• HCSC - AFZA 1 - 1

  21 mei 2023
 • Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft zaterdag in Den Helder afscheid genomen van de derde klasse met een 1 – 1 gelijkspel tegen HCSC. Het zou wat overdreven zijn om te stellen dat de ploeg van zijn laatste wedstrijd een spetterende galavoorstelling maakte. In feite had de thuisploeg in de loop van de wedstrijd aanzienlijk meer kansen op een tweede treffer dan AFZA. Niettemin heeft de ploeg een fantastisch seizoen achter de rug. Het kampioenschap werd bereikt met cijfers die nog iets indrukwekkender waren dan die waarmee in het voorgaande seizoen de titel in de vierde klasse in de wacht werd gesleept. Toen had de ploeg 61 punten uit 24 wedstrijden verzameld met de doelcijfers 90 – 20. Met de in het afgelopen seizoen behaalde 64 punten en doelcijfers 89 – 15 waren het puntenaantal en het doelsaldo beide nog wat beter. De voorsprong op runner-up De Foresters bedroeg vorig jaar vijf punten; nu zal het verschil met de nummer twee op de ranglijst minstens 13 punten bedragen. Van de acht verliespunten die AFZA leed, werd de helft geboekt nadat de ploeg de titel al had veroverd. Het is kennelijk heel lastig om, als het kampioenschap ruim voor het einde van de competitie zeker is gesteld, de vorm en concentratie vast te houden. De Foresters leed vorige week in die omstandigheid zijn eerste nederlaag van het seizoen in de vierde klasse A. In de vierde divisie B van het zaterdagvoetbal maakte de vroegtijdige kampioen Eemdijk het nog bonter door, nadat de titel was veroverd, royale nederlagen te te lijden bij een laagvlieger en de hekkensluiter van de ranglijst.


  Bij de wedstrijd tegen HCSC ontbraken Marijn, Yannick, Kevin en Leon. In vergelijking met de beginformatie van de wedstrijd van vorige week tegen De Volewijckers keerde Jimmy in de opstelling waarmee AFZA aan de wedstrijd begon terug op zijn inmiddels vertrouwde positie in het centrum van de verdediging naast Nick. Darren schoof naar het middenveld, waar ook Jelle terugkeerde. Milco startte in de aanvalslinie.

  HCSC, dat met het oog op het ontlopen van de nacompetitie voor degradatie, de punten hard nodig had, schoot – gesteund door een voor deze poule talrijke supportersschare – furieus uit de startblokken. Al in de tweede minuut bracht een combinatie door het centrum een spits van de ploeg in balbezit. Hij manoeuvreerde zich in schietpositie, maar zag zijn inzet door Dani met de voet uit het doel gehouden worden. Het eerste doelgevaar van de zijde van AFZA volgde enkele minuten later met een voorzet van Boyd, waarbij de HCSC-doelman de bal greep nog net voor de opgestoomde Perry hem zou kunnen binnenwerken. In de negende minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Een aanval over rechts leverde een doorbraak op, die met een dreunend, diagonaal schot werd afgerond (1 – 0).
  Nadat een kopbal van Stefan uit een corner op zijn weg naar het doel door een verdediger van de thuisploeg was geruimd, ontstond opnieuw een hachelijke situatie bij het AFZA-doel. Een hoge boogbal van Joey nam een andere koers dan bedoeld was en de bal belandde op de eigen speelhelft. Matthijs wilde het probleem oplossen met een terugspeelbal op Dani, maar hij raakte de bal iets te zacht, waardoor een HCSC-spits bijna kon scoren. De inzet stuitte op de uitgelopen Dani, maar op de grond liggend waagde de Helderse spits nog en doelpoging die de bal net langs het lege doel deed rollen.
  In de volgende fase had AFZA veel balbezit zonder dat er zich noemenswaardige mogelijkheden voordeden. Pas na ruim een halfuur spelen werd het HCSC-doel tweemaal kort na elkaar onder vuur genomen. Uit terugleggers van Stefan schoten Milco en Jelle echter van iets buiten het HCSC-strafschopgebied de bal over en naast het doel. Stefan zelf raakte de bal uit een voorzet van Perry niet vol genoeg om te scoren. Even daarvoor was de linkerspits van de thuisploeg met een knappe actie doorgebroken, maar hij stuitte op de prima ingrijpende Dani. Op slag van rust leverde een gevaarlijke HCSC-aanval over rechts een tweetal corners op. Uit de laatste kwam een schot uit de rebound voort dat net langs het AFZA-doel verdween.

  In de tweede helft kwamen Jouke en Mirko in het veld voor Joey en Stefan. Weer kwamen de eerste gevaarlijke acties op naam van de thuisploeg met een doorbraak en een mogelijkheid na balverlies in de AFZA-defensie. In beide situaties behoedde Dani met goede ingrepen zijn ploeg voor een grotere achterstand. In de 50e minuut was AFZA heel dicht bij de gelijkmaker. Na balverovering volgde een aanval die op links begon en via veel schijven op rechts eindigde, waar Perry afrondde met een schot dat tegen de paal belandde. Even later lanceerde Boyd op links Mirko, die vanaf de doellijn een trekbal afleverde, waarmee hij helaas geen medespeler bereikte. De gelijkmaker kwam kort daarna alsnog op het scorebord. Uit een vrije trap ging de bal voor het doel aan diverse spelers voorbij, maar Mirko kreeg zijn voet er wel – en stevig – tegen en dat leverde de treffer op (1 – 1).
  HCSC zocht hierna weer het offensief. Uit de laatste van twee direct na elkaar genomen corners vloeide een schot voort dat Dani fraai stopte. Een AFZA-uitbraak gaf Mirko de kans door te breken, maar dicht bij het doel werd hij toch nog – knap – gestuit door een Helderse verdediger.
  Direct na een korte drinkpauze forceerde de thuisploeg op fysieke kracht een doorbraak die twee spitsen alleen voor Dani bracht. De AFZA-doelman voorkwam met een formidabele redding een tweede tegentreffer. Twee minuten later hoefde de Dani niet in te grijpen, toen bij een gevaarlijke aanval van de thuisploeg de centrumspits werd aangespeeld. Hij bracht zich met een actie in schietpositie, maar zocht het doel vervolgens royaal te hoog. Twee minuten later brak de spits opnieuw door, nu op links. Hij passeerde Dani, maar kwam in een te scherpe hoek ten opzichte van het doel om te kunnen scoren. De inzet rolde, gecontroleerd door Nick en Jimmy, voorlangs.
  Een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd kwam Jan-Jaap in het veld voor Matthijs. Hij was nog maar net binnen de lijnen toen hij met een dieptepass werd bereikt. Bij zijn balaanname ging hij direct langs de HCSC-doelman, maar zijn schiethoek werd te scherp voor een directe doelpoging. Na zich om zijn as te hebben gedraaid, krulde hij de bal om het doel heen. Twee spitsen van de thuisploeg zorgden daarna met kort combinatiewerk en een solo-actie voor gevaar in het AFZA-strafschopgebied, maar uiteindelijk liepen beide situaties op niets uit.
  Ook nadat Mirko plaats had gemaakt voor Brian volgden weer enkele dreigende aanvallen van de thuisploeg, maar de voorzetten bereikten geen medespelers. In de slotfase kwam AFZA nog tweemaal gevaarlijk door. Perry zag de HCSC-doelman een redding verrichten op zijn schot uit een voorzet van Boyd en toen Jan-Jaap uit een combinatie tussen Brian en Boyd in scoringspositie werd gebracht, redde dezelfde doelman fraai met de voet.

  OFC deed zaterdag goede zaken met een 1 – 3 overwinning bij De Volewijckers. De Oostzaners klommen daardoor ten koste van De Spartaan, dat in eigen huis een 2 – 3 nederlaag leed tegen ADO ’20, naar de tiende plaats. De Spartaan staat nu op de hoogste plaats die in de eindstand nog rechtstreekse degradatie impliceert. De Amsterdammers spelen echter aanstaande zaterdag hun laatste wedstrijd van het seizoen tegen ZVC ’22 en omdat zij een aanzienlijk beter doelsaldo hebben dan OFC kunnen zij rechtstreekse degradatie nog ontlopen mits zij winnen en OFC zaterdag verliest van HCSC. De ploeg uit Den Helder heeft zelf ook de punten hard nodig, want ondanks het punt dat in de wedstrijd tegen AFZA werd behaald, is de positie van de ploeg in de strijd om het ontlopen van de nacompetitie voor degradatie naar de vierde klasse verslechterd. Concurrent Beverwijk, dat al eerder in de week drie punten overhield aan de uitgespeelde wedstrijd tegen Fortuna Wormerveer, won zaterdag met 3 – 0 van ZVC ’22 en passeerde HCSC op de ranglijst. De Beverwijkwers hebben nu twee punten meer (32 tegen 30) en een aanzienlijk beter doelsaldo (-5 tegen – 18). Ook de derde kandidaat, ADO ’20, wipte dankzij de overwining bij De Spartaan over HCSC heen en heeft behalve een punt meer eveneens een veel beter doelsaldo (-4). De Heemskerkers spelen aanstaande zaterdag tegen De Volewijckers, dat al tot nacompetitievoetbal is veroordeeld.
  In de strijd om de plaatsen die recht geven op nacompetitievoetbal voor promotie naar de tweede klasse viel zaterdag de tweede beslissing: DEM won met 0 – 1 bij SDOB en plaatste zich daarmee. Voor het bereiken van de derde plek heeft SDOB aanstaande zaterdag voldoende aan een gelijkspel bij het afgelopen zaterdag door Castricum uitgeschakelde Reiger Boys. Castricum plaatst zich alleen mits de ploeg zijn laatste wedstrijd bij het reeds geplaatste Fortuna Wormerveer wint en SDOB verliest.


  HCSC 1 – Always Forward (zat) 1 (AFZA 1) 1 – 1 (0 – 0). 9, 1 – 0; 56, Boukens 1 – 1.
  Always Forward: Dani Peper, Perry Vlasman, Nick de Wit, Jimmy Bouwhuis, Matthijs Greenan (75, Jan-Jaap Schaper), Joey Papamelodias (46, Jouke Huitema), Jelle Huitema, Darren Johnstone, Boyd Stevens, Milco Leijen en Stefan Schipper (46, Mirko Boukens; 83, Brian v.d. Werff).