• Verslag Forward 1

  2 feb 2023
 • Spartanen 1 – Always Forward 1  2 – 5

   

  Voor de vijfde maal is Forward in het lopende seizoen in een topduel (uit tegen VVS ’46 in de vierde speelronde, thuis tegen VVW in de vijfde, uit tegen DWOW in de achtste, thuis tegen Schagen United in de elfde en zondag tegen Spartanen in de 13e) ongeslagen gebleven. Deze vijf wedstrijden leverden 13 punten op met de doelcijfers 12 – 2. Tegen Spartanen, waar de bij Forward zeer bekende en gewaardeerde Guus Montenegro als assistent-trainer/coach in de dug-out zat, won Forward met 2 – 5, waarmee de mannen van Egidio en Jeroen meer doelpunten scoorden dan in elk van de andere topduels maar ook voor het eerst tegentreffers incasseerde.

   

  De beginopstelling van Forward kende in vergelijking met die van de vorige week tegen Hauwert ’65 enkele wijzigingen. Tristan nam zijn plaats onder de lat weer in en in de schutters linie verschenen Daimy en de weer herstelde Joost, waardoor Tom, die in de loop van de week ziek was geweest, en Danilo plaats namen in de dug-out. Jeffrey speelde met een masker om zijn gebroken neus te beschermen.

   

  Beide ploegen gingen gretig van acquit. Hierdoor kreeg de wedstrijd een open karakter en ontstond er direct een – ook voor neutrale toeschouwers, voor zover aanwezig – aantrekkelijk schouwspel. Al in de eerste minuut kon Lucas van links een voorzet afleveren die door de Spartanen-doelman werd onderschept. Kort daarna zag dezelfde doelman Joost aan zich voorbijkomen, maar de hoek waarin Forwards rechtervleugelspeler terecht kwam was te lastig voor een treffer en een corner was het eindresultaat van de actie. Deze corner liep uit op een counter van de thuisploeg die op zijn beurt een corner aan de overkant van het veld opleverde, waarop Forward weer een counter kon opzetten die besloten werd met een schot, waarbij Joost de bal niet vol genoeg raakte. Ook de volgende Spartanen-aanval resulteerde in een hoekschop en direct daarna forceerden Clyde en Lucas met een snelle aanval over links – we zijn pas in de vijfde minuut – de vierde hoekschop van de wedstrijd. De inswinger van Jeffrey werd door een Spartanen-verdediger bij de tweede paal van de doellijn weggekopt. Daarna volgde een langdurige Forward-aanval waaruit een schot van Joost voortkwam, De bal stuitte helaas af op een verdediger. Even later kwam Joost door op rechts. Hij werkte da bal langs twee Spartanen-verdedigers, maar een derde bracht op het nippertje redding. Met een fraaie diepe pass bereikte uitblinker Gilles even later Terence, die ook een corner wist te forceren. Bij de eerste paal probeerde Gilles de door Cemil voorgegeven bal in te schieten, waarbij zijn wat hoog geheven schoen in aanraking kwam met het wat laag gehouden hoofd van een centrale verdediger van de thuisploeg. Die behoefde een oplapbeurt en hij kwam even later weer binnen de lijnen met een tul(ver)band om zijn hoofd, die later in de wedstrijd vervangen moest worden door een nieuwe. In de tweede helft zou deze verdediger toch de strijd moeten staken. Onderschepping van een breedtepass van Patrick in de Forward-defensie leidde een Spartanen-aanval in waaruit een schot/voorzet voortkwam die een prooi werd voor Tristan.

  Forwards volgende aanval, in de 12e minuut, leverde via Lucas weer een hoekschop op. De door Jeffrey voor het doel gebrachte bal bleef ‘hangen’ in het strafschopgebied van Spartanen, dat even veranderde in een schiettent, maar een kopbal en diverse schoten stuitten alle af en de thuisploeg bleef schadevrij. In de 14e minuut scoorde Lucas wel, na een combinatie van Joost en Terence, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Enkele minuten later werd Joost in zijn rush naar het doel vastgehouden door een verdediger, maar de overigens uitstekend leidende scheidsrechter Değirmenci, liet doorspelen, waarna een overtreding tegen Terence wel bestraft werd met een vrije trap. Opnieuw was het Cemil die zich daarmee belastte. De Spartanen-doelman bokste de bal weg en Nick scoorde uit de rebound. Ook deze treffer werd echter geannuleerd, in dit geval wegens aanvallen van de keeper in het doelgebied.

  In de 23e minuut kwam voor Forward een domper. Uit een hoekschop voor de thuisploeg kon een verdediger bij de tweede paal ongehinderd binnenkoppen (1 – 0). Forward richtte zich echter snel op en in de volgende fase van de wedstrijd gierde een orkaan genaamd Forward over het veld. Gilles bereikte vijf minuten na de openingstreffer met weer een prachtige diepe pass Lucas op links. De Spartanen-doelman onderschepte en loste zijn voorzet en Daimy maakte gretig gebruik van de kans om zijn ploeg op gelijke hoogte te brengen (1 – 1). Drie minuten later ontdeed Gilles zich bij de middenlijn met en knappe actie van een spits van de thuisploeg. Vervolgens lanceerde hij Lucas die eerder bij de bal was dan de uitgelopen doelman. Wellicht beroerde Lucas de bal, maar de doelman greep in ieder geval mis, waarna Lucas eenvoudig kon binnentikken (1 – 2). Weer drie minuten later werd een overtreding tegen Joost bestraft met een vrije schop. Uit de trap van Cemil daalde de bal en kwam bij de tweede paal op de grond. De Spartanen-doelman was weer niet overtuigend met zijn ingreep en Gilles was dat wel met zijn afronding (1 – 3). Nadat een voorzet van Lucas bij de tweede paal net te hoog bleek voor Joost luwde het Forward-offensief. Spartanen kwam terug in de wedstrijd met een gevaarlijke corner, waarbij de bal via een hoofd omhoog ging en Tristan kon ingrijpen. Kort daarop volgde over rechts de beste aanval van de thuisploeg in het eerste bedrijf, die werd besloten met een zoevend schot dat over Tristans doel verdween. Op slag van rust gaf Joost de stand een nog prettiger aanzien toen hij na een fraaie combinatie Patrick–Nick–Jeffrey richting doel kon gaan, Met een diagonaal schot passeerde hij de Spartanen-keeper voor de vierde maal (1 – 4).

   

  In het tweede bedrijf kwam, zoals te verwachten viel, de thuisclub stormachtig uit de startblokken. De Spartanen wonnen vrijwel alle individuele duels en bij Forward ging van alles mis. Goed keeperswerk van Tristan bij enkele voorzetten en vooral bij een doorbraak door het centrum en een uitstekende ingreep van Gilles, die een kansrijk ogend schot wist te blokkeren, hielden de ploeg nog overeind, maar in de 50e minuut scoorden de gastheren hun tweede treffer met een kopbal uit (weer) een corner (2 – 4). Even doemde het spookbeeld van de wedstrijd VVW – Forward in het vorige seizoen op, toen een 3 – 0 voorsprong uitliep op een 4 – 3 nederlaag. Deze keer herpakte Forward zich geleidelijk – op zich een indicatie van de groei van het team ten opzichte van de vorige jaargang – en na een kwartier was het Wognumse offensief geluwd en kantelde de strijd weer in het voordeel van de bezoekers. Tom kwam in het veld voor Daimy. Joost kopte – in weinig kansrijke positie – naast uit een voorzet van Clyde en een Forward-aanval over veel schijven eindigde met een schot over het doel. Een prachtige actie van Lucas bij de doellijn in het Spartanen-strafschopgebied leverde ‘slechts’ een corner op evenals een voorzet van Lucas uit een mooie aanval met een overstapje van Tom als hoogtepunt. Tussen deze acties in was de thuisploeg nog eenmaal gevaarlijk met een aanval waarbij de Forward-verdediging grote moeite had om de bal weg te werken.

  In de 73 minuut besliste Joost de wedstrijd definitief toen hij op rechts doorbrak en een kopie produceerde van de treffer die hij vlak voor de rust scoorde (2 – 5). Nick en Lucas maakten plaats voor Jurgen en O23-speler Jim Aurik, die zijn debuut voor Forward 1 maakte. Gilles maakte met een geweldige dubbele ingreep een einde aan een gevaarlijke Spartanen-aanval, waarna de daaruit voorkomende hoekschop nog wel enige hectiek maar geen treffer opleverde. Jim bereikte met een fraaie pass Joost, die op zijn beurt Jurgen bediende. Een corner was het resultaat. In de slotfase werden Jeffrey en Joost vervangen door Danilo en Joeri, die in vrijwel de laatste actie van de wedstrijd zijn vanaf de rand van het strafschopgebied ingeschoten bal gestopt zag door de doelman van de thuisploeg.

   

   

   

   

  Behalve Spartanen – Forward stonden er in de laatste speelronde van de eerste competitiehelft nog twee wedstrijd tussen ploegen uit de het linkerrijtje van de ranglijst op het programma. In beide gevallen wonnen, net als in Wognum de bezoekers: Dynamo deed dat met heel overtuigende cijfers bij DWOW (0 – 5) en VVS ’46 met iets bescheidener cijfers bij Schagen United (0 – 2). VVW won eveneens een uitwedstrijd, bij Grasshoppers met 0 – 2 en nam daarmee de tweede plaats over van Spartanen. De ploeg uit Wervershoof heeft vier punten minder dan Forward. De doelsaldi van Forward en VVW (resp. +28 en +25) steken ook gunstig af bij die van de volgers in het linkerrijtje van de ranglijst (variërend van +7 tot +13). VVS ’46 en Spartanen volgen op resp. vijf en zes punten van Forward. De achterstand van Dynamo (acht punten) en DWOW en Schagen United, dat in drie achtereenvolgnde topduels evenzovele nederlagen leed, bedraagt nu negen punten.

  Van de zes ploegen in de staart van de ranglijst behaalde alleen Geel Zwart ’30 punten. De ploeg uit ’t Zand behaalde zijn eerste overwinning (2 – 3 bij Hauwert ’65), waardoor hij op doelsaldo de laatste plaats kon overdoen aan KGB.

   

   

  Spartanen 1 – Always Forward 1  2 – 5 (1 – 4).  23, 1 – 0; 28, Mac Donald 1 – 1; 31, Laan 1 – 2; 34, Duiveman McEwan 1 – 3; 44, Ruttenberg 1 – 4; 50, 2 – 4; 73, Ruttenberg 2 – 5.

  Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap, Clyde Limbach, Nick Bot (82, Jurgen Adamus), Cemil Zaal, Jeffrey de Moel (88, Joeri Kerkhoven), Joost Ruttenberg (88, Danilo v. d. Woude), Daimy Mac Donald (55, Tom de Weerd) en Lucas Laan (82, Jim Aurik).