er toen nog slechts negen speelronden te gaan waren, was al duidelijk dat Forward niet tegen alle tegenstanders zou kunnen spelen.

  De eerste wedstrijd na de nieuwe indeling vond plaats op16 maart, uit tegen FC Medemblik. Tot aan de tweede onderbreking van de voorjaarscompetitie, wegens Pasen en Koningsdag, stonden voor Forward een koppel thuiswedstrijden en een koppel uitwedstrijden op het programma. In de thuiswedstrijden kwam eerst Westfriezen op bezoek en op 30 maart Sporting Andijk.

  In de wedstrijd tegen Sporting Andijk had Forward de beschikking over alle spelers en begon Bowen in het doel. De openingsfase van de wedstrijd was levendig met als meest opvallende momenten een uitbraak van Sporting besloten met een schot waarbij de bal via Bowen en de lat op de doellijn stuiterde waarna Mats voor opruiming zorgde. Aan de andere kant schoot Luke even later tegen de paal. Vlak daarna schoot Luke de bal wel in het Andijker doel, maar de treffer werd wegens een overtreding afgekeurd.

  In de 9e minuut nam Forward de leiding via de doorgebroken Mats, die even later na een mooie actie Luke de kans bood de voorsprong te verdubbelen.

  Forward, dat met een goede organisatie en veldbezetting speelde, scoorde nog voor de rust de derde treffer. Het was niet helemaal duidelijk of Nihat na een actie op links een voorzet of een schot in gedachte had, maar de bal belandde in het net.

  In de slotfase van de eerste helft nam Sporting enige tijd het heft in handen. Dat zorgde voor enkele hachelijke momenten voor het Forward-doel, onder andere bij een schot waarbij de bal voorlangs het doel vloog, maar de verdediging bleef, mede dankzij een knappe redding van Bowen, de situatie meestal meester, tot de bezoekers uiteindelijk eenmaal wisten tegen te scoren, waardoor de ruststand op 3 - 1 werd bepaald.

  In de tweede helft verving Mats Bowen in het doel. Forward zette een offensief op waarin een schot van Mats over het Sporting-doel verdween, Mees een schot door een verdediger van de doellijn zag worden gehaald en Floris net naast schoot. Dat laatste deed ook een aanvaller van de bezoekers na een uitbraak volgend op een corner van Forward. Nihat scoorde, na enig goochelwerk, met een verrassend schot en bereikte even later Luke met een mooie pass. Luke verspeelde in eerste instantie de bal, maar veroverde die vervolgens terug en scoorde alsnog bijzonder fraai (5 - 1).

  De doelman van Sporting verrichte een knappe redding op een schot van Nihat en Mats deed hetzelfde bij een schot uit een Sporting-aanval. Nadat Forward voor de tweede maal de paal van het Sporting-doel had getroffen volgde een uitbraak van de bezoekers waarbij Mats de eerste inzet kon keren maar uit de rebound belandde de bal toch in zijn doel (5 - 2).

  Nihat scoorde even later met een prachtig genomen vrije trap, bijna vanaf de middenlijn, waaruit de bal in de kruising vloog. Met een vleugelschot bracht hij even later de stand op 7 - 2.

  De beste speler van Sporting profiteerde daarna van een moment van onachtzaamheid bij Forward en scoorde de derde Andijker treffer. Door een missertje van de keeper van Sporting bij een schot van Mees kwam het verschil weer op vijf doelpunten. Dat zou bij het laatste fluitsignaal nog steeds de marge zijn, ware het niet dat Mees en een Andijk-speler voor beide ploegen het totale aantal gescoorde doelpunten nog met één verhoogden en Forward had zelfs op een nog hoger aantal kunnen eindigen als niet keeper en paal in de weg hadden gestaan bij schoten van Mees en Nihat.

  De laatste twee wedstrijden voor de vakantie moest Forward weer op vreemde bodem spelen. Op 6 april ging de reis naar Wervershoof voor de strijd tegen VVW. Het duel tegen HSV Sport JO9-2 werd vervolgens enkele dagen naar voren gehaald en vond, onder veel belangstelling van ouders en ander familieleden, plaats als avondwedstrijd op donderdag 11 april.

  Net als tegen Sporting Andijk begon Bowen als keeper aan deze wedstrijd en weer waren alle spelers van de partij.

  Forward begon de strijd met een offensief dat enkele corners opleverde en Luke kon bijna profiteren toen de keeper van Sport de bal loste na een schot. De uitvallen van de thuisploeg waren bepaald niet ongevaarlijk en Forward mocht blij zijn dat twee schoten, die hieruit resulteerden, langs Bowens doel vlogen.

  Ook in deze wedstrijd viel op dat de Forward-spelers elkaar in combinaties probeerden te vinden en dat de ploeg zijn zaakjes organisatorisch goed voor elkaar had. Met een vleugelschot van Kyran kwam Forward op voorsprong en Luke bracht de stand op 0 - 2 met een mooie actie die volgde op een redding van de Sport-doelman op een schot van Nihat. Bowen wist met een knappe save zijn doel schoon te houden, waarna Nihat enkele vergeefse doelpogingen deed, waarbij achtereenvolgens de Sport-keeper en een verdediger in de weg stonden.

  Met een fraaie verdedigende actie onderbrak Dani daarna een gevaarlijk ogende aanval van de thuisploeg en de keepers van beide teams redden fraai op resp. een boogbal van Diego en een afstandsschot van een Sport-aanvaller. Diego voerde een fraaie actie, ogenschijnlijk in slow-motion, uit en zijn schot was vervolgens dodelijk (0 - 3). Zijn volgende schot ging over het Sport-doel. Net als Sporting Andijk enkele weken eerder verrichtte Bowen vlak voor de rust nog een knappe redding, maar hij werd na een goede Sport-aanval toch nog gepasseerd, zodat Forward ook in deze wedstrijd met een 3 - 1 voorsprong de rust in kon gaan.

  In de tweede helft kwam Kyran tussen de palen. HSV Sport trok ten aanval en kon de achterstand al spoedig terugbrengen tot één doelpunt. Kyran redde enkele malen knap op harde schoten en zijn collega aan de overkant deed dat bij een knal van Nihat.

  Diego bracht de marge weer op twee treffers met een subtiel boogballetje over de keeper van Sport. Nadat Kyran met attent uitlopen een gevaarlijke Sport-doorbraak onschadelijk had gemaakt en Mats de bal tegen de lat van het doel van Sport had geschoten, bepaalde Luke de eindstand op 2 - 5. Daarmee had Forward zich gerevancheerd voor de 3 - 5 nederlaag die in de najaarscompetitie op het scorebord was verschenen.

  Op Paaszaterdag nam Forward weer deel aan een toernooi. Deze keer bij TOS Actief in Amsterdam, waar Forward, in volgorde van tegenstanders, in een poule was ingedeeld met het JO9-2-team van de organiserende vereniging, het JO9-3-team van het Amsterdamse AFC en de JO9-2 van Kadoelen, eveneens uit Amsterdam, zij het aan de noordzijde van het IJ. Een zege in de eerste, een nederlaag in de tweede en een gelijkspel in de derde wedstrijd waren deze dag de resultaten en hebben de tweede plaats in de poule opgeleverd.

  Op 4 mei werd de voorjaarscompetitie hervat met de thuiswedstrijd tegen ST SSV / Sporting S JO9-2, die net als op een na alle vorige wedstrijden in de voorjaarscompetitie in een overwinning voor Forward eindigde.

   De dag waarop JO9-3 als team van de week in actie kwam, 11 mei, kwam de ploeg al om 9.00 uur bijeen in de wedstrijdbesprekingskamer van de kantine, waar twee spelers van de A-selectie, keeper Luuk Weel en Melvin Klaver, iets over hun voetballoopbaan tot nu toe vertelden en het team enkele spelstrategische tips meegaven. Daarna maakten zij de beginopstelling bekend en konden de spelers zich in de speciale Team-van-de-Weekshirts van sponsor Vastenburg hijsen. De warming-up vond plaats onder leiding van Melvin, terwijl Luuk doelman Bowen klaarstoomde. Daarna volgden afrondingsoefeningen.

  De tegenstander van deze dag, Spirit ’30 JO9-2, bleek een van de sterkste die Forward dit seizoen is tegengekomen. Vooral één heel goede speler en één uitstekende speelster bij de ploeg uit Hoogkarspel maakten het verschil.

  In het eerste kwart van de wedstrijd namen de bezoekers een 0 - 2 voorsprong. Forward was in de fase éénmaal dicht bij een doelpunt met een schot uit een corner waarbij de bal tegen de paal belandde. De doelman van Spirit stopte vervolgens twee rebounds, waarna Nihat voorlangs schoot.

  Na de minipauze voerde Spirit de voorsprong op tot 0 - 3, voordat Forward met de mooiste combinatie van de wedstrijd, waarbij Diego, Nihat en Luke betrokken waren, een tegentreffer van Diego liet aantekenen. Voordat de rust aanbrak vond Spirit nog tweemaal het Forward-net.

  Het derde kwart van de wedstrijd was Forwards beste. Deze periode begon en eindigde met fraaie reddingen van Bowen en daartussenin rondde Nihat een Forward-aanval doeltreffend af en zagen Mats en Floris beiden een inzet gestopt door de keeper van Spirit en Mats schoot na een actie over rechts eenmaal voorlangs het Spirit-doel.

  Na de mini-pauze van de tweede helft brak het meest doelpuntrijke kwart van de wedstrijd aan. Bowen redde knap bij een aanval van de bezoekers, maar hun druk op het Forward-doel bleef aanhouden en leverde uiteindelijk de zesde treffer op.  Na een combinatie over links met Floris raakte Luke de paal. De counter van Spirit werd wel met een doelpunt afgerond, evenals hun volgende uitbraak.

  Bij een gevaarlijke aanval van Forward verrichtte de keeper van Spirit een goede redding, maar nadat Diego zich in schietpositie had gemanoeuvreerd was zijn schot deze doelman te machtig.

  Het slotakkoord was voor de rood-witte formatie die de eindstand met een treffer uit een rebound, na in eerste instantie op Bowen te zijn gestuit, op 3 - 9 bepaalde.

  Bij de strafschoppenserie maakte Bowen zijn bijnaam de penaltykiller volledig waar: geen enkele strafschop liet hij door!

  De spelers en hun aanhang maakten de taart en de limonade vlot soldaat en het evenement Team van de Week zal nog worden afgesloten met een uur gratis bowlen bij Grand Café Winston.

rfwbs-slide