• Verslag De Wherevogels - AFZA 1

  10 feb 2020
 • De Wherevogels – Always Forward (zat)  1 – 7

   

   

  Met een opnieuw royale overwinning tegen De Wherevogels heeft Forward (zat) 1 (AFZA 1) zaterdag goede zaken gedaan, zowel met het oog op de algemene rangschikking als voor de strijd om de tweede periodetitel. De ploeg uit Purmerend, gadegeslagen door een onwaarschijnlijk kleine eigen aanhang, dolf met 1 – 7 het onderspit.

   

  De wegens zijn schouderblessure nog niet inzetbare Aron werd in Purmerend vervangen door Jasper, die daarmee, na de thuiswedstrijd tegen DTS in oktober 2019, aan zijn tweede competitieklus voor AFZA 1 begon. In de defensie was Jordi niet, maar Darren wel beschikbaar en dat bewerkstelligde in de beginopstelling de eenvoudigst denkbare wijziging in deze linie in vergelijking met die van vorige week tegen SVW ’27. Jan-Jaap schoof naar het middenveld en zijn plaats in de voorhoede werd ingenomen door Ricardo en daardoor nam Timothy plaats in de dug-out.

   

  Vorige week had De Wherevogels voor de grootste, voor Forward uiterst welkome, verrassing van het seizoen tot nu toe gezorgd door, in Heiloo nota bene, De Foresters met 1 – 2 te verslaan. Als de ploeg geloof en hoop koesterde om tegen Forward een vergelijkbare stunt uit te halen, liepen die al binnen vijf minuten een deuk op, toen Stefan, op aangeven van Leon, de bal bij de tweede paal tegen het net kopte (0 – 1). Vijf minuten was die deuk veranderd in een zware beschadiging nadat Jan-Jaap, deze keer uit een corner van links van Leon, hetzelfde deed en daarmee de marge al heel vroeg in de wedstrijd op twee treffers bracht (0 – 2). Nog voor er 25 minuten gespeeld waren, was de wedstrijd al zo goed als beslist: de defensie van de thuisploeg slaagde erin een vrije trap van Ivo weg te werken, maar de bal werd opgevangen door Milco, die met een afstandsschot, dat in de linkerbenedenhoek van het Wherevogels-doel verdween, de marge op drie treffers bracht (0 – 3).

  Tussen deze Forward-doelpunten door had Jelle achterin eenmaal met een knappe ingreep een mooie solo van een spits van de thuisclub een halt toegeroepen en even later een voorzet van links onschadelijk gemaakt. Kort na de 0 – 3 moest Jasper voor de eerste keer serieus aan de bak bij een hoge voorzet, waarbij hij, hoog opspringend, de bal  uit de lucht plukte.

  Forward kreeg opnieuw een vrije trap nadat Leon, na een combinatie met Mark, tegen de grond was gewerkt. Van zo’n 25 m na Leon het doel direct onder vuur, maar de doelman van de thuisploeg redde fraai.

  De aanvallers van De Wherevogels lieten zich in de volgende fase enkele malen zien. Er was een goede ingreep van Ivo nodig om de angel uit een aanval te halen. Een aanval over links en een solo door het centrum werden daarna achtereenvolgens besloten met schoten die net, resp, vrij ver naast Jaspers doel verdwenen.

  In de slotfase van de eerste helft ontsnapten de Purmerenders aan een grotere achterstand toen inzetten van Stefan en Ricardo uit een voorzet van rechts door verdedigers uit het doel werden gehouden. Milco probeerde het nog eens met een afstandsschot, maar deze keer ging de (boog)bal over het doel. Uit een voorzet van Leon schoot Stefan, onder zware druk van een groen-witte verdediger, over. Aan de andere kant belandde een voorzet van links tegen het zijnet van het Forward-doel.

   

  Kort voor de rust had Jan-Jaap, om zijn rug te ontzien, plaats gemaakt voor Melvin en na de pauze kwam Timothy in het veld voor Miguel. Vrijwel vanaf de aftrap produceerde Forward een gevaarlijke aanval met een diepe pass op Leon uit wiens voorzet Stefan de bal van dichtbij over het Wherevogels-doel werkte. Even later miste ook een spits van de thuisploeg een grote kans door de bal uit een voorzet van rechts naast te schieten.

  Het spel lag enige tijd stil omdat twee spelers van de thuisclub en Jelle een oplapbeurt behoefden. Voor één van de Wherevogels-spelers bracht die echter niet voldoende verlichting om de wedstrijd te kunnen voortzetten.

  In de 55e minuut brak Timothy door op rechts en uit zijn trekbal knalde Milco van dichtbij zijn tweede en Forwards vierde treffer van de dag hoog tegen het net (0 – 4).

  Enkele minuten later werd een voorzet van Darren, uit een combinatie met Leon over rechts, wel weggewerkt door de verdediging en er volgde een counter die een gevaarlijk ogende dieptepass opleverde, maar Jasper was als eerste bij de bal. Even daarna was het Leon zelf, die van rechts Milco bediende. Die zag dat Stefan er nog beter voorstond en de afronding van Forwards topscorer bewees het gelijk van de middenvelder (0 – 5).

  Om zijn bovenbeen te ontzien, maakte Ivo plaats voor Pieter, die zijn optreden begon met het onderbreken van een Wherevogels-aanval. Daarbij testte hij tevens zijn eigen doelman, die de proef glansrijk doorstond. Even later zag Jasper een krullend schot aan zijn doel voorbij gaan.

  Na een combinatie met Leon probeerde Milco met een breedtepass Ricardo in scoringspositie te brengen, maar de bal bleef net buiten bereik van de vleugelaanvaller. Leon, die in deze fase van de wedstrijd opmerkelijk veel ruimte kreeg van de defensie van de thuisclub, kreeg een dieptepass op maat van Stefan, maar zijn boogbal ging niet alleen over de Wherevogels-doelman maar ook over diens doel. Even later werd het Wherevogels-doelgebied een schiettent waarin eerst Jelle en Leon de trekker overhaalden en Mark de bal tenslotte langs het doel schoot.

  Een gevaarlijke aanval van de thuisclub werd fraai onderbroken door Darren en bij een volgende een aanval, over rechts, hadden de gastheren pech toen de bal hard tegen de onderkant van de lat werd geschoten en weer in het veld terug spatte. Na de tegenaanval keek de thuisploeg tegen een nog grotere achterstand aan, toen Leon van rechts Stefan de kans bood om Forwards 100e treffer in het bestaan van AFZA binnen te schieten (0 – 6). Toen Leon even later weer van rechts zelf de zevende treffer produceerde, leek het er even op dat Forward, net als vorige week tegen SVW ’27, de uitwedstrijd met dezelfde cijfers zou beëindigen als die in de wedstrijd in Hoorn, maar De Wherevogels slaagde er in de slotminuten in de eer te redden met een binnentikker uit een voorzet van rechts (1 – 7). Twee buitenspelgevallen en een fraaie verdedigende ingreep van Milco voorkwamen dat de Purmerenders zelfs meer dan één tegentreffer op het scorebord konden laten aantekenen.

   

   

  Het programma voor deze (15e) speelronde in de competitie bracht toevallig de twee naaste belagers van Forward in de algemene rangschikking in het veld tegen die in de tweede periodestand. Het voor Forward maximale resultaat (in puntverlies bij de concurrenten) zouden twee gelijke spelen zijn geweest, maar zover is het helaas niet gekomen. Voor de strijd om het kampioenschap van de tweede periode pakten de uitslagen van DTS – SDOB (0 – 4) en Opperdoes – De Foresters (1 – 1) voor Forward wel heel gunstig uit, want Opperdoes zag de achterstand oplopen tot vier verliespunten en DTS zelfs tot zes. Forward kan aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Opperdoes de tweede periodetitel veiligstellen. Een gelijkspel zou daartoe een voldoende resultaat zijn, maar met het oog op de algemene rangschikking is een overwinning uiteraard meer gewenst.

  De indrukwekkend royale zege van SDOB bij DTS, dat thuis meer punten heeft verspeeld dan in uitwedstrijden (daarin alleen verlies tegen Forward en – weer – SDOB), houdt de ploeg uit Broek in Waterland op de algemene ranglijst het spoor van Forward. De kloof blijft drie punten, maar het verschil in doelsaldo in het voordeel van Forward is opgelopen tot tien treffers (+47 tegen +37). De Foresters is inmiddels acht punten achterop geraakt en ook het doelsaldo van de Heilooërs is nu iets minder goed dan dat van Forward (+45)

   

  De Wherevogels – Always Forward (zat) 1 – 7 (0 – 3).  5, Schipper 0 – 1; 10, Schaper 0 – 2; 23, Leijen 0 – 3; 55, Leijen 0 – 4; 62, Schipper 0 – 5; 82, Schipper 0 – 6; 83, Machielse 0 – 7; 85, 1 – 7.

  Alw. Forward (zat) 1: Jasper Boon, Darren Johnstone, Jelle Huitema, Ivo Rottiné (71, Pieter de Smidt), Miguel Piqué (46, Timothy Wai Chang), Mark de Wit, Jan-Jaap Schaper (46, Melvin Swier), Milco Leijen, Ricardo Pengel, Stefan Schipper en Leon Machielse.

rfwbs-slide