• Team van de Week: Always Forward JO9-10M

  31 mei 2019
 • Forward JO9-10M, dat op zaterdag 18 mei het team van de week was, is een ploeg met een aanstekelijke vrolijkheid. Het plezier in de bezigheid voetbal en het samenzijn spat aan alle kanten van de ploeg af.

  Vier van de negen speelsters waren vorig jaar al actief met voetbal bezig en zullen volgend seizoen uitkomen in de JO11-categorie, de andere vijf zijn in dit seizoen begonnen en blijven nog een jaar in de JO9; Marieke Swiers, de benjamin van de ploeg, zelfs nog twee jaar.

  De training van JO9-10M, op de maandag en woensdagmiddag, berust in de bekwame handen van Jos Baas.

  Colin van der Laan, de vader van speelster Fiene, is de shirtsponsor (feitelijk van de hele uitrusting) van het team. Colin doet nog meer voor de ploeg, want hij staat coach Nicolette bij met hand- en spandiensten en bij de thuiswedstrijden functioneert hij doorgaans als scheidsrechter/spelbegeleider.

  De staf van het team wordt ook versterkt door Colins vijfjarige dochter - en Fiene’s zusje - Bo, die als assistent-coach de notering van de wissels voor haar rekening neemt en de fluit hanteert bij de strafschoppenseries.

  Dit alles geeft terecht de indruk dat de speelsters van JO9-10M bepaald geen fanatiek op resultaat gerichte brigade vormen en de aanpak van coach Nicolette Vaars, de moeder van speelsters Lyanne en Marieke, sluit hier naadloos bij aan en vice versa. Tijdens een wedstrijd kan het gebeuren dat één of twee speelsters van het team belangstellend en hulpvaardig over een aangeslagen speelster van de tegenpartij staan gebogen terwijl het spel nog gaande is of dat de keepster van het team voor haar doel een liedje staat te zingen als het spel zich even aan de overkant van het veld afspeelt!

  Fiene van der Laan is een van de "routiniers" van JO9-10M. Zij speelt meestal achterin en waakt over de organisatie van de verdediging. Zo mogelijk komt zij, bij voorkeur over de vleugels mee naar voren en af en toe pikt ze een doelpunt mee.

  Die voorkeur voor opkomen over de vleugels deelt Fiene met Naomi Dekker die eveneens voor het tweede jaar actief is als voetbalster bij Forward. Naomi  is heel snel en het scoren van doelpunten gaat haar goed af.

  Pam Laan hoeft niet op te komen om voorin te verschijnen; zij staat daar gewoonlijk al! Pam is een stille kracht die voor de nodige doelpunten zorgt.

  Mara Vormer is, met Fiene, de draagster van het team. Zij is een zusje van Max, die in JO13-4 speelt en net als Fiene en Naomi bezig aan haar laatste seizoen in de O9-leeftijdscategorie. Mara heeft een prima spelinzicht en zij heeft zo’n hard (afstand)schot in de benen, dat keepers van de tegenpartij er soms bang van worden. Mara’s moeder Suzan zorgt ervoor dat de tenues iedere week weer fris gewassen voor de speelsters beschikbaar zijn.

  De vierde tweedejaars JO9-speelster van het stel is Lyanne Swiers. Lyanne is een linksbenige verdedigster, die zich maar heel moeilijk laat passeren, niet in de laatste plaats omdat zij zich altijd heel goed weet op te stellen.

  Lyanne’s zusje Marieke is de jongste en kleinste speelster van het team. Het talent van Marieke is echter heel groot. Zij is behendig in het passeren van tegenstanders, sterk in het afpakken van de bal en zoekt goed naar afspeelmogelijkheden. Ze schrikt er niet voor terug om een goal te maken.  Ook keepen kan zij goed voor zover de bal binnen haar bereik komt, want zij is heel moedig, maar het ideale postuur voor een keeper heeft zij (nog) niet.

  Britt Laan, geen familie van Pam, begon haar voetballoopbaan aan het begin van het seizoen als keepster van het team. Inmiddels heeft zij ook de smaak van het optreden als veldspeelster te pakken en zij doet dat met veel enthousiasme. Het gevolg hiervan is dat het team niet meer over een vaste keepster beschikt, zodat die rol dor alle speelsters afwisselend moet worden vervuld.

  Ook Yentel de Graaf is een van de speelsters die dit seizoen met voetballen zijn begonnen. Zij leert snel: van een afwachtende verdedigster heeft zij zich inmiddels ontwikkeld tot een die de tegenstander fel op de huid zit en goed ballen kan afpakken.

  De nieuwste ster aan het JO9-10M-firmament is Rose Pietersma. Rose is in de loop van het seizoen bij het team gekomen en heeft zich ontpopt als een enthousiaste, felle speelster die veel plezier heeft in het voetbalspel.

  Zoals voor de meeste jeugdteams, begon het seizoen ook voor Forward JO9-10M met een wedstrijd in het kader van het bekertoernooi. Het team was in een poule van drie ingedeeld met ZOB JO9-4M (uit Zuidoostbeemster) en Purmerend JO9-5M.

  De openingswedstrijd, thuis tegen ZOB JO9-4M verliep uitstekend en eindigde in een fikse overwinning voor Forward. Vijf weken later, op 20 oktober, bleek Purmerend JO9-5M echter te sterk en kwam er voor Forward een einde aan het bekeravontuur.

  Voor de najaarscompetitie was Forward ingedeeld in de 10e klasse (M) 01. Dat was een poule van 11 teams. Victoria O behoorde met DWB JO9-1M uit De Weere tot de meest nabij gelegen tegenstanders. Alle andere clubs kwamen van verder. Eén daarvan, Vrone uit Sint Pancras, was zelfs met twee teams vertegenwoordigd, JO9-5M en JO9-6M. Twee tegenstanders kwamen uit de gemeente Langedijk, nl. DTS JO9-3M uit Oudkarspel en BOL JO9-3M uit Broek op Langedijk. De overige ploegen in de poule waren FC Medemblik JO9-5M. KSV JO9-4M, uit Heerhugowaard, en Winkel JO9-2M.

  De najaarscompetitie begon op 22 september met een uitwedstrijd tegen BOL JO9-3M. De week daarna stond de eerste thuiswedstrijd op het programma, tegen Winkel JO9-2M. Het uit/thuisschema werd keurig gehandhaafd met achtereenvolgens en bezoek aan Victoria O JO9-2G en het bezoek van KSV JO9-4M. Na een onderbreking wegens de herfstvakantie ging het programma verder met de eerste (uit)wedstrijd tegen een team van Vrone, gevolgd door de thuiswedstrijd tegen DWB. Op 10 november reisde Forward naar Oudkarspel voor de ontmoeting met DTS JO9-3M en een week later was de ploeg de gastvrouw van FC Medemblik JO9-5M. Na een week rust stond op 1 december de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma, uit tegen Spirit 30, dat inmiddels aan de poule was toegevoegd.

  Na de voor Forward bijna twee maanden durende winterstop was de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie geprogrammeerd voor 26 januari.

  De poule waarin Forward voor de voorjaarscompetitie was ondergebracht, was de 10e klasse (M) 02. Deze bestond uit slechts zes ploegen. Van de vijf tegenstanders waren er vier oude bekenden, d.w.z. teams waartegen Forward ook al in de najaarscompetitie had gespeeld: BOL JO9-3M, DTS  JO9-3M, FC Medemblik JO9-5M en Vrone JO9-5M. De enige nieuw tegenstander was Volendam JO9-11M. In tegenstelling tot de najaarscompetitie, die als halve competitie werd afgewerkt, was de voorjaarscompetitie opgezet als een hele competitie, dus met een uit- en een thuiswedstrijd tegen elke tegenstander.

  De eerste de beste wedstrijd - die betrof een thuiswedstrijd tegen BOL JO9-3M - werd net als de rest van het programma van die dag afgelast. Dat droevige lot trof ook de volgende wedstrijd, thuis tegen DTS JO9-3 die op 2 februari zou worden gespeeld. Op de tweede zaterdag van februari stond een bezoek aan FC Medemblik op het programma.

  Na een onderbreking van enkele weken wegens carnaval en krokusvakantie ging de competitie voor Forward JO9-10M op 2 maart verder met het inhalen van de een maand eerder afgelaste thuiswedstrijd tegen DTS JO9-3M. In deze wedstrijd beschikte DTS over een talentvolle speelster die haar eentje een groot deel van het verschil tussen beide teams voor haar rekening nam. In de eerste helft liep de score al flink op in het voordeel van de bezoekers. Forward moest even van keeper wisselen toen Marieke haar hand blesseerde, maar later kon ze haar plek onder de lat weer innemen. Vlak voor de rust slaagde Forward erin iets terug te doen, waardoor de nul van het scorebord verdween.

  De grote achterstand had bepaald geen negatieve invloed op de stemming in de ploeg. Dansend en springend kwamen de speelsters voor de tweede helft het veld weer op. In die helft speelde Forward trouwens aanzienlijk beter dan in de eerste en hoewel DTS nog wel verder uitliep, bleef de schade voor Forward in de fase kleiner en kwam de ploeg zelf tweemaal tot scoren.

  Het nemen van de strafschoppen na de wedstrijd werd met straffe hand geleid door de opvallend uitgedoste Bo van der Laan, zusje van Fiene en dochter van Colin, met haar vijf jaren de jongste "official" op het veld.

  Op 9 maart werkte Forward de uitwedstrijd tegen BOL JO9-3M af en vervolgens kwam Vrone JO9-5 op 16 maart bij Forward op bezoek. Deze wedstrijd vond plaats in lichte regen en daarin gedijde Forward goed. In de openingsfase nam de ploeg het heft in handen en al na enkele minuten kwam de 1 - 0 op het scorebord toen de bal uit een voorzet van rechts werd binnengeschoten. Daarna ging Vrone in het offensief, maar de ploeg ontsnapte bij een counter van Forward aan een tweede tegentreffer. Het schot trof eerst het hoofd van de keeper, toen de lat en vervolgens nogmaals het hoofd van de keeper voordat de bal wegstuitte. Vrone kwam kort daarna op gelijke hoogte.

  De aanvoerster zag even later haar schot na een uitbrak over rechts gestopt door de keeper van Vrone. In de 14e minuut nam Forward opnieuw de leiding door middel van een hard schot van Mara waarmee een mooie combinatie werd afgerond. Met een daverend schot in de bovenhoek bracht dezelfde Forward-speelster de marge vlak voor de rust op twee doelpunten.

  In de tweede helft scoorden beide teams om de beurt waarbij het eerste en het laatste woord voor Forward waren. De kleine Marieke behoorde tot de schutters die voor de eindstand van 6 - 3 zorgden.

  Op 23 maart ontmoette Forward de nieuw tegenstander in de poule, Volendam JO9-11M in het palingdorp en op 30 maart werd de in januari afgelaste thuiswedstrijd tegen BOL JO9-2M ingehaald.

  Deze wedstrijd werd een doelpuntrijk spektakelstuk met het publiek als grote winnaar. De openingsfase was voor BOL met een schot dat keeper Marieke wist te stoppen en drie schoten waarbij de bal voorlangs of over het Forward-doel vloog. Daarna was het de beurt aan Forward met een aanval over rechts, die werd afgerond met een schot dat gehouden werd door de doelvrouw van BOL. Even later moest zij toch vissen na een hard schot van Mara uit een intrap. BOL sloeg hard terug een scoorde driemaal op rij. Nadat Forward met de tweede treffer de achterstand had teruggebracht tot één doelpunt, ging het tot de rust nog twee keer om en om waardoor de pauzestand naar 4 ?? 5 werd getild. De doelpunten van Forward ontstonden uit een solo van Naomi en een scrimmage voortvloeiend uit een door Fiene geforceerde corner.

  Na de hervatting kwam Forward weer op gelijke hoogte toen Naomi en Fiene een uittrap van Marieke een combinatie aangingen en die doeltreffend afrondden.

  Daarna vestigde Marieke de aandacht op zich met een aantal reddingen bij schoten, die voor een deel het gevolg waren van onderscheppingen door BOL van enkele van haar uittrappen. Forward nam zelfs opnieuw de leiding, maar in de slotfase van de wedstrijd was BOL duidelijk de betere ploeg, hetgeen de bezoekers met drie treffers in de score tot uitdrukking brachten. Dankzij heel knap keeperswerk van Marieke bleef het verschil beperkt tot twee doelpunten (6 - 8).

  In de maand april stonden twee wedstrijden op het programma, voordat de competitie opnieuw voor enkele weken werd onderbroken; deze keer wegens de Paasvakantie. De thuiswedstrijd in april ging tegen FC Medemblik JO9-5.

  Ook deze tegenstander bleek te sterk voor Forward, maar het krachtsverschil was aanzienlijk minder dan tegen DTS. Forward kwam wel weer vroeg in de wedstrijd op achterstand. Een voorzet van Marieke, na een mooie actie, had een beter lot verdiend dan het schot dat voorlangs het Medemblik-doel ging. Even voor de eerste minipauze verdubbelde FC Medemblik de voorsprong.

  Mara was na de hervatting met een schot uit een intrap dicht bij een tegentreffer, waarna FC Medemblik uit een corner de 0 - 3 liet aantekenen. Na een tweede schot van Mara, dat voorlangs ging, scoorden de bezoekers nogmaals zodat de wedstrijd in 0 - 4 eindigde.

  Op woensdag 1 mei reisde Forward naar Oudkarspel waar de return tegen DTS JO9-3 als avondwedstrijd werd gespeeld.

  Na de onderbreking ging Forward op 11 mei op bezoek bij ongeveer de buren van DTS, Vrone JO9-5M.

  De wedstrijd als Team van de Week kwam voor JO9-10M op 18 mei, de slotdag van de competitie, en ging tegen Volendam JO9-11M. Namens de A-selectie waren Jeroen Stam en Bas Wessels aanwezig om het team te begeleiden bij de warming-up. Nadat Jeroen en Bas iets over hun eigen loopbaan bij Forward tot nu toe hadden verteld, bleek dat de prestaties van het Nederlands O17-vrouwenelftal, dat zich in het toernooi om de Europese titel in Bulgarije kwalificeerde voor de - helaas via strafschoppen van Duitsland verloren -  finale wist te kwalificeren de speelsters van het team niet waren ontgaan. Ook kenden zij heel wat namen van de "grote" oranjevrouwen. Nadat coach Nicolette de beginopstelling bekend had gemaakt kon het omkleden beginnen, waarbij de ploeg gehuld werd in de speciale Team-van-de-Week-shirts van sponsor Vastenburg. Er was ruim de tijd voor het warmlopen en inschieten voor de wedstrijd begon.

  Dat de ploeg goed warmgedraaid was, bleek in de beginfase van de wedstrijd toen Forward direct een offensief opzette. De aanvallen leverden enkele schoten op die naast het Volendam-doel verdwenen of door de keepster van de bezoekers werden gestopt. De counters van Volendam waren heel gevaarlijk. Bij de eerste schoot een Volendam-speelster de bal tegen de lat en bij de tweede konden Fiene en keepster Marieke het gevaar ten koste van een corner bezweren. Bij de derde was het prijs. De doorbraak werd afgerond met een hard schot en de bal ging, onbereikbaar voor Marieke, vlak onder lat in het Forward-doel.

  Mara nam de ploeg op sleeptouw en nadat haar schot uit een intrap net naast en een volgend schot na een actie over links voorlangs gingen, zorgde ze met haar derde poging, na een aanval door het centrum, voor de gelijkmaker. Tussen deze acties moest Marieke wel twee knappe reddingen verrichten bij Volendam-aanvallen. Dat deed zij ook bij een scrimmage voor het Forward-doel, even nadat een mooie combinatie tussen diverse speelsters van Forward net niet het gewenste resultaat had opgeleverd.

  Met een uitbraak waaruit Naomi zo hard inschoot dat de Volendam-keepster niet genoeg kracht kon opbrengen om de bal tegen te houden, nam Forward vlak voor de rust de leiding. Dat die stand bij het laatste fluitsignaal nog op het scorebord stond was mede te danken aan Marieke die een counter van Volendam, waarbij hun spits de bal iets te ver voor zich uit speelde, door goed uitlopen onschadelijk maakte. Even daarvoor vestigde Fiene de aandacht op zich door liggend met een knappe, op grote wilskracht duidende beweging, de door haar verspeelde bal wist te heroveren.

  Net als in de eerste helft, begon Forward, met Lyanne in het doel, met een offensief, maar Lyanne moest al snel in actie komen bij een Volendamse tegenaanval. Nadat de keepster van de oranje brigade Naomi van scoren had afgehouden, kwam Volendam op gelijke hoogte. Lyanne kon het eerste schot nog tegenhouden, maar de rebound ging tegen het net.

  Forward toog weer ten aanval waarbij Naomi, uit een knappe actie, Fiene, na een lange solo en Marieke, allen het Volendam-doel net misten. De bezoekers namen daarna zelfs weer de leiding toen Lyanne, bij een poging de bal te pakken, uitgleed waardoor de tegenstander een gemakkelijke kans kreeg. Bij een volgende kans voor Volendam belandde het vleugelschot tegen het zijnet.

  Nu was het Fiene die het voortouw nam in de jacht op de gelijkmaker. Een schot van haar leverde een corner op, evenals een voorzet van Marieke, en nadat Fiene fraai een aanval van Volendam had onderbroken (bal uit de lucht geschept en direct onder controle!), begon zijn aan een rush die nog maar net door de Volendam-verdediging kon worden gestuit. Het was echter wederom Mara die voor de gelijkmaker zorgde: uit een intrap schoot zij hard in de korte hoek (3 - 3). Forward kreeg nog enkele kansen om de overwinning in de wacht te slepen, maar de keepster van de bezoekers stond in de weg bij schoten van Yentel en Naomi en nadat Mara Naomi fraai in stelling had gebracht, ging Naomi’s schot net naast.

  Na het nemen van de strafschoppen en het douchen stonden in de kantine de limonade en de taart klaar. Met kunstig snijwerk slaagde Bas erin alle speelsters een stuk taart te laten krijgen met hun eigen beeltenis.

  Al in de loop van de middag maakte JO9-10M gebruik van het aanbod van Grand Café Winston om daar een uur te komen bowlen en daarmee werd de dag als Team van de Week afgesloten.

rfwbs-slide