• Verslag Team van de Week: Always Forward JO9-8 (4 mei)

  13 mei 2019
 • Forward JO9-8 werd aan het begin van het seizoen pas betrekkelijk laat gevormd en omdat alle direct betrokkenen nieuwe gezichten waren voor de club, verliep de beginfase een beetje stroef. De twee coaches hadden soms moeite om, bij late afzeggingen voor wedstrijden of zonder afmelding wegblijven van spelers, een team op de been te brengen. In één geval lukte dat zelfs niet en moest de wedstrijd worden afgelast. Gelukkig is dit nu een stuk verbeterd.

  Een van de twee coaches van het team is Niels Laan. Niels heeft zelf bij Zwaagdijk gespeeld. Hij is een coach die de kinderen stimuleert om het beste van zichzelf te laten zien en hij heeft een eigen variant van de vijf-secondenregel ingevoerd: de spelers mogen niet langer dan 5 seconden stil staan. Niels is fanatiek, geeft de jongens positieve feedback en laat hen zelf ook nadenken over hun gedrag, houding of inzet. In de thuiswedstrijden is hij de scheidsrechter/spelbegeleider.

  De andere coach is Esther Looman. Esther fungeert als haarlemmerolie voor Forward JO9-8, met name op administratief en organisatorisch gebied.

  Aan keepers heeft het team bepaald geen gebrek. Verscheidene leden verruilen hun veldwerk regelmatig voor de plek onder de lat. Een van de spelers die keepen is Jaylen Wijk en hij kan dat heel goed! Jaylen, wiens naam in het dagelijks gebruik wordt ingekort tot "Jay" heeft in zijn opa zijn grootste supporter. Ook als veldspeler kan hij goed uit de voeten. Hij zwerft over het hele veld en hij heeft een neusje voor kansen, die hij ook vaak benut.

  Een van de andere spelers die ook goed kan keepen is Kalle Stokvis. maar een rol als veldspeler  gaat hem nog beter af. Kalle is snel, heeft een goed spelinzicht en hij heeft een goede voorzet in de benen.

  Ook Judensly Imanuel staat wel eens op doel, maar voor het team is hij vooral als veldspeler bijzonder waardevol. Net als die van Jaylen wordt de naam van Judensly in praktijk afgekort, in zijn geval op zijn Braziliaans tot "Juju". Het zou mooi zijn als de naam van Juju ooit in een adem wordt genoemd met die van de voormalige Braziliaanse wereldkampioenen Pepe, Didi en Vava. Juju is een uitstekende speler. Hij is snel, kan gemakkelijk een tegenstander uitspelen en beschikt over een goed schot. Hij is de topscorer van het team en net als Jay zwerft hij over het hele veld. Als hij ook nog leert om zijn linkerbeen evengoed te gebruiken als zijn rechter!

  Dean Laan, zoon van coach Niels, kan ook goed keepen. Als veldspeler is hij echter net zo belangrijk. Dean heeft in zijn woonplaats al een jaar voetbalervaring opgedaan bij de club waarvoor zijn vader ook heeft gespeeld, Zwaagdijk. Hij speelt het liefst in de voorhoede. Net als Kalle heeft hij een goed spelinzicht en een goede voorzet in huis. Zijn broertje Chaz is de trouwste fan van Dean en het team. Bovendien is hij met zijn vijf  jaar de jongste invaller en bij die gelegenheden toont hij een natuurtalent te zijn.

  Dax Looman, de zoon van coach Esther, is een van de weinige verdedigers-van-huis-uit van de ploeg: hij bewaakt het kasteel. Dax is snel, fysiek sterk en goed in de duels, waardoor hij vaak een gevaarlijk ogende aanval van de tegenpartij onschadelijk kan maken. Zijn oma is een grote supporter van Dax.

  Thomas Hassing, de kleinste maar zeker niet de minste van het stel, moet het met zijn postuur niet hebben van fysieke kracht, maar hij werkt hard en kan goed storen. Net als Jay en Juju is hij op het hele veld te vinden!

  Ook de naam van de nieuwste speler van het team, Mohammed Boudoni, wordt in het dagelijks gebruik ingekort en wel tot "Mo". Zijn teamgenoten zijn blij dat Mo aan de ploeg is toegevoegd. Hij is positief ingesteld en rustig. Mo speelt bij voorkeur op het middenveld en is goed in het storen en bal afpakken van een tegenstander.

  De officiële start van het seizoen 2018/19 vond voor JO9-8 enkele weken later plaats dan voor de meeste andere teams omdat de ploeg niet meedeed aan het bekertoernooi.

  Voor de najaarscompetitie was JO9-8 ingedeeld in de vierde klasse 07, een poule met liefst 14 teams. Veel van die teams waren van verenigingen die van vrij ver kwamen.

  Tot de tegenstanders behoorden twee JO9-1-teams, van RKEDO uit De Goorn en van Apollo ’68 uit Hensbroek. Eveneens twee tegenstanders hadden rangnummer 2, dat waren Kwiek ’78 JO9-2 uit Avenhorn/Onderdijk en ST SSV/Sporting S JO9-2, een samenwerkingsverband tussen SSV uit Stompetoren en Sporting S uit Schermerhorn, dat ook hun JO9-3-team in deze poule had ondergebracht. Andere JO9-3-teams waren VVS ’46 JO9-3 uit Spanbroek en KSV JO9-3 uit Heerhugowaard. Ook een van de drie JO9-4-teams in de poule kwam uit die plaats, nl. SVW ’27 JO9-4. De twee andere, Vrone JO9-4 en LSVV JO9-4, kwamen van nog verder, resp. uit Sint Pancras en Zuid-Scharwoude. Ook het JO9-5-team van KSV behoorde tot de tegenstanders en dat gold eveneens voor Westfriezen JO9-5, de meest nabije opponent. De tegenstander met het hoogste rangnummer was Reiger Boys JO9-7, wederom een club uit Heerhugowaard.

  De competitie werd op 22 september geopend met een uitwedstrijd. De reis ging naar Heerhugowaard, waar SVW ’27 JO9-3 de tegenstander van de dag was.

  Vervolgens stonden er twee thuiswedstrijden op het programma, eerst tegen Reiger Boys JO9-7 en de week daarna tegen Apollo ’68 JO9-1.

  Op 13 oktober volgde een uitwedstrijd tegen een van de teams van ST SSV/Sporting S en na een week rust in verband met de herfstvakantie kwam een KSV-team bij Forward op bezoek.

  De eerste twee wedstrijden na de vakantie werden weer op vreemde bodem gespeeld, maar Forward hoefde daarvoor geen verre reizen te maken want de tegenstanders waren de dichtstbijzijnde; eerst RKEDO JO9-1 en daarna Westfriezen JO9-5. De enige thuiswedstrijd in november werd op de 17e afgewerkt en die ging net als drie weken eerder tegen een team van KSV. De laatste wedstrijd van die maand betrof weer een uitwedstrijd, tegen VVS ’46 JO9-3.

  Omdat de poule zo groot was, ging Forward JO9-8 langer door dan het grootste deel van de andere jeugdteams. In voor de winterstop, die in de week voor Kerstmis inging, speelde het team achtereenvolgens nog thuis tegen een van de twee teams van ST SSV/Sporting S, uit tegen Vrone JO9-4 en thuis tegen Kwiek ’78 JO9-2. Zelfs na de winterstop, die voor JO9-8 vroeg eindigde moest nog een wedstrijd voor de najaarscompetitie worden gespeeld, uit tegen LSVV JO9-4.

  Direct daarna, op 26 januari, zou een begin gemaakt worden met de voorjaarscompetitie. Forward JO9-8 werd daarin ingedeeld in de vierde klasse 09, samen met nog elf andere teams. De meeste tegenstanders waren nieuwe namen en kwamen bijna alle van veel dichter bij Hoorn gelegen plaatsen dan die in de najaarscompetitie.

  De drie namen van oude bekenden betroffen RKEDO, Kwiek ’78 en VVS ’46. Van de laatstgenoemde club was een ander team bij JO9-8 ingedeeld dan in de najaarscompetitie, nl JO9-2 in plaats van JO9-3. De meest bekende nieuwe tegenstander had een wel héél vertrouwde naam: Always Forward. Het JO9-9-team was bij JO9-8 in de poule beland.

  De verste tegenstander in de voorjaarscompetitie was Koedijk JO9-4. Tot de overige nieuwe ploegen behoorden twee JO9-1-teams, die van DESS uit Sijbekarspel/Benningbroek en van Victoria O uit Obdam. Er was één team met rangnummer 3, dat van het Wognumse Spartanen. Spirit ’30 uit Hoogkarspel en FC Medemblik hadden hun JO9-4-team ingeschreven. De niet-Forward-tegenstander met het hoogste rangnummer was De Blokkers JO9-5.

  De eerste wedstrijd die voor de voorjaarscompetitie op het programma stond was de uitwedstrijd tegen Kwiek ’78 JO9-2, dezelfde tegenstander die Forward in de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop had ontmoet. De veld- en weersomstandigheden waren op die dag echter zodanig dat de wedstrijd werd afgelast.

  Op de tweede wedstrijddag, 2 februari, kwam VVS ’46 JO9-2 bij Forward op bezoek. In het eerste kwart van de wedstrijd was VVS overwegend in de aanval, maar het was Forward dat de leiding nam. Jaylen rondde een mooie solo doeltreffend af. De keeper van Forward JO9-8 verrichtte enkele uitstekende reddingen, maar hij kon niet voorkomen dat de bezoekers de stand nog voor de mini-break ombogen tot 1 - 2. Na deze break werd hij vervangen door een andere doelman.

  In het tweede kwart ontwikkelde zich een spannende wedstrijd waarin Forward op zijn beurt de achterstand omboog naar een voorsprong. De VVS-doelman kon een schot van Juju nog keren, maar uit de rebound bracht een teamgenoot de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Juju nam zelf, uit een mooie pass van Mohammed, Forwards derde treffer voor zijn rekening. Vlak voor de rust maakte VVS weer gelijk (3 - 3).

  Na de pauze was het weer VVS dat een voorsprong nam en opnieuw volgde de gelijkmaker van Forward, die door twee spelers samen leek te worden binnengeschoten. Daarmee was voor Forward de koek grotendeels op. Nog één grote kans kreeg de ploeg, waaruit Dean net naast schoot. VVS nam het heft in handen en liep uit naar 4 - 7. Verdere tegendoelpunten bleven uit omdat de Forward-doelman een aantal malen prachtig redde.

  Op 9 februari stond de uitwedstrijd tegen Medemblik JO9-4 op het programma. Omdat Forward niet voldoende spelers bijeen kon krijgen, ging deze wedstrijd helaas niet door.

  Na een onderbreking van drie weken werd de competitie op 9 maart hervat met de thuiswedstrijd tegen RKEDO JO9-1. De bezoekers kwamen al snel op een 0 - 2 voorsprong, maar Forward sloeg terug met één tegentreffer. Nog voor de mini-break bracht RKEDO de stand op 1 - 3. Deze stand bleef in het tweede kwart, toen Forward beter in de wedstrijd kwam, gehandhaafd. Na de pauze liep RKEDO gestaag uit naar de 1 - 8 eindstand.

  De zaterdag erna verging het Forward, in Hoogkarspel op bezoek bij Spirit ’30 JO9-4, aanzienlijk beter en de wedstrijd kon met winst worden afgesloten. Dat was ook het geval toen JO9-8 op 23 maart gastheer was van Spartanen JO9-3. Op de laatste zaterdag van maart werd de op 26 januari afgelaste wedstrijd tegen Kwiek ’78 JO9-2 afgewerkt. Helaas kampte het team in deze verloren gegane wedstrijd weer met een tekort aan spelers.

  Op 6 april ging Forward wel voltallig naar Benningbroek voor de wedstrijd tegen DESS JO9-1. Bij deze wedstrijd waren heel wat ouders en ook een opa en een oma van spelers aanwezig. Dat werkte kennelijk stimulerend want alle spelers deden erg hun best, werkten hard en legden hun beste wedstrijd tot dan toe op de mat. Het duurde echter wel even voordat Forward warmgedraaid was en het was aan het uitstekende keeperswerk vanDean te danken dat grote schade in de openingsfase van de wedstrijd uitbleef. Tot tweemaal toe kwam een speler van DESS na een diepe pass uit de Benningbroeker verdediging alleen op hem af en in beide situaties wist hij een doelpunt te voorkomen. In het tweede geval stopte Deanna zijn redding ook nog een schot uit de rebound. Nadat een DESS-speler nog een grote kans had gemist (schot naast), opende Juju uit een Forward-aanval met een hoog schot de score. Deze voorsprong werd echter tenietgedaan toen een DESS-speler, nadat hij een uittrap vanDean had onderschept, eenvoudig de gelijkmaker kon laten aantekenen.

  Nadat Jaylen uit mooie Forward-aanval het DESS-doel met een boogbal net had gemist, namen de gastheren zelfs de leiding: een hard schot van rechts trof het net bij de tweede paal. Daarna kwam Forward goed op gang. Een langdurig belegering van het DESS-doel werd bekroond met de gelijkmaker van Juju, die even later uit een voorzet na een kort genomen corner Forward opnieuw aan de leiding bracht (2 - 3). Nog voor de rust drukte Forward het overwicht uit met nog twee doelpunten, één uit een hoog schot en één uit een solo-actie van Juju.

  In de tweede helft werd het Forward-doel verdedigd door Jay, die al snel een hard afstandsschot te verwerken kreeg. Direct na de aftrap had Juju de bal al naast geschoten en de DESS-doelman stopte een afstandsschot van Juju even knap als Jay dat even daarvoor had gedaan. Bij de derde doelpoging van Juju na de rust was het wel prijs. Het schot sloeg hoog tegen het net (2 ?? 6).

  Daarna nam DESS het initiatief over, maar Forward hield goed stand en wist, mede dankzij twee fraaie reddingen van Jay, de winst over de streep te trekken.

  De wedstrijd als Team van de Week, tegen De Blokkers JO9-5, was aanvankelijk gepland op 13 april. Enkele dagen voor die dag kwam van de KNVB het bericht dat de wedstrijd was verschoven naar 4 mei.

  Op deze nogal koude meidag waren Luuk Kramer en Cemil Zaal, twee spelers van Forward 1, aanwezig om JO9-8 te begeleiden. Het team kwam ‘s morgens al vrij vroeg bijeen; zo vroeg zelfs dat enkele spelers graag nog wat langer hadden willen uitslapen en voor twee andere bleek het onhaalbaar om op tijd aanwezig te zijn.

  In de wedstrijdbesprekingskamer vertelden Luuk en Cemil over de gang van zaken bij Forward 1 en gaven zij de spelers van JO9-8 tactisch onderricht over onderwerpen als het belang van een  goede veldbezetting en posities overnemen en over het wanneer "klein" en wanneer "groot" maken van het veld.

  Nadat de spelers de speciale Team-van-de-Weekshirts van sponsor Vastenburg hadden aangetrokken begon de warming-up onder leiding van Cemil en Luuk, te beginnen met gymnastische- en sprintoefeningen. Daarna  kwamen oefeningen met de bal; eerst het aannemen en spelen van de bal, vervolgens het maken van passeerbewegingen en tenslotte afrondingsoefeningen.

  Voor Mo was de spanning zo groot, dat hij acht tellen rust moest krijgen.

  Omdat coach Niels gedurende de wedstrijd als spelbegeleider de fluit hanteerde, namen Luuk en Cemil het coachen en het wisselen van spelers op zich, met groot enthousiasme mag wel worden gezegd. Mede dank zij hun aanwijzingen en tips bleven de spelers steeds attent en hielden zij de veldbezetting goed op orde.

  Forward begon met Jay in het doel en op het veld een 2-2-1-formatie waarin Dax en Kalle de achterhoede vormden, Juju en Thomas het middenveld en Dean de vooruitgeschoven spitspositie innam. Mohammed en Chaz kwamen later in het veld.

  Het eerste door Forward gestichte gevaar bij het doel van De Blokkers ontstond door een actie van Dean op rechts. Een verdedig(st)er van de bezoekers kon de bal nog net wegwerken, maar daardoor kreeg Juju de kans de bal voor te zetten. Hieruit schoot Dean op doel, maar de keeper van De Blokkers redde knap. Dat deed zij later opnieuw bij een hard schot, weer van Dean. Aan de overkant van het veld moest even eerder ook Forwards doelman Jay in actie komen toen een Blokkers-spits een schot kon lossen na het opvangen van een uittrap en even later bij een schot waarmee een Blokkers-aanval werd afgerond. Ook Juju zag, vlak voor de mini-pauze, zijn doelpoging eindigen in de handen van de keeper van De Blokkers.

  Na de mini-pauze nam Dean de plaats onder de lat in. Hij was de eerste die de gang naar het net moest maken, nadat een aanvaller van De Blokkers, na balverovering op de Forward-helft hard kon binnenschieten. Het schot waarmee Juju even daarna de gelijkmaker liet aantekenen was zo mogelijk nog harder. Bij het Blokkers-doel ontstond voor de rust nog een gevaarlijke situatie bij een corner waaruit de bal eerst van afstand en vervolgens van dichtbij werd ingeschoten, maar die stuitte in beide gevallen af op een Blokkers-speler. Een nog veel grotere hectiek deed zich even later voor bij het Forward-doel toen de Blokkers de bal na een uittrap veroverden en een spits tegen de lat boven Dean schoot. Er volgde een enorme scrimmage waarbij het lang duurde voor de Forward-verdediging, waarin Dax, Kalle, Mohammed en Thomas overigens uitstekend werk verrichtten, opruiming kon houden. Chaz zorgde voor een opvallend moment toen hij bij een krachtige doelpoging de bal miste en daardoor zwevend een halve draai maakte. Met de 1 - 1 stand brak de rust aan.

  Na de rust was het de beurt aan een derde Forward-speler om de keeperstrui aan te trekken: Kalle. Het eerste wapenfeit was een hard schot van Jay dat langs het doel verdween. Een schot van een Blokkers-spits, na een fraaie solo, onderging hetzelfde lot. Uit een uitbraak schoot Jay nogmaals naast, maar bij de volgende knalde hij de bal onhoudbaar in de verre hoek (2 - 1).

  Na de tweede mini-pauze wisselde Forward nogmaals van doelman. Deze keer was de eer aan Mo. Die begon met een fraaie uitworp op Juju, die over rechts een rush ondernam die hij besloot met een schot voorlangs. Uit de tegenaanval scoorden de bezoekers de gelijkmaker met een schot dat over Mo heen vloog. Even later nam De Blokkers een voorsprong toen de bal via een van hun spelers in het Forward-doel stuitte.

  Uit een mooie, snelle actie over rechts leverde Jay een voorzet af naar een bij het doel staande ploeggenoot die de bal listig binnentikte en daarmee de stand weer gelijktrok.

  De bezoekers kregen daarna drie grote kansen op rij, maar evenzovele keren schoten zij de bal net langs de voor Forward goede kant van de paal. Juju deed vervolgens voor hoe een bal wel tussen de palen moet worden geschoten, na een knappe doorbraak en even daarna leek hij de strijd te beslissen toen hij een solo doeltreffend afrondde. Omdat hij bij de sliding waarmee hij de bal in het doel werkte ook de keeper van De Blokkers raakte, hetgeen een oplapbeurt voor haar noodzakelijk maakte, werd deze treffer echter afgekeurd. De winst glipte Forward door de vingers toen een Blokkers-aanval even later bij de derde schotpoging het net trof (4 - 4). De laatste kans van de wedstrijd was voor Forward: het schot van Jay, na een combinatie met Juju, ging helaas voorlangs.

  Bij het nemen van de strafschoppen bleek Jay een uitstekende penalty-killer. Slechts éénmaal werd hij gepasseerd. De keeper van De Blokkers was eveneens uitstekend op dreef: zij zag zich slechts gepasseerd door de dreun van Juju.

  Na de wedstrijd stonden de taart en de limonade klaar in de kantine en die werden vlot, met behulp van enkele supporters, soldaat gemaakt.

  Forward JO9-8 wacht als afsluiting van het Team-van-de-Week-evenement nog een uur gratis bowlen bij Grand Café Winston.

rfwbs-slide