• Verslag oefencampagne

  21 sep 2022
 • Oefencampagne Always Forward (zat) 1  (AFZA 1)

   

  In de selectie van AFZA valt voor het pas begonnen seizoen een fiks aantal wijzigingen te noteren. Enkele van de oudste spelers hebben een stap terug gedaan of hun voetballoopbaan beëindigd. De eerstgenoemde reden geldt voor Patrick van Dijk, Hans van der Woude, Mark de Wit, Timothy Wai Chang en Ricardo Pengel. Jordi Meester en Miguel Piqué hebben hun voetbalschoenen in de wilgen gehangen. Ook Ivo Rottiné is als speler gestopt, maar hij blijft bij het team betrokken als assistent-trainer.

  Bij de spelers die de ploeg zijn komen versterken herkennen we twee oude bekenden: Leon Machielse is teruggekeerd van De Zouaven en Jimmy Bouwhuis van een achtjarig verblijf bij Spirit ’30. Dat geldt ook voor Boyd Stevens en Brian van der Werff, maar hun vorige lidmaatschap van Forward dateert van nog langer geleden. Beiden begonnen hun voetballoopbaan in de Forward-jeugd en vervolgden hun weg via diverse topclubs in het amateur- en semiprofvoetbal, waarbij zij aan het begin van het seizoen 2020/21 bij Hollandia neerstreken. Ook Nick de Wit maakte de overstap naar Forward van Hollandia en verder kwamen Dani Peper, Yannick Kuijpers en Matthijs Greenan over van resp. JOS/Watergraafsmeer, Zwaluwen ’30 en Kwiek ’78.

   

  AFZA begon de oefencampagne op zaterdag 20 augustus met een thuiswedstrijd tegen Volendam (zat) 2, dat sinds jaar en dag uitkomt in de reserve hoofdklasse A en daarin een abonnement heeft op een hoge positie op de ranglijst.

  Zes van de nieuwe aanwinsten maakten hun opwachting in de beginopstelling van Forward. In de eerste helft creëerde de ploeg diverse kansen, maar vooral voortreffelijk werk van de Volendammer doelman voorkwam dat zijn ploeg meer dan één tegentreffer hoefde te incasseren. Dat doelpunt, na een halfuur spelen uit een rebound gescoord, kwam op naam van Yannick. Stefan had pech toen hij een fraaie volley via de onderkant van de lat in het veld zag terugstuiten. De bezoekers namen in de negende minuut uit hun eerste serieuze aanval de leiding en hadden kort daarna twee goede kansen om de voorsprong te verdubbelen. Bij de eerste van die mogelijkheden werd het schot knap geblokt door de Forward-verdediging en bij de tweede mislukte de afronding, waardoor Aron eenvoudig kon redden.

  In de tweede helft speelde de strijd zich meer op de Forward-speelhelft af dan voor de pauze. Er waren vielen echter aanmerkelijk minder gevaarlijke momenten voor de doelen te noteren. Jelle dwong de Volendammer doelman met een schot uit een door hemzelf opgezette aanval tot een knappe redding en Thomas voorkwam met het blokken van een schot een vrijwel zeker doelpunt voor de bezoekers. Lange tijd zag het er naar uit dat de ruststand ook de eindstand zou worden, maar in de blessuretijd namen de bezoekers met een na enkele klutsen binnengeschoten treffer opnieuw de leiding. Vrijwel direct daarna zorgde Leon, uit een dieptepass van Marijn en een rush waarin hij de Volendam-doelman fraai omspeelde, voor de tweede gelijkmaker.

  Voor Forward kwamen in het veld: Aron van Loon, Perry Vlasman, Jelle Huitema, Nick de Wit, Matthijs Greenan, Yannick Kuijpers, Boyd Stevens, Jimmy Bouwhuis, Kevin van Gasteren, Stefan Schipper, Leon Machielse, Thomas Beck, Marijn Sterk, Joey Papamelodias, Jan-Jaap Schaper, Milco Leijen en Mirko Bouwens.

   

   

  Een week later, zij het in een meer matineuze voorstelling, ontving Forward een bekende tegenstander uit de afgelopen competitie(s), SVW ’27. De Heerhugowaarders deden in het vorige seizoen lang mee in de strijd om de laatste periodetitel. Omdat SVW de A-selectie van de zondagafdeling heeft opgeheven, herbergt het in het zaterdagvoetbal uitkomende eerste team nu diverse spelers uit de vroegere zondag-selectie. Bij Forward nam Dani Peper voor het eerst plaats onder de lat.

  In de openingsfase van de wedstrijd kreeg Jan-Jaap enkele goede kansen. Uit een voorzet van Perry knalde hij tegen de lat; na een fraaie steekbal van Jimmy stuitte hij op de SVW-doelman en uit een prachtige pass van Milko zag hij zijn lob over zowel de keeper als het doel gaan. Tussen deze bedrijven door was er een sterke ingreep van Darren nodig bij een aanval van de bezoekers, die plotseling een grote kans opleverde toen Yannick uitgleed. De Forward-defensie kreeg ook een gevaarlijke trekbal van rechts te verwerken. Een volgende voorzet van rechts bleef net buiten bereik van de SVW-spits, maar toen die er even later een van links kreeg, kopte hij knap tegendraads binnen (0 – 1). In de slotfase van de eerste helft kwamen de bezoekers op 0 – 2, toen een voorzet van rechts bij de eerste paal tegen het net werd gewerkt.

  In de tweede helft kwamen Jouke, Mark en Leon in het veld voor Jelle, Perry en Milko. Jimmy verhuisde naar het centrum van de verdediging, waar hij uitstekend werk verrichtte bij enkele gevaarlijk ogende uitvallen van de bezoekers, die in het grootste deel van het tweede bedrijf op de eigen speelhelft werden teruggedrukt. Jan-Jaap had andermaal pech met een fraai schot dat tegen de lat spatte. Yannick richtte net iets te hoog uit een steekbal van Boyd en vond even later bij een doorbraak de SVW-doelman met een sterke ingreep op zijn weg.

  Na de drinkpauze maakte Jan-Jaap plaats voor Timothy. De SVW-doelman pareerde een krullend schot van Boyd en even later een vrije trap van dezelfde speler, maar in dit geval was de voor Jouke teruggewisselde Mirko ter plekke om de rebound binnen te werken (1 – 2). Een gelijkmaker zat er voor Forward niet meer in. Vervelender was echter dat Darren vlak voor het einde van de wedstrijd door zijn enkel ging en ondersteund de kleedkamer moest opzoeken. Hopelijk blijkt de blessure mee te vallen.

  Voor Forward kwamen in het veld: Dani Peper, Perry Vlasman, Jelle Huitema, Darren Johnstone, Thomas Beck, Yannick Kuijpers, Boyd Stevens, Joey Papamelodias, Mirko Boukens, Jan-Jaap Schaper, Jimmy Bouwhuis, Mark de Wit, Jouke Huitema, Leon Machielse en Timothy Wai Chang.

   

   

  In de derde oefenwedstrijd, op dinsdag 6 september, was de te bezoeken tegenstander de op papier zwaarste tot dan toe, Zwaluwen ’30, dat enkele dagen eerder in de eerste speelronde van het bekertoernooi de zondagtweedeklasser Kleine Sluis met een 4 – 0 nederlaag naar huis had gestuurd.

  Zwaluwen ’30 is in het vorige seizoen uit de eerste klasse van het zaterdagvoetbal gedegradeerd en een hele reeks spelers heeft daarop de club verlaten onder wie twee naar Forward, Jürgen Adamus (zondagselectie) en Yannick Kuijpers (AFZA). De opengevallen plaatsen zijn voor een aanzienlijk deel ingevuld door spelers die overkwamen van een andere stadgenoot, De Blokkers, dat mede daardoor in de komende competitie geen eerste elftal in het veld zal brengen. Eén van die spelers is een oude bekende, Diovaris Balentina, die enkele jaren geleden deel uitmaakte van de A-selectie van Forward. Wegens langdurige blessures speelde hij helaas betrekkelijk weinig wedstrijden voor de club. Deze dag was hij wel wedstrijdfit en mede door zijn inbreng werd AFZA vrijwel het gehele tweede bedrijf opgesloten op de eigen speelhelft. De bezoekers kwamen nauwelijks nog aan aanvallen toe, maar verdedigend hield de ploeg zich behoorlijk staande, mede dankzij enkele knappe ingrepen en reddingen van Dani en enig fortuin bij net langs het doel verdwijnende schoten. De bijna onvermijdelijk treffer, waarmee de (eind)stand op 2 – 1 werd gebracht, viel een kwartier voor tijd, toen een Zwaluwen-aanval door het centrum werd afgerond met een doeltreffend, vanaf de rand van het strafschopgebied afgevuurd schot.

  Gedurende het grootste deel van de eerste helft was er veel meer sprake van evenwicht in de veldverhouding. De thuisploeg kwam na ruim een kwartier op voorsprong via een diagonaal afstandsschot dat in de uiterste linkerhoek plofte. In de 34e minuut bracht Leon Forward weer langszij met een fraaie actie, die hij besloot met het omspelen van de Zwaluwen-doelman. Kort daarna werd Boyd op zijn weg naar het Zwaluwen-doel nog net door de laatste verdediger gestuit. In de slotfase van de eerste helft kwamen Zwaluwen-spitsen tot tweemaal toe heel ver met fraaie solo-acties, maar in beide gevallen wist Dani met een goede ingreep een treffer te voorkomen.

  Voor Forward kwamen in het veld: Dani Peper, Perry Vlasman, Jelle Huitema, Nick de Wit, Thomas Beck, Yannick Kuijpers, Jouke Huitema, Marijn Sterk, Boyd Stevens, Milco Leijen, Stefan Schipper, Leon Machielse, Jimmy Bouwhuis, Joey Papamelodias, Mark de Wit en Timothy Wai Chang.

   

   

  Ook in de vierde oefenwedstrijd was de tegenstander op papier een sterkere dan die van de voorgaande match. Het betrof de zondageersteklasser Kolping Boys (KB), waartegen het zondagteam van Forward enkele weken eerder had geoefend. De Oudorpers hadden in de eerste twee speelronden van het bekertoernooi een 2 – 2 gelijkspel geboekt bij zaterdagtweedeklasser Jong Holland en de week daarna thuis met 3 – 1 gewonnen van Westfriezen, dat de komende competitie in de tweede klasse van de zondagamateurs uitkomt.

  Forward kwam in Oudorp beter uit de voeten dan in de wedstrijd tegen Zwaluwen ’30, al speelden met name de openingsfase van de eerste en een groot deel van de tweede helft zich voornamelijk af op de speelhelft van de bezoekers. De gevaarlijkste momenten in de openingsfase deden zich bij het KB-doel voor bij een kopbal van Boyd van rechts (net langs de kruising) en aan de andere kant bij een snelle solo-uitbraak over links, waarbij Dani de spits in eerste instantie stuitte, maar die kon toen nog de bal uit scherpe hoek richting doel sturen, waar Marijn het gevaar bezwoer ten koste van een corner. Verder hield Forward zich defensief knap staande, niet in de laatste plaats dankzij uitstekend keeperswerk van Dani. Zijn collega aan de overkant had minder reden om tevreden terug te kijken op zijn prestaties, want in de 20e minuut werd hij verrast toen Boyd een vrije trap van even buiten de punt van het KB-strafschopgebied in de korte hoek krulde (0 – 1) en ook een volgende vrije trap van Boyd, tien minuten later, van zo’n 25 meter recht voor het doel leek niet onhoudbaar, al kan de bal op zijn weg naar het doel enigszins van richting veranderd zijn (0 – 2). De stand kreeg voor de pauze nog een florissanter aanzicht omdat Stefan uit een kort genomen corner van links, na een halve misser in de KB-defensie, onhoudbaar Forwards derde treffer produceerde en daar vlak voor de rust, weer uit een voorzet van links, na een snel en slim genomen vrije trap, bij de tweede paal nog een vierde doelpunt aan toevoegde (0 – 4).

  In de tweede helft kwam Perry in het veld voor Jelle en na ongeveer een uur spelen maakten Stefan en Kevin plaats voor Milco en de van de zondagselectie naar de zaterdagafdeling overgekomen Kevin John, die zijn debuut maakte in AFZA 1. Kort daarna moest Yannick het veld verlaten met een blessure aan zijn bovenbeen. Voor het kwam Timothy binnen de lijnen.

  De druk van de thuisploeg leverde twee treffers op. De eerste was de mooiste daarvan. Uit een indraaiende voorzet van links werkte een KB-spits de bal met de hak tegen het net. De tweede viel in de laatste minuut van de wedstrijd uit een corner, waarbij een van de KB-spelers zijn lengte voordeel gebruikte voor een onhoudbare kopbal die de eindstand op 2 – 5 bracht. De fraaiste treffer – met name de inleiding daarvan – viel echter aan de andere kant. Boyd kwam heel ver met een briljante solo, maar een KB-verdediger kon met een sliding een schot voorkomen. Daarbij bracht hij de bal echter voor de voeten van Perry, die diagonaal binnenknalde en daarmee de stand naar 1 – 5 tilde. Uit de aanval direct na de aftrap na dit doelpunt trof een spits van de thuisploeg de lat. Verder was KB heel dicht bij een doelpunt toen een spits de bal richting het door Dani verlaten doel schoot, maar Nick bracht met een kopbal redding op de doellijn.

  Voor Forward kwamen in het veld: Dani Peper, Jelle Huitema, Marijn Sterk, Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Jouke Huitema, Boyd Stevens,  Joey Papamelodias, Yannick Kuijpers, Kevin van Gasteren, Stefan Schipper, Perry Vlasman, Milco Leijen, Kevin John Mauricio en Timothy Wai Chang.

   

  Als laatste oefenpartij was een uitwedstrijd tegen vierdedivisionist Purmersteijn op het programma. Deze wedstrijd is echter afgelast.

  Aanstaande zaterdag maakt AFZA 1 zijn debuut in de derde klasse met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Wormerveer. Deze wedstrijd begint om 16.00 uur.