• Overzicht oefencampagne AFZA 1

  1 sep 2019
 • Na een onderbreking van ongeveer 20 jaar brengt Forward het komende seizoen weer een standaard-zaterdagteam in het veld, en wat voor een team! Het initiatief van Jan-Jaap Schaper c.s. heeft geleid tot de komst van een groep van 19 vaste spelers, waarbij voor negen spelers sprake is van terugkeer bij Forward, terwijl Melvin Swier binnen de vereniging de overstap maakte naar het zaterdagvoetbal.
  Gegeven de reputatie van deze spelers, die vrijwel allen ervaring hebben in het spelen op tweede-klasseniveau en (royaal) hoger (sommigen zelfs in het betaalde voetbal!), mogen we deze groep rekenen tot de sterkste die ooit in het Forward-tenue hebben gespeeld. De spelers benadrukken overigens dat bij het team het beleven van plezier en gezelligheid (minstens) een even grote rol speelt als de ambitie om prestaties te leveren. Jan-Jaap heeft van alle vaste spelers een (s)portret gepubliceerd op de facebookpagina.
  Mocht de kwantitatieve nood aan de man komen, kan de ploeg een beroep doen op een negental oproepkrachten met eveneens indrukwekkende reputaties. 
  Rob van der Werff en Rob Cramer, beiden welbekend bij Forward, begeleiden de ploeg als trainer/coach.

  Het eerste optreden van het nieuwe team vond plaats op zaterdag 17 augustus en in het Wilhelminapark was Woudia de tegenstander. De ploeg uit Westwoud, die voor de competitie bij Forward 1 (zondag) in de vierde klasse C is ingedeeld, heeft ook een oude bekende van Forward als trainer: Edwin Degenaars, die in het vorige seizoen Forward 2 onder zijn hoede had.
  Hoewel we in deze vroege fase van voorbereiding op bekertoernooi en competitie nog geen grote waarde mogen hechten aan wedstrijdresultaten (die sterk vertekend kunnen zijn door ontbreken van spelers in selecties, verschillen in conditie etc.), kunnen we wel stellen dat Forward de bij het publiek levende hoge verwachtingen volledig waarmaakte. De ploeg liet de bal gemakkelijk en nauwkeurig passend rondgaan; onder druk gezette spelers vonden rustig een voetballende oplossing en na verlies van de bal werd deze in de regel, mede dankzij op grond van spelinzicht goede positionering, weer snel terugveroverd.
  In de door scheidsrechter Kees Aben probleemloos geleide wedstrijd nam Forward in de achtste minuut de leiding toen Stefan, die enkele minuten daarvoor al zijn inzet uit een voorzet van rechts van Jordi bij de eerste paal naast het doel had zien verdwijnen, een corner van links bij diezelfde paal binnenkopte (1 – 0). Vier minuten later was de voorsprong verdubbeld na een in de uiterste rechterhoek belandend afstandsschot van de naar binnen dribbelende Milco, dat alles en iedereen, zeker de Woudia-doelman, verraste. Halverwege de eerste helft lieten Milco en Stefan zien hoe je een 3-tegen-2-situatie uitspeelt; Stefans schot vloog hard in de korte bovenhoek.
  Na ruim een halfuur spelen bracht een fraaie pass uit het middenveld Timothy alleen voor de Woudia-doelman en hij voerde de score, na de doelman omspeeld te hebben, met een simpel intikkertje tot 4 – 0 op.
  De spreekwoordelijke kans-die-altijd-komt kwam voor Woudia in de 35e minuut. De op links vrijgespeelde spits boogde de bal over Aron, maar die werd geholpen door de lat, waarna Jelle de terugspringende bal in Arons handen kopte. Een minuut later was het wel raak aan de andere kant van het veld: deze keer was het een dreunend afstandsschot van Patrick in de rechterbovenhoek dat de Woudia-doelman kansloos liet (5 – 0). Diezelfde doelman redde even later knap op een inzet van de uit een counter, volgend op een hoekschop van de bezoekers, op rechts in kansrijke positie gebrachte Thomas. 
  Eén van de weinige slordigheidjes aan Forward-zijde leidde tot goede mogelijkheid voor Woudia, maar een goede ingreep van Pieter voorkwam een echte kans. In de laatste paar minuten voor de rust scoorde Stefan nog tweemaal; eerst met een fraaie kopbal uit een een nog fraaiere verre voorzet van Jordi en even daarna met een schuiver vanaf de rand van het Woudia-strafschopgebied na een mooie combinatie met Jelle.
  In de tweede helft bracht Forward zes verse krachten in veld. De eerste 20 minuten hiervan vormden de periode waarin de bezoekers het vaakst de Forward-speelhelft penetreerden en enkele kansen kregen. De eerste daarvan, een vier-tegen-drie-situatie ging verloren door een knappe actie van Miguel en bij de tweede kwam Ivo als winnaar uit een één-tegen-één-situatie tevoorschijn.
  Nadat Jelle zich bij de achterlijn verkeken had op de gretigheid van een Woudia-spits, kwam deze, zij het in een heel moeilijke hoek, alleen voor Aron en zijn schot zeilde voorlangs. Na enkele corners op rij mochten de bezoekers na een uur spelen van 25 m voor het Forward-doel een vrije schop nemen, maar daarbij werd slechts een rollertje geproduceerd dat een gemakkelijke prooi werd voor Aron.
  In het laatste kwart van de wedstrijd zakte het verzet van Woudia geleidelijk in en was Forward vrijwel voortdurend in balbezit. Bij diverse doelpogingen verdween de bal langs de verkeerde kant van het aluminium. Toufik echter werd de derde Forward-speler die met een fabuleus afstandsschot het net wist te vinden: na een langdurige aanval over heel veel schijven knalde hij de bal nauwkeurig in de rechterbovenhoek (8 – 0).
  In de 75e minuut mocht Ivo vanaf de stip het vonnis voltrekken nadat het vloeren van Miguel binnen het strafschopgebied door een Woudia-speler met een penalty was bestraft (9 – 0).
  Stefan herhaalde bijna zijn prestatie van de eerste helft (tweemaal scoren in de laatste vijf minuten). Eén treffer maken lukte hem wel (binnentikker uit de rebound nadat Mark na een fraaie actie de bal tegen de onderkant va de lat had geschoten), maar de tweede bleef achterwege omdat de bal uit zijn schot, na een combinatie met Melvin en Hans, via de onderkant van de lat weer het veld in stuitte.
  In de slotseconde miste Woudia een riante kans op de eretreffer. De doorgebroken spits schoof de bal wel langs Aron, maar ook, rakelings, langs het doel.

  Always Forward (zat) 1 – Woudia 1 10 – 0 (7 – 0). 8, Schipper 1 – 0; 12, Leijen 2 – 0; 22, Schipper 3 – 0; 31, Chang 4 – 0; 36, Van Dijk 5 – 0, 41, Schipper 6 – 0; 43, Schipper 7 – 0; 70, Abubakari 8 – 0; 75, Rottiné (strafschop) 9 – 0; 87, Schipper 10 – 0.
  Voor Alw. Forward (zat) 1 kwamen in het veld: Aron van Loon, Jordi Meester, Ivo Rottiné, Jelle Huitema, Thomas Bek, Pieter de Smidt, Timothy Wai Chang, Patrick van Dijk, Jan-Jaap Schaper, Stefan Schipper, Milco Leijen, Miguel Piqué, Melvin Swier, Joost Spil, Hans van der Woude en Toufik Abubakari.

  De tweede tegenstander van Forward (zat) 1 (AFZA1) was er een van een heel ander kaliber dan Woudia. Op donderdagavond 22 augustus wachtte het vier klassen hoger dan de ploeg uit Westwoud uitkomende Hollandia de stadgenoten op in het Julianapark. 
  De hoofdklasser, met ex-Forwardspeler Mukhtar Suleiman in de gelederen, had gedurende de hele wedstrijd een overwicht en zo’n driekwart van de tijd balbezit. Forward trok – niet geheel onvrijwillig – de hele ploeg terug op de eigen speelhelft en had de organisatie zodanig op orde dat Hollandia vrijwel geen enkele uitgespeelde kans kon creëren. Dreigende momenten ontstonden voornamelijk bij het aanzienlijke aantal corners en bij vrije trappen.
  Op zijn beurt kon Forward aanvallend ook niet veel potten breken. In de meeste gevallen was de druk van Hollandia op de bal voldoende om een aanvalspoging van Forward al bij de tweede of derde pass te onderbreken. In de eerste helft kwam Forward slechts enkele malen in de buurt van het doel van de thuisclub. In de vijfde minuut produceerde Jelle uit een corner van links een omhaal waaruit de bal over het Hollandia-doel vloog en vijf minuten later probeerde Patrick na balverovering op het middenveld de Hollandia-doelman met een vanaf de middenlijn afgevuurd schot te verrassen. Dat lukte op zich wel, maar de bal begon de gewenste daling twee meter te ver, waardoor hij net achter in plaats van in het doel belandde. Even later kopte Ivo de bal uit een vrije trap, via een tegenstander, in de handen van de Hollandia-doelman. Daarmee was de aanvallende koek van Forward in de eerste helft vrijwel op.
  De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg deed zich voor in de zesde minuut bij een vrije trap op 25 m van Arons doel: de bal verdween in de denkbeeldige tweede ring.
  Twee minuten later kwam Hollandia, vanuit het oogpunt van Forward gezien op schlemielige wijze, op voorsprong. Jordi dacht een aanval van Hollandia met een breedtepass op Ivo onschadelijk te maken, maar de centrale verdediger zag de bal van de ene kant en een Hollandia-spits van de andere kant op zich afkomen. Er ging iets mis in de coördinatie waardoor hij de bal miste en de tegenstander vrije doorgang kreeg naar het Forward-doel. De afronding was gedecideerd (1 – 0).
  De gevaarlijkste Hollandia-aanval ontstond na een halfuur spelen toen de ploeg uit een inworp van Forward diep op de helft van de tegenstander kon counteren. Ten koste van een gele kaart stuitte Timothy de aanval.
  De tweede helft verliep in grote lijnen zoals de eerste. Aron stopte in de beginfase twee afstandsschoten en later stond hij op zijn post bij een rebound uit een corner. Forward bracht gaandeweg een reeks wisselspelers in het veld, mar hield de verdedigende organisatie behoorlijk overeind, zij het dat er geleidelijk iets meer dreiging in de aanvallen van thuisclub zat.
  Bij Forward was het vooral Ricardo die aanvallend iets kon uitrichten. In de 63e minuut werd hij net buiten de rand van het Hollandia-strafschopgebied onreglementair gestuit. Ivo krulde de bal uit de toegekende vrije trap om het doel heen.
  Enkele minuten later leidde balverlies bij Forward tot een gevaarlijke tegenaanval die door Jelle op fraaie wijze werd onderbroken. Enkele minuten later wist Hollandia de voorsprong te verdubbelen toen een mooie pass op rechts achter de verdediging belandde en de rechterspits kon doorbreken. Op knappe wijze werkte hij de bal in de korte hoek (2 – 0).
  In het laatste kwartier dwong Toufik de doelman van de thuisclub tot zijn enige echte redding van de wedstrijd, verdwenen een schot en een kopbal net langs het Forward-doel en werkte Jelle knap een gevaarlijk ogende voorzet weg.

  Hollandia 1 – Always Forward (zat) 1 2 – 0 (1 – 0). 8, 1 – 0; 73, 2 – 0.
  Voor Alw. Forward (zat) 1 kwamen in het veld: Aron van Loon, Jordi Meester, Ivo Rottiné, Jelle Huitema, Thomas Bek, Timothy Wai Chang, Patrick van Dijk, Jan-Jaap Schaper, Leon Machielse, Stefan Schipper, Milco Leijen, Miguel Piqué, Melvin Swier, Mark de Wit, Ricardo Pengel, Hans van der Woude, Pieter de Smidt en Toufik Abubakari.

  De derde en laatste oefenwedstrijd voor het officiële begin van het seizoen speelde Forward (zat) 1 op 24 augustus in Zwaag tegen derdeklasser Westfriezen.
  In de openingsfase van de in op de rand van tropische omstandigheden gespeelde wedstrijd was het verrassenderwijs de thuisclub die de beste mogelijkheden kreeg. In de derde minuut zelfs een riante kans toen een spits in het centrum bij de 16 m lijn alleen tegenover Aron kwam te staan. Zijn poging om de bal met en boogje over de Forward-doelman tegen het net te werken mislukte en Aron kon het leer vrij gemakkelijk opvangen. Even later brak een Westfriezen-spits solerend door op links en moest Aron andermaal reddend optreden bij een vleugelschot. Daarna had de Forward-verdediging de tegenstander tot vlak voor de rust goed onder controle. Diverse malen werden aanvallende intenties van Westfriezen gedwarsboomd door buitenspel en Aron hoefde nog slechts, na een halfuur spelen, een vanaf de rand van het strafschopgebied ingeschoten bal tegen te houden. Een vanaf 30 m voor het Forward-doel genomen vrije trap van de thuisploeg mislukte volledig.  
  In de 12e minuut leverde de eerste grtoe kans voor Forward promp de openingstreffer op: Timothy zorgde voor het doorkoppen van een van rechts genomen corner en Joost werkte de bal vervolgens tegen het net (0 – 1). Even later besloot de in de loop van de wedstrijd steeds beter op dreef rakende Leon een lange rush over rechts met een schot dat voorlangs het Westfriezen-doel zeilde. Uit de voortzetting van de aanval kreeg Hans een grote kans, die doordat zijn balaanname niet goed genoeg was, verloren ging. Weer even later zette Patrick, na een goede verdedigende ingreep, Ricardo aan het werk. Diens voorzet bracht Leon in scoringspositie, maar de doelman van Westfriezen wist met een formidabele redding zijn ploeg voor een grotere achterstand te behoeden.
  In de 25e minuut probeerde de opgerukte Jelle tot tweemaal toe door het centrum een 1-2-combinatie op te zetten met achtereenvolgens Hans en Leon; beide keren kwam die net niet uit de verf.
  Kort na de minidrinkpauze vestigden Thomas met een fraaie verdedigende actie en Patrick met een door de Westfriezen-doelman gestopt afstandsschot de aandacht op zich.
  De slotfase van de eerste helft kwamen de toeschouwers ogen tekort. In de 39e minuut lanceerde Hans met een prachtige diepe pass Ricardo op links en Leon schoot de bal uit Ricardo’s voorzet van dichtbij binnen (0 – 2). De aanval die de thuisclub vanaf de aftrap opzette werd binnen Forwards strafschopgebied onreglementair gestuit en de toegekende strafschop werd onberispelijk benut (1 – 2). Nog geen twee minuten later produceerde Forward zijn derde treffer: ditmaal werd Leon op rechts gelanceerd; zijn voorzet werd in eerste instantie weggewerkt, maar toen de opnieuw voorgebrachte bal bij Ricardo belandde had die geen moeite de Westfriezen-doelman te passeren (1 – 3). Even later, in de toegevoegde speeltijd, scoorde Ricardo bijna de vierde treffer. Na een knappe actie, volgend op een door Patrick en Thomas mooi opgezette aanval, schoot hij net naast. Nog voor het laatste fluitsignaal van de eerste helft kwam Ricardo’s tweede treffer alsnog tot stand. Na een prachtige verre pass van Mark won Ricardo een sprintduel en hij besloot zijn rush met een schuiver langs de Westfriezen-keeper (1 – 4).
  Blijkens door aanvoerder Jan-Jaap verschafte informatie verliep de tweede helft minder spectaculair. Forward was de gehele tweede helft heer en meester en had heel veel kansen, waarvan er echter niet één werd benut. Een “100% penalty” werd niet gegeven door de scheidsrechter. De een “5” die er aan het einde van de wedstrijd op het scorebord in het vak van “bezoekers” stond was het resultaat van een eigen doelpunt van Westfriezen.

  Westfriezen 1 – Always Forward (zat) 1 1 – 5 (1 – 4). 12, Spil 1 – 0; 39, Machielse 0 – 2; 40, (strafschop) 1 – 2; 42, Pengel 1 – 3; 45+2, Pengel 1 – 4; tweede helft, Westfriezen in eigen doel 1 – 5.
  Voor Alw. Forward (zat) 1 kwamen in het veld: Aron van Loon, Joost Spil, Jelle Huitema, Timothy Wai Chang, Thomas Bek, Mark de Wit, Hans van der Woude, Patrick van Dijk, Leon Machielse, Pieter de Smidt, Ricardo Pengel, Jordi Meester, Ivo Rottiné, Toufik Abubakari, Stefan Schipper en Jan-Jaap Schaper,

rfwbs-slide