• Verslag Always Forward JO9-7 team van de week 8 december

  11 dec 2018
 • De spelers van Forward JO9-7, van wie de meesten elkaar al langer kennen dan het huidige seizoen, hebben zich gevormd tot een hechte en enthousiaste groep, die graag, fanatiek en lang  voetbalt - vaak zelfs nog na een wedstrijd - en veel lol maakt. De spelers ontwikkelen zich goed en voor hen is het samen voetballen en plezier beleven aan de bezigheid het belangrijkste, waaraan zich onvermijdelijk voordoende nederlagen geen afbreuk kunnen doen.
  De al even enthousiaste coaches van het team zijn Dave Doves en Mark Veenstra, beiden vader van een van de spelers, die zich geruggensteund weten door de gewaardeerde inbreng van nog een vader van een van de spelers, Jimmy Khater, die de vaste scheidsrechter/spelbegeleider is bij de thuiswedstrijden van het team, en door veel andere ouders die wekelijks als hechte groep met een positieve instelling langs de lijn staan om het team aan te moedigen en in de pauze van de wedstrijden voor de koffie voor de coaches zorgen.

  Zes van de negen spelers kwamen in het vorige seizoen uit in Forward JO8-5. Tot die spelers behoort Thomas Snoeren, de vaste - en goede! - keeper van het team. Voor zijn keeperstaak is het prettig dat Thomas vrij lang is en geen angst heeft voor de bal. Behalve dat hij veel schoten tegenhoudt, beschikt hij ook over een uitstekende uittrap waarmee de aanvallers vaak direct kan bereiken en op die manier regelmatig aan de basis staat van doelpunten van zijn team. Af en toe staat Thomas ook in veld, meestal als verdediger en dan kan hij zijn traptechniek goed gebruiken bij het nemen van vrije trappen waarmee hij al menig doelpunt heeft meegepikt.
  Als Thomas als veldspeler meedoet, wordt zijn plaats in doel meestal overgenomen door Nick Slond, die ook heel behoorlijk kan keepen, hetgeen hij in de tweede helft van de wedstrijd van vorige week tegen Westfriezen JO9-4 weer eens bewees. Als Nick als veldspeler optreedt speelt hij in de regel in de verdediging, waarin hij de rots in de branding is. Zijn specialiteit is het blokken van aanvallers van de tegenpartij. Nick behoort net als Thomas tot de groep van spelers die in het vorige seizoen deel uitmaakten van JO8-5.

  Dat geldt ook voor Yannick Veenstra, zoon van coach Mark, die de vaste kracht in de verdediging is. Yannick heeft een goede instelling en is een echte doorzetter. Een aanvaller van de tegenpartij moet Yannick drie keer voorbij voordat hij in de buurt van het Forward-doel kan komen.
  Ook Pim Doves, zoon van coach Dave, was in het vorige seizoen een speler van JO8-5. Pim behoort met Nick en Yannick tot de vaste verdedigers van het team, al is hij niet geheel zonder scoringsdrift, die hem regelmatig naar voren drijft. Hij heeft een groot loopvermogen, werkt hard en kan goed de bal afpakken van tegenstanders. Bovendien vormt Pim een goed op elkaar ingespeeld duo met Chasin Khater, die hij regelmatig van assists voorziet.
  Mede daardoor is de ook van JO8-5 afkomstige Chasin, die altijd voorin wordt geposteerd, de topscorer van het team. Chasin heeft de voor een spitsspeler waardevolle eigenschap een neusje te hebben voor het op de juiste plaats staan bij de goal. Hij is bovendien een goede, snelle en lichtvoetige dribbelaar en hij heeft in de loop van het seizoen al diverse hattricks op zijn naam geschreven.

  Misschien wel de speler van het team met het grootste loopvermogen is Siem Warnaar, die ook ex-speler is van JO8-5. Simpel gezegd: Siem is waar de bal is. Hij is niet erg plaatsgebonden, maar loopt het hele veld over en is goed in het afpakken van de bal. Ook staat hij zijn mannetje in  verdedigend opzicht.
  Ruffles Cruden is een van de nieuwkomers in het team. Hij snelste en sterkste speler. Ruffels staat meestal in het middenveld en is net als Siem en Yannick en uitstekende loper. Hij kan sterk meeverdedigen, maar maakt ook regelmatig een doelpunt niet in de laatste plaats omdat hij erg hard kan schieten. De keeper van De Blokkers JO9-4 kan daar zeer deskundig over meepraten (zie onder).

  Lucas Haring, ook een van de nieuwelingen, is technisch, snel en blijft de hele wedstrijd hard rennen. Hij is een specialist in het afpakken van de bal van de tegenstanders. Lucas maakt ook regelmatig een mooi doelpunt. Vorige week, in de met 6-5 gewonnen wedstrijd tegen Westfriezen JO9-4 scoorde Lucas alle zes de Forward-treffers.
  De derde nieuwkomer in het team is Tijs Entius. Helaas is Tijs een tijd geblesseerd geweest waardoor hij nog maar weinig aan spelen is toegekomen. Tijs is groot en fysiek sterk en heeft in de wedstrijden waarin hij kon meedoen laten zien dat sterk is aan de bal en hij zijn lichaam goed kan gebruiken om de bal af te schermen.

  Het seizoen geopend met de poulefase van het toernooi om de Zwaluwen Jeugdbeker. Forward JO9-7 was daarin op het oog nogal zwaar ingedeeld met DZS (De Zilveren Schapen) JO9-1 uit het dorpje Neck bij Purmerend en twee tegenstanders uit die stad, nl. Purmersteijn JO9-4 en Purmerend JO9-3.
  Op zaterdag 8 september had de eerste speelronde plaats, waarin Forward JO9-7 thuis speelde tegen Purmerend JO9-3. Forward wist die strijd met 2 - 1 te winnen. Vier dagen later won het team ook de midweekse uitwedstrijd tegen DZS - met grote cijfers nog wel - en daarmee had Forward zich al geplaatst voor de eerste ronde van de knock-outfase van het bekertoernooi. De royale nederlaag in de uitwedstrijd tegen Purmersteijn JO9-4, die drie dagen later op het programma stond, was slechts van belang voor de statistiek.
  Voor eerste knock-outronde van het toernooi lootte Forward JO9-7 tegen ST SSV/Sporting S, een team waarin de O9-spelers van SSV uit Schermerhorn en Sporting S uit Stompetoren zijn ondergebracht. De uitwedstrijd werd afgewerkt op het veld van Sporting op de eerste zaterdag van de herfstvakantie, toen veel andere teams een vrije dag hadden. De thuisploeg won de wedstrijd met  6 - 3, waardoor Forward was uitgeschakeld.

  Ook voor de competitie kreeg Forward JO9-7 een druk programma te verwerken. Het team was met niet minder dan 13 tegenstanders ingedeeld in de vierde klasse 03. In deze poule bevonden zich uitsluitend ploegen uit West-Friesland, dus er hoefden voor uitwedstrijden geen lange reizen te worden gemaakt.
  Op papier zag de poule er voor Forward JO9-7 behoorlijk zwaar uit met liefs vier JO-1-teams. Dat waren die van MOC uit Midwoud/Oostwoud, Woudia uit Westwoud en die van de zaterdagclubs  Dindua uit Enkhuizen en stadgenoot Zwaluwen ’30.
  Van FC Medemblik en De Valken, uit Hem/Venhuizen waren de  JO9-2-teams vertegenwoordigd in de poule, terwijl van vrij grote clubs als Spirit ’30 uit Hoogkarspel, Spartanen uit Wognum en West Frisia uit Enkhuizen, net als van stadgenoot HSV Sport het JO9-3-team was ingeschreven.
  Van heel grote clubs als De Zouaven uit Lutjebroek/Grootebroek, Westfriezen uit Zwaag en De Blokkers behoorde de JO9-4 tot de tegenstanders van Forward.

  In de competitie verliep het optreden van Forward JO9-7 tot nu toe met wisselend succes. Grofweg hielden het aantal overwinningen en het aantal nederlagen elkaar in evenwicht. Gelijke spelen lijken niet in woordenboek van het team voor te komen.
  De eerste competitiewedstrijd vond plaats op 22 september en daarin speelde Forward JO9-7 thuis tegen Spartanen JO9-3.
  De daaropvolgende zaterdag stond voor Forward een uitwedstrijd in Enkhuizen op het programma, waar West Frisia JO9-3 de tegenstander was. Forward wist deze strijd winnend af te sluiten. Dat lukte helaas niet in de volgende uitwedstrijd, op 6 oktober bij Zwaluwen ’30 JO9-1 dat in de slotfase van de wedstrijd de winst naar zich toe trok.
  Op 13 oktober mocht Forward weer een thuiswedstrijd afwerken. De Zouaven JO9-4 was de tegenstander van de dag. Thomas, de vaste keeper van het team kon helaas niet meedoen en dat gemis deed zich gevoelen. De Zouaven begon de wedstrijd met een offensief, maar uit een counter was Forward de ploeg die de score opende. Yannick won de sprint van een Zouaven-verdediger en schoot de bal tegen het net (1 - 0). Enkele minuten later trokken de bezoekers de stand weer gelijk met een hard schot nadat de bal uit een intrap was voorgezet.
  Met een prachtige boogbal na een drievoudige 1-2 combinatie met Yannick bezorgde Chasin zijn ploeg halverwege de eerste helft opnieuw een voorsprong, die Ruffles - ook met een boogbal - en weer Chasin - die tot ver achter de Zouaven-defensie was opgerukt toen hij de bal ontving - in korte tijd konden uitbreiden tot 4 - 1.
  Nog voor de pauze sloeg De Zouaven echter terug met drie doelpunten, waardoor de teams met een gelijke stand van 4 - 4 de kleedkamers mochten opzoeken. In de tweede helft slaagden de bezoekers erin hun doelpuntenproductie van de eerste helft te herhalen, terwijl Forward droog bleef staan. De Zouaven kon daardoor de drie punten mee naar huis nemen.  

  Na de herfstvakantie begon voor Forward een glorieuze periode. In drie achtereenvolgende wedstrijden bleef het team aan de goede kant van de score. Op 27 oktober was De Valken in Hem JO9-2 de ploeg die verslagen werd en daarna waren op het Forward-veld Spirit ’30 JO9-3 en HSV Sport JO9-3 aan de beurt.
  In de uitwedstrijd tegen Woudia leerde Forward weer wat verliezen is en ook de thuiswedstrijd op 24 november tegen De Blokkers JO9-4 liep uit op een nederlaag. In deze wedstrijd viel vooral op dat beide ploegen over veel snelheid beschikten. Met een vlak onder de lat binnengeschoten vrije trap namen de bezoekers de leiding en die voorsprong vergrootte de tegenstander even later toen de tweede corner op rij een doelpunt opleverde. Hoewel De Blokkers wat meer kansen kon creëren dan de thuisploeg, bracht Ruffles Forward weer helemaal terug in de wedstrijd met een hard schot (1 - 2). Met deze stand brak de rust aan. Na de pauze trad de speler van De Blokkers die in de eerste helft in doel had gestaan op als veldspeler en hij bleek een heel lastig te bespelen tegenstander. Diverse malen wist hij in kansrijke positie te komen, maar het afwerken ging hem gelukkig niet zo goed af. Ook Forward liet enkele kansen onbenut met schoten net naast en over het Blokkers-doel. Bij één kans echter schoot Ruffles zo hard tegen de nieuwe keeper van de bezoekers dat deze opgelapt moest worden.

  De ex-doelman van De Blokkers slaagde er na een lange rush uiteindelijk toch in zijn doelpunt mee te pikken en in het laatste tien minuten liepen de bezoekers snel uit naar 1 - 6, waarna Forward met het laatste doelpunt van de wedstrijd de eindstand op 2 - 6 bracht.
  Op 1 december ging Forward op bezoek bij Westfriezen JO9-4. Dat moet, gezien de uitslag, een heel spannende wedstrijd zijn geweest. Er vielen elf doelpunten waarvan Westfriezen er iets minder dan de helft voor zijn rekening nam en Forward iets meer zodat het de wedstrijd met 5 - 6 won. Heel bijzonder was, zoals hierboven al vermeld, dat alle doelpunten van Forward door één en dezelfde speler - Lucas - gescoord werden.

  Zaterdag was JO9-7 Forwards Team van de Week. Het evenement begon met een bijeenkomst in de Inswinger-zaal in de kantine, de zaal waar ook de wedstrijdbesprekingen van Forward 1 plaatsvinden. Namens Forward 1 was Bas Wessels afgevaardigd. Bas vertelde iets over zijn voetballoopbaan bij Forward en maakte de beginopstelling voor de wedstrijd bekend.
  Na het omkleden, waarbij de spelers de speciale, door sponsor Vastenburg beschikbaar gestelde, Team-van-de-Weekshirt aantrokken, kon de warming-up beginnen. De weergoden waren Forward gunstig gezind, want het was net opgehouden met regenen toen de spelers het veld betraden. Voor de warming-up kon gebruik gemaakt worden van veld 3, waar toevallig geen wedstrijd op gespeeld werd. Onder leiding van Bas werd een hele reeks oefeningen afgewerkt die het team speelklaar moesten maken voor de wedstrijd.

  Helaas bleek de tegenstander, FC Medemblik JO9-2, er een waartegen slechts een van de bovenvermelde zich onvermijdelijk voordoende nederlagen kon worden geboekt. FC Medemblik was op vele vlakken van het voetbal, zoals snelheid, trapvastheid, fysieke kracht en veldbezetting net een beetje beter dan Forward en dat kwam in de score tot uitdrukking. Tijdens het spel bleek dat de verticaal zwart-wit gestreepte shirts van de spelers van FC Medemblik. Na enkele minuten kregen de spelers van Forward een roze hesje uitgereikt dat ze over hun Team-van-de-Weekshirt
  konden aantrekken.
  De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de speelhelft van Forward en keeper Thomas kreeg bergen werk te verzetten. Na de 0 - 1, die al in de tweede minuut op het scorebord kwam, kon Forward, mede dankzij enkele reddingen van Thomas en een goede ingreep van Yannick, een tijdlang verdere tegentreffers voorkomen. Lucas was met een vrije trap, waaruit de bal net naast het Medemblik-doel vloog, zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar even later kwam het tweede Medemblikker doelpunt alsnog. Een teruggelegde voorzet werd van dichtbij binnengeschoten.

  Met een prachtig doelpunt van Tijs, na een fraaie combinatie over links met Ruffles en Chasin leek Forward in de 13e minuut de spanning weer terug te brengen, maar al heel snel bracht Medemblik het verschil weer op twee doelpunten.
  Tijs en Ruffles wisten zich beiden daarna een goede kans te scheppen. Tijs na het onderbreken van een aanval van FC Medemblik en Ruffles met een mooie actie waarbij hij zowel een verdediger als de keeper van FC Medemblik omspeelde. Helaas zagen beiden hun schot naast gaan. Ruffles had kort daarna pech met een schot tegen de paal. In de slotfase van de eerste helft schoot een speler van FC Medemblik tegen de lat boven Thomas, waarna twee van zijn medespelers wel een kans benutten.

  In de openingsfase van de tweede helft kwam er een waar bombardement op het nu door Ruffles verdedigde doel. Hij kon een drietal schoten onschadelijk maken, voordat de doelpuntenmachine van FC Medemblik op volle toeren ging draaien. Toen die uitgeraasd was, kreeg Pim een mooie kans na een voorzet van links, maar de keeper van FC Medemblik greep goed in. Uit de corner die volgde werkte Thomas de bal met zijn bovenbeen over het doel. In het laatste kwart van de wedstrijd scoorden de bezoekers nog enkele goals waarmee de eindstand op 1 - 13 kwam.
  In de kantine bleek even later dat de stemming niet onder de nederlaag geleden had en de taart werd met smaak soldaat gemaakt.
  Het uurtje gratis bowlen bij Grand Café Winston volgt later nog, waarschijnlijk tijdens de kerstvakantie.

  Forward JO9-7 was, mede door dat het zich voor de knock-outfase van het bekertoernooi had weten te plaatsen, een van de drukst bezette teams van de hele club. Aanvankelijk stond er zelfs voor 15 december nog een wedstrijd op het programma, uit tegen MOC JO9-1, maar deze wedstrijd is inmiddels geschrapt. Wel eindigt de winterpauze voor JO9-7 eerder dan voor de meeste andere teams, nl al op 19 januari als Dindua JO9-1 op bezoek komt.   

rfwbs-slide