• Verslag AFZA

  28 sep 2022
 • Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) – Fortuna W. (zat) 1  3 – 2

   

  Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft zaterdag in de eerste speelronde van de competitie thuis met 3 – 2 gewonnen van medepromovendus Fortuna Wormerveer. (zat) (FW). Zoals de uitslag al doet vermoeden leverden beide ploegen een spannend gevecht, waarin AFZA eerst op voorsprong kwam, maar de bezoekers nog voor de rust de leiding overnamen. Pas in de slotfase slaagde AFZA erin de wedstrijd opnieuw te doen kantelen.

   

  Forward begon de wedstrijd met twee spelers die hun eerste officiële wedstrijd voor de club speelden: doelman Dani Peper en centrale verdediger Nick de Wit. In de vijfmanslinie achterin speelden verder Perry, Jelle, Marijn en Jimmy. Boyd en Jouke waren de middenvelders en de schutterslinie bestond uit Kevin, Stefan en Leon.

   

  In de openingsfase van de wedstrijd gaven de Wormerveerders een indruk van hoe zij in het vorige seizoen tot de onwaarschijnlijk grote productie van 141 doelpunten waren gekomen (en toch slechts op de vierde plaats in 4A waren geëindigd). Binnen enkele minuten zetten zij een drietal aanvallen op waarbij de AFZA-defensie pas op het laatste moment een mogelijk succesvolle afronding, ten koste corners, wist te voorkomen. Ook verder in de eerste helft oogden heel wat aanvallen van FW behoorlijk dreigend. Aan de andere kant werd Perry tweemaal met een dieptepass bediend. Zijn eerste voorzet richting Stefan kon nog worden onderschept door de FW-doelman, maar uit de tweede, in de achtste minuut, kon Stefan de bal in de verre hoek werken (1 – 0).

  De bezoekers bouwden daarna aan een offensief dat rondom een kwartier spelen enige tijd werd onderbroken door een langdurige AFZA-aanval, waarin Jimmy tot drie keer toe een voorzet van links afleverde, maar uiteindelijk kon de FW-verdediging opruiming houden.

  In de 21e minuut veroverde een Fortuna-spits de bal op Jelle en na een rush rondde hij zijn actie af met een schot in de uiterste rechterhoek (1 – 1). Forward antwoordde met een door enkele fysieke duels gekenmerkte aanval over links, die besloten werd met een teruglegger van Stefan op Nick, die zijn schot om het doel zag krullen. Deze aanval werd gevolgd door een doorbraak van Leon op rechts. Uit een scherpe hoek raakte hij de buitenkant van de eerste paal, waarna de bal achter het doel belandde. Vijf minuten later kwamen de bezoekers op voorsprong. Een counter door het centrum kreeg vorm met een dieptepass op de centrumspits die de bal breed legde op een medespeler die eenvoudig zijn en Fortuna’s tweede treffer kon binnenschuiven (1 – 2). In de resterende speeltijd van de eerste helft werd de rechterspits van de bezoekers eenmaal dicht bij de doellijn bereikt, waarna zijn hoek ten opzichte van het doel te scherp was om te kunnen scoren. Dat had zijn collega in het centrum even daarna bij een doorbraak wel kunnen doen, maar hij stuitte op de prima ingrijpende Dani. Kort voor de rust mocht Boyd een vrije trap nemen op zo’n 25 meter van het FW-doel. Via het muurtje belandde de bal op het dak van het doel.

   

  Evenals de eerste helft speelde de tweede zich grotendeels af op de terreinhelft aan de kantinezijde van het veld. Nu was het de thuisploeg die een veldoverwicht had. Uit een fraaie pass van Jelle kon Perry een voorzet afleveren die helaas net iets te hoog was voor Stefan en een schot van Kevin, na een knappe actie, werd gekraakt, waardoor de FW-doelman de bal kon oppakken. Perry raakte de bal uit een voorzet van Leon verkeerd en na een AFZA-aanval over links lepelde Marijn de bal over het FW-doel. Tussen deze bedrijven door viel er een knappe aanval van de bezoekers te noteren, die ten koste van een corner werd gestuit.

  Na een uur spelen stuitte een vrije trap van Boyd weer af tegen het FW-muurtje, maar nu werd de aanval voortgezet en uit de voorzet van Kevin kopte Stefan over. Een volgende actie van Kevin besloot hij zelf met een schot, dat de FW-doelman pakte en loste, waarna zijn defensie de situatie klaarde ten koste van een hoekschop. Direct daarna werkte de FW-defensie de bal uit een vrije trap half weg waarna Nick uit een voorzet van Kevin zijn kopbal langs de verkeerde kant van de paal deed verdwijnen. Een voorzet van Leon, na een actie over links, ging aan iedereen voorbij.

  Bij dreiging inhoudende tegenaanvallen van Fortuna deden Nick en Perry enkele malen uiterst nuttig verdedigend werk, waardoor Dani niet in actie behoefde te komen. Zijn collega aan de overkant van het veld onderschepte een voorzet van Leon en hij verwerkte even later de bal uit een vrije trap van Boyd.

  Darren, Joey en Jan-Jaap kwamen 20 minuten voor het einde van de wedstrijd in het veld voor Marijn, Jouke en Stefan. Tien minuten later maakte Perry plaats voor Matthijs.

  Een vrije trap van Leon werd met moeite weggewerkt door de FW-defensie en hun doelman kon dezelfde Leon nog net stuiten toen die met een dieptepass door Kevin werd aangespeeld. Op zijn beurt stelde Leon Perry in staar om een voorzet af te leveren die helaas achter de Forward-spitsen langs ging. Het schot van Leon uit een 1–2-combinatie met Jan-Jaap werd geblokt en leverde vervolgens een corner op. Een FW-speler maakte hands toen de bal voor het doel belandde, waardoor Kevin de gelegenheid kreeg zijn ploeg vanaf de strafschopstip op gelijke hoogte te brengen (2 – 2). Vijf minuten later greep Forward alsnog de winst. Boyd bereikte Leon, wiens schot knap tot corner werd verwerkt door de FW-doelman. Hij leek ook de corner goed te verwerken, maar vervolgens loste hij de bal die even in het strafschopgebied bleef ‘hangen’. Boyd kreeg een schietkans die hij ondubbelzinnig benutte (3 – 2). In de jacht op de gelijkmaker creëerden de bezoekers nog één gevaarlijke situatie die door Darren werd geklaard, waarna hij de bal ook uit het vervolg van de aanval wegwerkte. Leon kon daarna doorbreken en alleen op de FW-doelman af gaan. Die had echter een fraaie redding in huis toen de Forward-spits hem probeerde te passeren.

   

  In vijf van de zes wedstrijden die zaterdag in de derde klasse A zijn gespeeld kwam er een overwinnaar uit de strijd. Drie daarvan waren promovendus: Forward, De Volewijckers (1 – 4 bij het uit de tweede klasse gedegradeerde – toen nog FC Zaandam – ZVC ’22) en SDOB (1 – 0 tegen Castricum, vorig seizoen een hoge middenmoter). De overige twee winnaars waren beide in het vorige seizoen hoge middenmoters in deze poule en wonnen zaterdag ook beide een thuiswedstrijd met 3 – 1: DEM (tegen promovendus VVA Spartaan) en Reiger Boys (tegen het in het vorige seizoen laag geëindigde Beverwijk). Het enige gelijke spel boekten ADO ’20 en HCSC, beide in het vorige seizoen lage middenmoters in deze poule) tegen elkaar in Heemskerk (2 – 2).

   

   

  Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) – Fortuna W. (zat) 1  3 – 2 (1 – 2). Schipper 1 – 0; 21, 1 – 1; 29, 1 – 2; 81, Van Gasteren (strafschop) 2 – 2; 85, Stevens 3 – 2.

  Always Forward: Dani Peper, Perry Vlasman (80, Matthijs Greenan), Jelle Huitema, Marijn Sterk (71, Darren Johnstone), Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Jouke Huitema (71, Joey Papamelodias), Boyd Stevens,  Kevin van Gasteren, Stefan Schipper (71, Jan-Jaap Schaper) en Leon Machielse