• Verslag AFZA

  1 dec 2022
 • Beverwijk 1 – Always Forward (zat) 1 (AFZA 1)   0 – 1

   

  Ook in de vijfde uitwedstrijd heeft AFZA de 100%-score op vreemde bodem weten te handhaven. In voor de dag van het jaar uitzonderlijk fraaie weersomstandigheden won de ploeg op een natuurgrasmat met 0 – 1 van Beverwijk. De overwinning tegen de laagvlieger op de ranglijst kostte de ploeg, met name in de tweede helft en zoals in de tot nu toe gespeelde wedstrijden al enkele malen eerder het geval was, echter flink wat inspanning en bevestigde de indruk dat de krachtsverschillen in de derde klasse A niet al te groot zijn.

   

  Bij AFZA stond deze wedstrijd Dani in het doel in plaats van Brian. Dat was één van de veranderingen ten opzichte van de formatie die vorige week tegen SDOB aan de aftrap stond. In de verdedigingslinie vielen twee wijzigingen te noteren: Naast Perry en Nick  verschenen Jimmy in het centrum en Matthijs op de linkervleugel. Boyd en Yannick schoven van de defensie naar het middenveld, dat door Jelle werd gecompleteerd, en in de aanvalslinie begon Kevin in plaats van Leon, die net als Jouke en Joey in de dug-out plaatsnam.

   

  De eerste helft was duidelijk in het voordeel van AFZA. Beverwijk begon de wedstrijd met aanvallende bedoelingen, maar kreeg al in de vierde minuut daarvoor de rekening gepresenteerd. Kevin werd op links gelanceerd en na een korte dribbel schoot hij de bal langs de uitgelopen Beverwijk-doelman tegen het net (0 – 1). Drie minuten later kreeg Milco, na een combinatie met Stefan en Boyd een vrije doortocht richting Beverwijk-doel, maar helaas ging zijn inzet net voorlangs. Na een klein kwartier spelen kwam Yannick bijna in kansrijke positie. In dit geval wist een verdediger van de thuisploeg knap het gevaar te bezweren.

  Enkele minuten later volgde de eerste echte dreiging inhoudende Beverwijk-aanval, die echter op het laatste moment vastliep, waardoor Dani de pal kon oppakken. Kort daarna lanceerde Boyd de opgestoomde Perry op rechts. De voorzet leverde een corner op, waaruit een counter ontstond, die door Jimmy met een goede ingreep, ten koste van een corner, werd afgeweerd. Aan de overkant van het veld forceerde Kevin op zijn beurt een corner op links. Tot driemaal toe kon hij een voorzet afleveren en het eindresultaat werd een corner op rechts, waaruit de bal door de defensie van de thuisploeg kon worden weggewerkt.

  Een door Kevin genomen vrije trap op links belandde bij Nick, wiens schot-uit-de-draai een prooi werd voor de Beverwijk-doelman. Direct hierna volgde een uitbraak van de thuisploeg over links. Opnieuw was het Jimmy die de bal wegwerkte. Bij een vrije trap voor Beverwijk werd de inleiding tot een aanval die een schot opleverde dat Dani knap wist te pareren. De aanval ging door en leverde een corner op. Perry kon de voorzet wegwerken, waarna het schot uit de rebound in de handen van Dani eindigde.

  Uit een inworp van de thuisploeg, vlak bij de achterlijn genomen, ontstond via drie AFZA-hoofden weer bijna een kans voor Yannick, maar opnieuw kon een verdediger nog net voor opruiming zorgen. Een gevaarlijke Beverwijk-counter, volgend op een voorzet van Perry, liep even later vast op een goede ingreep van Nick. In de slotfase van de eerste helft zag Milco zijn schot uit de rebound van een afgeslagen corner tegen een verdediger afstuiten en moest Dani een knappe redding verrichten op een vrije trap van de thuisploeg, genomen vanaf zo’n 25 meter recht voor zijn doel.                          

   

  Na de thee kwamen Jouke en Leon in het veld voor Yannick en Stefan. Beverwijk gooide er nog een schep bovenop en AFZA kwam grote delen van de tweede helft onder druk te staan. Het eerste wapenfeit betrof een schot vanaf de rand van het strafschopgebied waarop Dani een knap antwoord had. Het gevaarlijkste moment deed zich echter voor aan de andere kant van het veld, toen Leon de bal ontfutselde aan de laatste Beverwijk-verdediger. De doelman wist hem naar rechts te dwingen en kon vervolgens het uit scherpe hoek afgevuurde schot tot corner verwerken. Hieruit vloeiden nog drie corners op rij voort. Uit de laatste daarvan kon Milco weer een schot uit de rebound loslaten en weer stuitte dat af op een verdediger van de thuisploeg. Een inzet van Boyd ging even later voorlangs. Direct daarna, na ongeveer een uur spelen, kreeg een Beverwijk-spits plotseling een goede mogelijkheid, maar zijn balbehandeling was niet perfect en vervolgens gleed hij ongelukkigerwijs onderuit. Bij een volgende langdurige aanval van de thuisploeg zorgden Jelle en Nick voor opruiming van de voorzetten.

  In de loop van tweede helft kwam AFZA bij tijd en wijle nauwelijks onder de Beverwijk-druk uit. Dat lukte nog wel een keer toen Leon een pass onderschepte en een AFZA-aanval over rechts inzette. Uit zijn voorzet kopte Boyd naast.

  Jan-Jaap kwam in het veld voor Milco. Hij begon zijn optreden met het forceren van een corner, waaruit Jouke een schot kon afvuren, dat helaas weer afstuitte op een verdediger.

  Enkele minuten later maakte Kevin, die ook nog hard in botsing was gekomen met een tegenstander, uit voorzorg i.v.m. lichte hamstringklachten, plaats voor Joey. Leon knalde de bal uit de wegens die botsing toegekende vrije trap tegen het Beverwijk-muurtje. De counter die hieruit voortkwam leek door Jimmy te worden afgeweerd, maar de aanval kon toch worden voortgezet, waarna Nick de situatie klaarde.

  In de slotfase kregen beide ploegen nog enkele mogelijkheden. Beverwijk via een voorzet van rechts, waaruit de bal voorbij de tweede paal naast werd gewerkt en bij een gevaarlijk ogende voorzet die net te hoog bleek voor alles en iedereen. De AFZA-uitbraken leverden enkele kansen op. Jan-Jaap trof uit een vrije trap van Leon met een kopbal de paal en Boyd stuitte na en actie op rechts op de doelman van de thuisploeg.

   

   

  Vijf van de zes wedstrijden die zaterdag werden gespeeld in de derde klasse A betroffen er een tussen een ploeg die hoog op de ranglijst stond en een laagvlieger. Alleen HCSC en Castricum, die elkaar in Den Helder ontmoetten, stonden vrij dicht bij elkaar en dat is na de 0 – 0 remise die beide ploegen overeenkwamen nog steeds het geval. Bij vier van de vijf andere wedstrijden kwam de hoogvlieger op de ranglijst als winnaar uit de bus, in alle gevallen met betrekkelijk bescheiden cijfers. De enige wedstrijd waarbij dat niet gebeurde, en die dus de verrassing van de dag opleverde, was die tussen runner-up Reiger Boys en ADO ’20. De ploeg uit Heemskerk bezorgde de Heerhugowaarders zijn tweede thuisnederlaag (2 – 3) en daardoor groeide de kloof tussen AFZA en Reiger Boys tot zeven punten, waarbij moet worden aangetekend dat het verschil in verliespunten nu vier bedraagt. Reiger Boys zag zich gepasseerd door Fortuna Wormerveer, dat met 1 – 3 bij VVA/Spartaan won en drie punten achterstand op AFZA behoudt. Ook de voorsprong van AFAten opzichte van SDOB, dat OFC met 1 – 0 nederlaag naar Oostzaan terugstuurde, bleef wat hij was, in dit geval vijf verliespunten. DEM (dat 200 m van het Beverwijk-veld vandaan met 2 – 0 van hekkensluiter ZVC ’22 won) en ADO ’20 klommen ieder twee plekken en bezetten nu resp. de plaatsen vijf en zes, beide met zes verliespunten meer dan AFZA.

   

   

   

  Beverwijk 1 – Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) 0 – 1 (0 – 1).  4, Van Gasteren 0 – 1.

  Always Forward: Dani Peper, Perry Vlasman, Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Matthijs Greenan, Jelle Huitema, Boyd Stevens,Yannick Kuijpers (46, Jouke Huitema), Milco Leijen  (72, Jan-Jaap Schaper), Stefan Schipper (46, Leon Machielse), en Kevin van Gasteren (85 Joey Papamelodias).