• Verslag AFZA

  2 feb 2023
 • Always Forward (zat) 1 (AFZA 1)  – HCSC 1  8 – 0

   

  Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft in zijn eerste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2023 een overtuigende overwinning behaald tegen middenmoter HCSC. De cijfers 8 – 0 die na 90 minuten op het scorebord prijkten, betekenden voor de ploeg de grootste zege tot nu toe in het lopende seizoen. Het vorige record was slechts één speelronde oud, want dat kwam tot stand in de laatste wedstrijd van 2022 tegen De Volewijckers met de score 0 – 7. In het bestaan van AFZA boekte het team slechts twee zeges met een nog iets groter verschil; in 2020/21 werd het 11 – 2 tegen DINDUA en in het vorige seizoen ging Meervogels ’31 in Hoorn met 9 – 0 ten onder.

   

  AFZA begon de wedstrijd met Brian in het doel. Voor zich had hij een verdedigingslinie die bestond uit Perry, Nick, Boyd en Darren. Op het middenveld opereerden Milco , Jelle en Jouke en het spitsentrio werd gevormd door Kevin, Stefan en Leon.

   

  Zoals de uitslag van de wedstrijd al suggereert, had AFZA gedurende vrijwel de hele speeltijd een veldoverwicht. HCSC kwam slechts enkele malen in de buurt van het AFZA-doel. Dat gebeurde voor het eerst in de negende minuut toen Brian werd getest met met een vrije trap waaruit de bal klemvast in zijn handschoenen belandde. Even later gebeurde hetzelfde met een schot uit een HCSC-aanval die volgde op een corner. In de openingsfase van de tweede helft was HCSC enige tijd in de aanval en kreeg Brian een vrije trap te verwerken. De bezoekers kregen twee levensgrote kansen. In de eerste helft, bij de stand 2 – 0, kreeg een Helderse spits na een misverstand in de AFZA-defensie vrije doorgang richting doel, maar tot verbijstering van de HCSC-aanhang schoof hij de bal naast het doel. In de slotfase van de wedstrijd, toen het scorebord de stand 7 – 0 toonde, eindigde de mooiste aanvallende actie van de bezoekers – een spits speelde zich met een solo in kansrijke positie – eveneens met een schuiver langs de voor de bezoekers verkeerde kant van de paal.

   

  Verder was het alles AFZA wat de klok sloeg. De doelman van HCSC moest voor de eerste keer in actie komen bij een vrije trap van Leon, genomen van zo’n 25 m van het doel. Met een fraaie redding op de naar de rechterbenedenhoek draaiende inzet hield de  keeper zijn doel (nog) schoon. Even later bokste hij de bal knap weg toen Jouke met een voorzet het hoofd van Milco trachtte te bereiken. Boyd vuurde na een klein kwartier spelen uit een teruglegger van Stefan net naast. In de volgende minuut kwam AFZA op voorsprong en voor de derde maal in de competitie was het Nick die met een kopbal uit een corner – deze keer genomen door Leon –  zijn ploeg aan de belangrijke eerste treffer hielp (1 – 0). Later in de wedstrijd kon Nick nog tweemaal de bal uit een corner met het hoofd beroeren, maar in beide gevallen net niet dik genoeg, waardoor de bal voorlangs ging. Ook uit de volgende corner van Leon, vier minuten na de openingstreffer, kwam een goede kans voort, maar nu wist de Helderse doelman op de inzet van Darren in twee instanties redding te brengen.

  Het tweede doelpunt van AFZA viel in de categorie ‘soft goals’. Milco veroverde de bal op het middenveld en bediende Kevin op links. De voorzet raakte een HCSC-verdediger die de bal richting eigen doel deed rollen en de doelman was niet snel genoeg bij de bedreigde hoek om een treffer te voorkomen (2 – 0).

  Na een halfuur spelen kreeg Darren weer last van een hamstringblessure, die hem eerder in het seizoen al lange tijd aan de kant had gehouden. Hij werd vervangen door Matthijs.

  Na een mooie combinatie met Perry en Jouke leverde Kevin in de 36e minuut een voorzet af die voor de bij de tweede paal staande Stefan net iets te hoog bleek. Drie minuten later werd Stefan op links wel bereikt, na een combinatie met Kevin en Matthijs. Hij draaide zich om een tegenstander en bracht de stand met een schot in de korte hoek op 3 – 0.

  De laatste mogelijkheid van de eerste helft ontstond bij een door Leon van even buiten het Helderse strafschopgebied genomen vrije trap, maar net als in de zesde minuut wist de doelman de bal uit de rechterbenedenhoek te duwen.

   

  In de eerste fase van het tweede bedrijf gebeurde er weinig noemenswaardigs, maar daarna volgde een explosie aan kansen en mogelijkheden. In de 58e minuut werd Leon Machielse op rechts bereikt. Zijn schot uit scherpe hoek dreigde via de keeper in het doel te belanden, maar een verdediger wist de bal nog net weg werken. Direct daarna vloog een afstandsschot van Boyd via de lat over het doel. Perry greep knap in bij een Helderse aanval en ging even later een combinatie aan met Leon waarna zijn schot iets te hoog werd gericht. Na een volgende combinatie tussen Leon en Perry kon de HCSC-doelman de voorzet van Perry niet voldoende verwerken en kreeg Leon dicht bij het doel een grote kans. Zijn voet kwam echter meer onder dan achter de bal, waardoor het schot royaal over de lat verdween.

  Kevin maakte plaats voor Jimmy, die de positie van Boyd in het centrum van de verdediging overnam. Boyd schoof een linie naar voren. Direct na de wissel werd Leon bereikt met een dieptepass. Zijn breedlegger bood de meegelopen Jouke een eenvoudige kans om de stand naar 4 – 0 te tillen. In de volgende minuut bracht een combinatie in het Helderse strafschopgebied Boyd in ideale scoringspositie en met een schuiver liet hij de vijfde treffer van AFZA aantekenen. Nadat Joey in het veld was gekomen voor Jouke werd een AFZA-aanval besloten met een voorzet van links van Milco en weer was Boyd op de juiste plek om – deze keer met het hoofd – voor een doeltreffende afronding te zorgen (6 – 0).

  Het zevende doelpunt kwam op naam van Leon, die in schietpositie werd gebracht met goed voorbereidend werk van Stefan en een beslissende pass van Boyd. Stefan scoorde in de laatste minuut van de wedstrijd zijn tweede en AFZA’s achtste treffer toen hij de bal op zo’n 30 meter van het HCSC-doel veroverde en dreunend hard raak schoot (8 – 0).

   

   

  Door de 8 – 0 zege tegen HCSC verbeterde AFZA het doelsaldo aanzienlijk. Dat sprong van +22 naar +30 en is nu (royaal) beter dan dat van de naaste concurrenten Fortuna Wormerveer (+23) en Reiger Boys (+18), dat op 18 februari nog een inhaalwedstrijd bij SDOB op het programma heeft staan. Fortuna had een roostervrije dag en volgt AFZA op de ranglijst nu met zes punten achterstand. DEM won thuis met 3 – 2 van SDOB en klom daardoor naar de derde plaats op acht punten van AFZA, maar de Beverwijkers hebben wel twee verliespunten meer dan Reiger Boys, dat thuis met 4 – 0 opvallend ruim zegevierde tegen Castricum.

   

  Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) – HCSC 1  8 – 0 (3 – 0).  16, De Wit  0 – 1; 26, HCSC eigen doel 2 – 0; 39, Schipper 3 – 0; 65, Jouke Huitema 4 – 0; 66, Stevens 5 – 0;  69, Stevens 6 – 0; 74, Machielse 7 – 0; 90, Schipper 8 –0.

  Always Forward: Brian v.d. Werff, Perry Vlasman, Nick de Wit, Boyd Stevens, Darren Johnstone (33, Matthijs Greenan), Milco Leijen, Jelle Huitema, Jouke Huitema (67, Joey Papamelodias), Kevin van Gasteren (65, Jimmy Bouwhuis), Stefan Schipper en Leon Machielse.