• SV De Rijp – Always Forward (9 – 3)

  3 sep 2019
 • Men kan m.b.t. de eerste officiële wedstrijd van Forward alleen van een droomstart spreken in het besef dat ook nachtmerries tot de dromen gerekend worden en helaas was deze droom, althans in een tien minuten durende periode in de tweede helft van de wedstrijd, geen bedrog. De kans dat Forward de poulefase van het toernooi om de KNVB-districtsbeker zal overleven is nagenoeg nihil.

  Voor de wedstrijd bij en tegen SV De Rijp begon was er goed nieuws te noteren uit de ziekenboeg. Diovaris is inmiddels zodanig hersteld van zijn knieblessure, waarvoor een operatie noodzakelijk bleek, dat hij een rol kon spelen bij de warming-up van doelman Luuk. Binnen afzienbare tijd hoopt Dio weer inzetbaar te zijn.

  Delaney en Cemil waren evenmin fit genoeg om tegen De Rijp in het veld te komen en Caio was “beperkt inzetbaar”.

  De technische staf koos uit de beschikbare spelers een beginopstelling waarin de plaats onder de lat was gereserveerd voor Luuk en de defensie werd gevormd door Mauro, Ferris, Remco en Rick.

  Patrick en Tibbe hadden een controlerende rol op het middenveld en voor Quinten, Barry, Clyde en Tom was een aanvallende rol weggelegd.

  Tegenstander De Rijp onderhield de afgelopen vier jaar een onregelmatige pendeldienst tussen de derde en de vierde klasse. Na in het seizoen 2015/16 kampioen te zijn geworden in de vierde klasse C, volgde een jaar later de retourtocht. Vervolgens eindigde de ploeg tweemaal achter elkaar op de tweede plaats in 4B, beide malen met een periodetitel. In 2018 sneuvelde De Rijp in de nacompetitie, maar na het afgelopen seizoen had de poging om de derde klasse via de nacompetitie te bereiken wel succes.

  Tegen Forward toonde de aanvalslinie zich het sterkste deel van De Rijp. Daarin bundelde de ploeg behendigheid en snelheid, vooral bij de spits op de rechtervleugel, met fysieke kracht in de persoon van een stormram-centrumspits en dat bezorgde Forward in verdedigend opzicht handenvol werk.

  In de eerste helft was er van groot krachtsverschil geen sprake. Het eerste gevaarlijke moment deed zich in de vierde minuut voor bij het doel van de thuisclub, toen Barry uit een voorzet van rechts inschoot. De bal werd in het doel weggehaald en helaas was er geen VAR aanwezig om te beoordelen of dat voor of achter de doellijn gebeurde. Drie minuten later opende de rechterspits van De Rijp de score. Met een snelle rush werkte hij zich langs de Forward-verdedigers en schoot vervolgens hard binnen.

  Twee vrije trappen boden Forward in de volgende minuten de mogelijkheid iets terug te doen, maar uit de eerste, van even buiten de punt van het De Rijp-strafschopgebied schoot Barry de bal in de denkbeeldige tweede ring en uit de tweede, vanaf de rand van de korte zijde van hetzelfde strafschopgebied, raakte Ferris de bal hoog opspringend tussen twee verdedigers in, waarna die een prooi werd voor de doelman. Na een klein kwartier spelen kwam de gelijkmaker alsnog. Barry brak op links door en of hij een voorzet of een schot in gedachte had was niet helemaal duidelijk, maar de bal viel bij de tweede paal in het doel (1 – 1).

  Rick verwerkte een diepe pass van De Rijp in drie instanties en kort daarna kon de door het centrum bulldozerende spits van de thuisploeg pas op het nippertje gestuit worden. Ferris maakte vervolgens een vrije trap van De Rijp met het hoofd onschadelijk.

  In de volgende vijf minuten creëerde Forward enkele mogelijkheden met een combinatie tussen Clyde en Quinten, een langdurige aanval waarbij beide vleugels betrokken waren, en een combinatie tussen Mauro en Clyde, die beiden een goede indruk maakten, maar in alle gevallen konden de Rijper doelman en zijn defensie de problemen oplossen. Dat was niet het geval toen Tom de bal veroverde en langs een verdediger glipte, waarna zijn voorzet helaas voorlangs het doel verdween en even later schoot dezelfde Tom uit een pass van Patrick hoog over.

  In de 27e minuut nam De Rijp opnieuw de leiding. De centrumspits werd op 20 m van het Forward-doel aangespeeld en op kracht brak hij door en werkte hij de bal voorbij Luuk.

  Barry zag een schot vanaf de 16 m lijn gestopt door de keeper van de thuisploeg. Na een mooie actie van Mauro bij de doellijn was zijn voorzet iets te hoog voor alles en iedereen. Zijn pass over de volle breedte van het veld was even later wel goed op maat. Quinten legde terug op Tom, die een tegenstander passeerde en binnenschoot (2 – 2).

  Na wat goochelwerk van Clyde, afgerond met een schot dat een metertje te hoog was gericht, nam De Rijp in de 39e minuut andermaal de leiding. De voorzet uit een gevaarlijke aanval over rechts kon nog worden weggewerkt, maar de aanval liep door en na een mooie actie bood de rechtervleugelspits van De Rijp een medespeler een nauwelijks te missen kans (3 – 2).

  Tom veroverde vlak voor de rust de bal in het strafschopgebied van De Rijp. De keeper stopte en loste zijn inzet. In zijn – geslaagde – poging de bal alsnog bij een medespeler te krijgen, raakte Tom de naar de bal duikende keeper, hetgeen hem een vrije trap kostte. 

  In de slotminuut van de eerste helft ontstond er bij het Forward-doel een 2-tegen-2-situatie, waaruit Remco als overwinnaar tevoorschijn kwam door de laatste pass te onderscheppen. In de tegenaanval brak Ferris bijna door met een 1–2-combinatie door het centrum, maar de al op het verkeerde been staande verdediger raakte de bal net voldoende om hem buiten het bereik van Ferris te brengen.

  In de tweede helft kwam Caio in het veld voor Ferris en nam Clyde plaats op de linkervleugel van de defensie. In de eerste minuten was er sprake van een kort offensief van de bezoekers. Patrick vuurde, na een langdurige Forward-aanval, een knallend schot af dat op een verdediger afstuitte en leverde even later een hoge pass af op Quinten, die zijn hoofd tegen de bal zette en de uitlopende keeper van De Rijp passeerde (3 – 3).

  Direct hierna begon de bovenvermelde nachtmerrie, die herinneringen opriep aan de openingsfase van de Europa-cupwedstrijd tussen St Etienne (met Johnny Rep en de toen nog alleen als formidabele voetballer bekendstaande Platini) en PSV in 1979. De TV-verslaggever van dienst in de zesde minuut van die wedstrijd: “Als u net heeft ingeschakeld, dit is niet de aftrap van de wedstrijd maar PSV doet dit nu voor de vierde keer en de stand is al 3 – 0!”. Forwards nachtmerrie duurde nog vier minuten langer en daarin vielen vijf doelpunten, waardoor de stand na ruim een uur spelen op 8 – 3 was gebracht.

  Colin kwam in het veld voor Mauro en vijf minuten later, toen de stand, via een doelpunt dat qua knulligheid van totstandkoming naadloos op de nachtmerrie aansloot, al op 9 – 3 was gekomen, Goos voor Clyde.

  In de laatste 20 minuten ontsnapte Forward enkele malen op miraculeuze wijze aan de dubbele cijfers en trof Caio uit een vrije trap de paal van het doel van De Rijp.

  Negen tegendoelpunten in één wedstrijd is Forward in lange tijd niet overkomen (uit het troebele geheugen borrelt een bekerwedstrijd tegen de toenmalige hoofdklasser ADO ’20 op, die Forward met 9 – 4 (of 5) verloor. De vijf treffers die Forward in tien minuten incasseerde, vormen een relatief nog veel scherper record, dat hopelijk nooit meer verbeterd wordt. Als alle ellende die Forward in het lopende seizoen treft in deze wedstrijd is samengebald, valt er betrekkelijk moeiteloos mee te leven, gegeven het feit dat voor vierdeklassers het lot in het bekertoernooi in het gunstigste geval een “eervolle” uitschakeling door een hoofdklasser pleegt te zijn of, zoals in het vorige seizoen, een administratieve omdat Forward toen weinig trek had om voor het overnemen van een strafschoppenserie, waarbij in eerste instantie de nieuwe, en inmiddels weer afgeschafte, ABBA-volgorde niet nauwkeurig was aangehouden, een tweede maal naar Beverwijk te reizen.

  SV De Rijp – Always Forward 9 – 3 (3 – 2). 7, 1 – 0; 14, Rageh, 1 – 1; 27, 2 – 1; 33, De Weerd 2 – 2; 39, 3 – 2; 50, Gorissen 3 – 3; 52, 4 – 3; 54. 5 – 3; 56, 6 – 3; 59, 7 – 3; 61, 8 – 3; 69. 9 – 3.

  Alw. Forward: Luuk Weel, Mauro Robles Bello (65, Colin de Jager), Ferris Inyamah (46, Caio Chioccarelli), Remco Bruijns, Rick Hulskes, Patrick Bruijns, Tibbe de Bruin, Barry Rageh, Quinten Gorissen, Clyde Limbach (70, Goos Barentsen) en Tom de Weerd.

rfwbs-slide