• Verslaf Forward 1

  22 nov 2022
 • DWOW 1 – Always Forward 1  0 – 2

   

  Forward heeft zondag een uitstekende prestatie geleverd door op het natuurgras van sportpark De Wilskracht in Wieringerwerf te winnen van koploper DWOW. De 0 – 2 eindstand suggereert een iets gemakkelijker zege dan in de praktijk het geval was. Forwards tweede treffer was vrijwel de laatste balberoering van de wedstrijd en ontstond uit een afgeslagen corner van de thuisclub, waarbij de DWOW-doelman mee naar voren was gekomen in de hoop de gelijkmaker te forceren. Jurgen was sneller dan alle tegenstanders en kon de bal in het verlaten doel schuiven, waarmee hij een kroon zette op zijn uitstekende optreden in deze wedstrijd.

  Na afloop van de wedstrijd kwam het nieuws dat medekoploper VVS ’46 ook een nederlaag had geleden. Bij SC Dynamo gingen de Spanbroekers met 5 – 3 ten onder en dat had als gevolg dat Forward de koppositie op de ranglijst had overgenomen en – nog belangrijker – de eerste periodetitel in de wacht had gesleept. Dit houdt in dat de ploeg, mits hij in de competitie op de achtste plaats of hoger eindigt en geen algemeen kampioen wordt, verzekerd is van nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de tweede klasse.

   

  In de startopstelling waren twee wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met het team dat vorige week tegen SC Dynamo aan de strijd begon: Lucas nam de plaats in van Chris en Remco die van de deze wedstrijd afwezige Jeffrey. Joost en Nick konden wegens hun blessure niet spelen.

   

  Hoewel de wedstrijd onder droge weersomstandigheden werd afgewerkt – tussen twee regenperiodes in – was het veld na de nachtvorst en de daaropvolgende ontdooiing nogal glad, waardoor spelers bij aanzetten en afremmen regelmatig spontaan onderuit gingen. Hoewel de natuurgrasmat er zeker niet slecht bij lag, zorgden hobbels in het veld er soms voor dat de bal een andere richting opging dan de betrokken speler voor ogen had.

  Met op het veld twee van de vier ploegen die in de zeven voorafgaande speelronden het geringste aantal tegentreffers te incasseren hadden gehad, viel een doelpuntenfestijn niet te verwachten en dat kwam er inderdaad niet. Scheidsrechter Oughris hield het – heel verstandig – kort en uit door hem toegekende vrije trappen ontstonden diverse mogelijkheden en kansen. In het eerste kwart van de wedstrijd mochten Gilles, Cemil en Tom elk eenmaal aanleggen van zo’n 25 – 30 m van het DWOW-doel. De doelman van de thuisploeg ranselde het schot van Gilles knap uit de benedenhoek van zijn doel en zag de inzetten van Cemil en Tom resp. ernaast en erover gaan.

  Het eerste gevaarlijke moment dat uit een spelsituatie voortkwam, vond in de derde minuut plaats bij het Forward-doel toen Tristan een voorzet/schot van links uit de verre hoek moest wegwerken en dat op knappe wijze deed. Nadat in de elfde minuut een afstandsschot van een DWOW-spits over het Forward-doel was gegaan, volgde een  combinatie over links tussen Lucas en Tom, waarbij de scheidsrechter een vlagsignaal van de grensrechter negeerde. Uit Toms voorzet kopte Daimy in moeilijke positie naast. Na de al beschreven vrije trap van Cemil haalde Clyde met een mooie ingreep de angel uit een dreigend ogende DWOW-aanval en even later krulde een spits van de thuisploeg de bal uit een van dicht bij de achterlijn genomen vrije trap over het Forward-doel. Twee kort na elkaar gelanceerde aanvallen van DWOW zorgden voor gevaar, maar in beide gevallen liet de afronding te wensen over en kon Tristan zich eenvoudig over de bal ontfermen.

  In de 28e minuut leverde een voorzet van Clyde een corner op links op. Deze werd door de DWOW-defensie geruimd, maar bij de voortzetting van de aanval forceerde Daimy opnieuw een corner, deze keer van rechts. De door Cemil getrapte bal werd opnieuw tot hoekschop verwerkt, waarna de Forward-aanvoerder op herhaling mocht. Met een klassieke Ajax-corner bereikte hij bij de eerste paal Tom, die de bal doorkopte waarna Daimy bij de tweede paal, hoog opspringend, met het hoofd de 0 – 1 liet aantekenen.

  De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker. Een prima ingreep van Patrick voorkwam gevaar van links; Tristan pakte bij de eerste paal een vleugelschot en ving enkele minuten later een voorzet. In de toegevoegde speeltijd vloog een afstandsschot van een spits van de thuisploeg over en langs het Forward-doel en wist Patrick met een uitstekende ingreep nog net een schot uit een voorzet van links tot corner te werken. Tussen deze DWOW-aanvallen door stuitte aan de andere kant van het veld Lucas na een fraaie actie op zijn weg naar het doel op de laatste verdediger en kopte Daimy uit een voor hem eigenlijk net iets te hoge voorzet van Terence, die met een fraaie pass was bediend door Remco, met een boogbal naast.

   

  In de tweede helft zette de thuisploeg het offensief voort. Een voorzet van rechts werd afgerond met een harde kopbal, waarop Tristan een prachtige redding verrichtte. Bij tegenaanvallen van Forward verdwenen twee kort na elkaar afgeleverde voorzetten van Lucas resp. via een kluts naast het doel en in de handen van de DWOW-doelman. Patrick pareerde even later een afstandsschot en een kopbal uit een vrije trap voor de thuisploeg ging royaal over Tristans doel. Een mooie actie van Jurgen op rechts besloot hij met een voorzet die Daimy bereikte. Op zijn beurt forceerde de centrumspits daaruit een corner die echter niets opleverde.

  Na een uur spelen kwam Danilo in het veld voor Lucas. Een schot van Daimy vormde geen groot probleem voor de DWOW-doelman, maar bij zijn uittrap schoot hij de bal tegen de Forward-spits en mocht toen van enig geluk spreken dat daaruit geen tegentreffer ontstond. Uit een vrije trap op een kleine 25 m van het Forward-doel werd de bal tegen het muurtje geknald. Tom forceerde een corner en kon, toen de weggewerkte bal weer bij hem terechtkwam, opnieuw een voorzet afleveren. Patricks kopbal daaruit werd door een DWOW-verdediger uit de doelmond gehaald. Even later bediende Tom met een fraaie pass Danilo, maar diens balaanname was niet perfect, waardoor de kans verloren ging.

  Een vrije trap voor de thuisploeg werd de inleiding tot enkele gevaarlijke momenten bij het Forward-doel, die ten koste van corners werden opgelost tot de bal uiteindelijk definitief werd weggewerkt en Daimy in de counter een vrije doortocht naar het DWOW-doel kreeg. Omdat hij de bal onderweg eenmaal iets te hard raakte, stuitte hij half op de doelman en vervolgens helemaal op een verdediger van de thuisploeg. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd maakte Tom plaats voor Chris en vijf minuten daarna kwamen Sander en Joeri in het veld voor Remco en Daimy, kort nadat Daimy met een afstandsschot de DWOW-doelman had verrast, die echter de bal tot zijn opluchting langs het doel zag gaan.

  Tristan onderschepte fraai een gevaarlijke voorzet van rechts. Een actie van Danilo op links voerde hem langs een verdediger van de thuisclub, waarna zijn voorzet voor enige paniek in de defensie zorgde. De bal werd echter wel weggewerkt, maar opnieuw voorgezet door Chris. De DWOW-doelman verkeek zich op de bal maar zijn defensie klaarde de situatie.

  In de slotminuten zette de thuisploeg grote druk om de (hen de periodetitel opleverende) gelijkmaker te forceren. Jurgens bovenbeschreven treffer uit een counter maakte aan die hoop een einde.

   

  Forward is na de soms nogal verrassende uitslagen van de achtste speelronde DWOW en VVS ’46 op de ranglijst gepasseerd en heeft nu de eerste plaats in handen met 19 punten. Dat zijn er zes meer dan na dezelfde speelronde van het vorige seizoen. Ook heeft de ploeg in de uitwedstrijden die in het vorige seizoen eveneens op het programma stonden (tegen KGB, VVS en DWOW) zes punten meer behaald. Opvallend is dat er in de wedstrijden van Forward veel minder doelpunten vallen dan in het voorgaande seizoen, toen de eerste acht wedstrijden goed waren voor 41 treffers (25 – 16). De huidige doelcijfers zijn 18 – 3, dus het doelsaldo is royaal beter (+15 tegen +9). Tegen DWOW hield Tristan voor de vijfde maal in het lopende seizoen zijn doel schoon. Dat aantal is in een lange reeks van seizoenen niet meer gehaald.

  De nummer vier van de ranglijst, Spartanen, dat na de zesde speelronde de periodetitel voor het grijpen leek te hebben, verspeelde opnieuw punten. In de uitwedstrijd tegen Strandvogels bleef de ploeg uit Wognum steken op 2 – 2, waardoor de achterstand op Forward opliep tot drie punten. Spartanen is bijgehaald door Schagen United dat thuis met 2 – 0 van Hauwert ’65 won. De verschillen op de ranglijst zijn echter heel klein. VVW, de nummer zeven, heeft slechts vijf punten minder dan Forward en Flevo, dat met een inhaalwedstrijd tegen KGB tegoed op de achtste plaats staat, heeft maar drie verliespunten meer dan de nieuwe koploper. De waterscheiding in de stand bevindt zich tussen Flevo en RKEDO. De ploeg uit Avenhorn/De Goorn stat op de bovenste ‘onveilige’ plaats en heeft zes verliespunten meer dan VVW. Het is opvallend dat ook Grasshoppers zich in die zone van de ranglijst bevindt.

   

   

  DWOW 1 – Always Forward 1  0 – 2 (0 – 1).  29, Mac Donald 0 – 1; 90 + 5, Adamus 0 – 2.

  Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Patrick Tap, Clyde Limbach, Jurgen Adamus, Cemil Zaal, Lucas Laan (60, Danilo van der Woude) , Remco Loos (80, Sander Bol), Tom de Weerd (75, Chris Buis) en Daimy Mac Donald (80, Joeri Kerkhoven).  

   

   

   

  Forward VR1

   

  Net als Forward 1 stond er voor Forward VR1 zondag een uitwedstrijd tegen de koploper in de poule op het programma, in dit geval RKSV Nuenen. Nuenen had uit de voorgaande zeven wedstrijden een 100%-score behaald met de doelcijfers 41 – 3. In de drie eerder gespeelde thuiswedstrijden had Nuenen gewonnen van ADO ’20 (5 – 2), Antibarbari (4 – 0) en BSC (9 – 0). Forward verloor de wedstrijd met 1 – 0, maar de uitslag geeft aan dat er tot en met de laatste minuut sprake is geweest van een echte wedstrijd en dat is op zich al een knappe prestatie van de debutant in de eerste klasse.

  Forward behoudt ondanks de nederlaag de tweede plaats op de ranglijst, maar ADO ’20, dat met 3 – 1 van Hoogland won, bracht de achterstand qua verliespunten terug tot één, terwijl VDZ, dat met 0 – 2 bij Winkel zegevierde, nu nog slechts drie punten minder heeft dan Forward.