• Verslag Always Forward JO9-6 team van de week

  5 dec 2018
 • Van de spelers van Always Forward JO9-6 speelden er vier in het vorige seizoen in het JO8-6.
  Dat zijn Toby van Leeuwen, Roan Bogaards, Dean Mengerink en Miran Sahin. Drie van hun toenmalige ploeggenoten maken nu deel uit van O8-selectie.
  Toby is waarschijnlijk de rustigste speler van het team en in ieder geval duidelijk minder fanatiek dan zijn vader Jeroen die een van de coaches van het team is. Toby speelt meestal achterin en soms iets meer naar voren op het middenveld. Hij begint zich geleidelijk aan meer te manifesteren.
  Roan doet dat laatste al langer en duidelijker dan Toby. Hij is een niet al te grote, maar wel robuuste verdediger die over een goede trap beschikt, waarmee hij de bal over een grote afstand kan verplaatsen. Dat doet hij graag en snel. Bij de wedstrijden weet hij zich gesteund door zijn eigen supporterslegioen, waarvan zijn beide opa’s de meest opvallende leden zijn.

  Net als Roan beschikt ook Dean over een uitstekende verre trap en net als Toby is ook hij de zoon van een van de coaches, in dit geval Pepijn. Dean geeft graag en veel als een volleerd commentator zijn zijn beschouwingen over het spel, waarbij hij dan wel eens zijn concentratie op zijn eigen spel laat verslappen. Het zou daarom de voorkeur verdienen als hij zijn commentaar giet in de vorm nabeschouwingen, d.w.z. na de wedstrijd. Wellicht ligt er in de toekomst voor hem een rol als verslaggever te wachten. In het voorgaande seizoen, in de JO8-6, heeft Dean als reservekeeper aangetoond ook in doel uit de voeten te kunnen. In het lopende seizoen deed hij dat ook wel, maar meestal fungeren andere spelers als doelman.
  Een van die spelers is Miran. In de meeste wedstrijden speelt hij enige tijd als veldspeler, wat hem, behendig als hij is, uitstekend afgaat, maar minstens een helft als keeper. In het doel valt hij vooral op door veel goede reddingen op de doellijn. Hij heeft een duidelijke eigen opvatting over het keeperswerk en om hem aanwijzingen te doen aanvaarden moet je eerst een hele discussie met hem voeren. Zijn vader is daarvoor de meest aangewezen persoon, want die fungeert vaak als Mirans persoonlijke coach bij het doel.

  Drie spelers van andere teams zijn aan het begin van dit seizoen naar Forward JO9-6 overgeheveld: Noah Verbeek, Jiro Sabajo en Ben Bijvoet.
  Als Miran niet als keeper optreedt, wordt die rol meestal vervuld door Noah, die het zich vaak nogal aantrekt als hij te vaak de bal in het net achter hem ziet verdwijnen en dan de neiging heeft de moed te laten zakken. Hij mag best meer geloof in eigen kunnen hebben, want als veldspeler toont hij aan wel degelijk leuk en fanatiek mee te kunnen doen.
  Jiro is een jongere broer van Xeferio die in het zaterdagteam JO19-1 uitkomt en een neef van A-selectiespeler Anthony. Hij is een handige en snelle speler, die zijn concentratie goed vast Kan houden en zich altijd voor de volle 100% inzet. Hij kan zowel op het middenveld als in de aanval prima uit de voeten en speelt ook bij voorkeur op die gedeelten van het veld.
  Tylo Simons is pas dit seizoen begonnen als lid van Forward, maar hij heeft zich al ontpopt als de nimmer versagende krijger die voorop gaat in de strijd. Vooral dankzij zijn kracht en snelheid weet hij veel duels te winnen en hij is ook de topscorer van het team.
  De coaches van het team zijn, zoals in het bovenstaande al vermeld, Pepijn Mengerink, de vader van Dean, en Jeroen van Leeuwen, de vader Toby, terwijl de vader van Miran vaak als speciale keeperscoach optreedt.

  Voor de poulefase van het toernooi om de KNVB-beker was Forward JO9-6 op het oog nogal zwaar ingedeeld in een poule met de JO9-1 van Duinrand S uit Schoorl, dat met twee O9-teams uitkomt, de O9-4 van Kolping Boys, een grote club uit Ouddorp/Alkmaar dat zes O9-teams op de been brengt, en de O9-3 van het eveneens Alkmaarse AFC ‘34, in de jaren zestig van de vorige eeuw een van de grootste clubs uit het land, dat nu vier teams in de O9-categorie heeft. Er viel voor Forward in deze poule inderdaad weinig eer te behalen en plaatsing voor de knock-outfase bleek in de twee thuiswedstrijden en het bezoek aan Duinrand S een te zware opgave.

  Ook de lijst van tegenstanders in de najaarscompetitie ziet er voor Forward JO9-6 meer dan pittig uit. De meest nabije daarvan bevindt zich wel heel dicht bij huis: Always Forward JO9-4. Liefst vier JO9-1 teams behoren tot de ploegen die met Forward JO9-6 in de derde klasse 02 zijn ingedeeld. Dat zijn die van de behoorlijk grote clubs SEW uit Nibbixwoud, VVW uit Wervershoof en FC Medemblik en het veel kleinere WSW uit Wijdenes. Verder behoren de JO-2 teams van grote clubs als West Frisia uit Enkhuizen, KGB uit Bovenkarspel en het Wognumse Spartanen tot de opponenten, evenals de JO-3 teams van Westfriezen uit Zwaag en De Zouaven uit Lutjebroek/Grootebroek. Een prettige omstandigheid van deze indeling is dat er geen lange reizen hoeven te worden gemaakt.
  In de loop van de najaarscompetitie werd KGB JO9-2 uit de poule teruggetrokken en vervangen door de JO9-1 van zaterdagclub Opperdoes, waardoor de poule nog zwaarder leek geworden.


  Het competitiebal werd voor Forward op 22 september geopend met een uitwedstrijd tegen VVW JO9-1 en als tweede competitiewedstrijd stond de ontmoeting in Hoorn tegen KGB JO9-2 op het programma. Deze wedstrijd eindigde in en grote overwinning voor Forward, 14 - 3, maar de tegenstander werd later uit de competitie teruggetrokken.
  De week daarna, op 6 oktober kwam Spartanen JO9-2 naar het complex van Forward. Ook deze wedstrijd wist Forward te winnen en niet zo zuinig ook (14 - 5)! Al na vijf seconden lag de bal in het net bij de keeper van Spartanen en voordat de minipauze aanbrak had Forward mede door doelpunten van  Roan, op aangeven van Tylo uit een intrap en Tylo zelf na een dribbel uit zijn intrap de score al tot 4 - 0 opgevoerd. Forward creëerde in die fase nog enkele kansen, die echter geen doelpunt opleverden. Spartanen kon daar slechts een door keeper Miran onschadelijk gemaakte uitbraak en een schot uit een corner dat net naast vloog tegenover zetten.
  Na de minipauze moest het spel even onderbroken worden voor het oplappen van een speler van Spartanen die de bal hard tegen zijn hoofd had gekregen. Forward liep vervolgens uit naar 6 - 0 door doelpunten van Tylo, na een mooie actie, en een ploeggenoot die uit een intrap een schot op doel waagde dat de keeper van Spartanen volledig verraste.
  Daarna was het de beurt aan Spartanen, Mira wist eerst nog een inzet met zijn voet tegen te houden, maar even later viel de eerste tegentreffer uit een corner en kort daarna volgde een langdurige aanval van de bezoekers waarin zij eenmaal tegen de onderkant van de lat van het Forward-doel schoten en tenslotte hun tweede treffer scoorden, zodat de rust met de stand 6 - 2 werd bereikt.
  Na de rust nam Noah de plek onder de lat van Miran over. Net als in de eerste helft ging Forward sterk van start. Nadat eerst nog een schot via de handen van de Spartanen-doelman tegen de paal was gestuit, vlogen de volgende twee schoten wel in het doel waardoor de stand op 8 - 2 kwam. Tot de minipauze kwam daar voor beide teams nog één treffer bij. De beide keepers hadden een knappe redding in huis, waarmee ze een hogere score voorkwamen en een mooie leidde aan Forward-zijde tot een afronding met een net naast het doel verdwijnende boogbal en aan Spartanen-zijde tot een schot tegen het zijnet.
  In het laatste kwart van de wedstrijd wist Noah een schot knap tegen te houden en zag Miran op zijn beurt een schot gestopt door de keeper van de bezoekers. Met goede acties bood Tylo enkele medespelers enkele kansen die een schot naast een een treffer uit een rebound opleverden hetgeen Forwards tiende doelpunt betekende. In de slotfase scoorde Spartanen nog eenmaal tegen en bepaalde Toby de eindstand op 11 - 4.
  Op 13 oktober reisde Forward naar Lutjebroek voor de wedstrijd tegen De Zouaven JO9-3. De grijs-rode formatie was een tegenstander van een veel zwaarder kaliber dan de vorige tegenstanders en de wedstrijd ging voor Forward royaal verloren (9 - 3).
  Daarna lag de competitie een week stil wegens de najaarsvakantie. Op 27 oktober pakte Forward de draad weer op met een thuiswedstrijd tegen de O9-3 van Westfriezen. In een spannende wedstrijd, waarin vel doelpunten vielen, bleef de thuisploeg aan de goede kant van de score.
  Voor de volgende wedstrijd moest Forward naar Hem/Venhuizen waar De Valken JO9-1 de ploeg opwachtte. Net als in de wedstrijd tegen Spartanen was het begin overdonderend, maar helaas was Forward deze keer de incasserende partij. Binnen de minuut deed de thuisclub, met diverse grote spelers in de gelederen, drie doelpogingen en de derde leverde hun eerste treffer op.
  Tylo zorgde daarna met enkele intrappen voor gevaar bij het Valken-doel, maar doelman en verdediging wisten een doelpunt te voorkomen. Tussen de vijfde minuut en de minipauze sloeg de thuisclub liefst vijfmaal toe.
  Een mooie krul uit een intrap bracht de stand direct na de minipauze op 7 - 0, maar daarna kreeg Forward wat meer grip op de tegenstander, niet in de laatste plaats dankzij goed keeperswerk van Miran, die vlak voor de pauze in doel was gaan staan. Vlak voor de rust kon hij echter niets beginnen tegen een van dichtbij gelost schot.
  In de tweede helft kreeg Forward enkele kansjes waaruit niet gescoord werd en de doelpuntenmachine van De Valken kwam, weer vooral door goede ingrepen van Miran, bijna geheel tot stilstand. Alleen in de slotfase wist de thuisploeg uit een rebound, die via de rug van een Forward-speler in doel ketste, het net nog eenmaal te vinden.
  Op 3 november was er een wel heel speciale competitiewedstrijd te zien op het Forward-complex, de broederstrijd tussen JO9-4 en JO9-6. JO-4 was aan zijn status verplicht om deze wedstrijd zegevierend af te sluiten en dat was precies wat het team deed.
  De volgende wedstrijd van JO9-6 was wellicht de leukste van de hele reeks tot dan toe. SEW JO9-1 was de tegenstander van de dag. Forward trok in de beginfase van de wedstrijd enthousiast ten aanval, zo enthousiast zelfs, dat verdediging even vergeten werd. De bezoekers profiteerden daarvan bij de eerste de beste counter. Vervolgens leek zich een grote nederlaag aan te cienen toen SEW binnen enkele minuten de score opvoerde tot 0 - 4. Forward probeerde voor de minipauze in de persoon van Tylo nog iets terug te doen, maar tot tweemaal toe wist de uitstekend keepende doelman van SEW het schot te stoppen.
  Direct na de minipauze kwam Tylo alsnog tot een tegentreffer toen hij de bal oppikte, doorbrak en onhoudbaar binnenschoot. Even later ging hij op herhaling, maar deze keer belandde zijn schot tegen de paal. Bij alle overige pogingen van Forward in het tweede kwart van de wedstrijd bleek de keeper van SEW een onneembare hindernis, terwijl een van de weinige pogingen van de bezoekers wel een doelpunt opleverde waardoor de ruststand op 1 - 5 werd bepaald.

  Na de pauze was er bij Forward de bijna traditionele keeperswissel en nam Miran weer plaats onder de lat. Forward nam het initiatief waaruit wel enkele schoten, maar geen doelpunten voortkwamen.
  Een bijzonder laag overvliegende zwaan zorgde even voor een verstoring van de concentratie, maar Forward pakte de draad weer snel op met een fraaie combinatie tussen Tylo en Dean waaruit de 2 - 5 werd gescoord. Bij de volgende aanval van Forward ontstond een scrimmage bij het doel van SEW en raakte hun keeper aangeslagen, Hij kon gelukkig worden opgelapt.
  SEW kon verder uitlopen toen een uittrap van Miran door de bezoekers werd opgevangen en een gevaarlijke aanval werd opgebouwd. Miran kon het schot in eerste instantie keren, maar uit de rebound was het toch prijs. Een goede combinatie van de bezoekers leverde vlak voor de minipauze zelfs hun zevende doelpunt op.

  Na de minipauze herstelde Forward zich spectaculair. Tylo schoot bij een doorbraak tegen de paal, waarna de aanval van Forward doorging en Dean de stand op 3 - 7 bracht. Daarna volgde een fase waarin kansen over en weer ontstonden, met het verschil dat Forward die benutte en SEW enkele malen naast Mirans doel schoot. De achterstand werd op deze wijze snel verkleind: Tylo zorgde voor 4 - 7, Noah nam de volgende twee Forward-treffers voor zijn rekening en met een hoog in het SEW-doel verdwijnend schot met recht van Tylo kwam zelfs de gelijkmaker op het scorebord (7 - 7). Het laatste woord was echter aan de bezoekers, die het net achter Miran nog éénmaal wisten te vinden waardoor ze de volle buit toch nog naar Nibbixwoud mee konden nemen.
  Op de dag waarop Forward JO9-6 zijn wedstrijd als Team van de Week speelde was WSW JO9-1 de tegenstander. Ter voorbereiding van de wedstrijd kwam het team bijeen in kamer De Inswinger in de Forward-kantine. Jeroen Stam, vorig jaar keeper van het kampioensteam van Forward 2 maar in het lopende seizoen helaas langdurig buiten de lijnen wegens een blessure, en tevens trainer van Forward JO13-1 en JO15-2, vertelde het een en ander over zijn voetballoopbaan tot nu toe en maakte de beginopstelling bekend.

  In de kleedkamer kregen de spelers het speciale Team-van-de-Weekshirt van sponsor Vastenburg uitgereikt, maar later op het veld bleek dat tegenstander WSW ook in het wit speelde, zodat Forward moest overgaan tot het spelen in zwarte shirts.  Nadat Jeroen de spelers had onderworpen aan een warming-up kon de wedstrijd beginnen.
  De ploeg uit Wijdenes bleek een heel goede tegenstander. Zij schoten vanaf elke positie en uit elke stand vaak hard richting het Forward-doel dat in de eerste helft verdedigd werd door Miran. Gelukkig gingen de meeste doelpogingen van WSW over en naast, maar verscheidene malen was het wel prijs waardoor de stand bij de eerste minipauze al 0 - 3 was. In het tweede kwart van de wedstrijd ging het spel meer gelijk op en kon Forward enkele aanvallen opzetten, maar tot scoren kwam het team niet. Toby was met een krullend schot dat voorlangs het WSW-doel vloog nog het dichtst bij een treffer. Mede dankzij enkele reddingen van Miran bleef in het tweede kwart ook de teller bij WSW op nul staan.
  In de tweede helft van de wedstrijd, met Noah in doel in plaats van Miran, was de beginfase een kopie van die van de eerste helft. Weer scoorde WSW vrij snel achter elkaar drie punten waardoor de stand op 0 - 6 werd gebracht. Tylo, die gehinderd werd door een blessure aan zijn voet die hij de dag voor de wedstrijd had opgelopen, kon slechts éénmaal met een solo gevaarlijk worden, maar zijn schot belandde tegen het zijnet.
  Na de minipauze scoorden de bezoekers, toen Forward de bal niet uit de verdediging weg kon krijgen, al snel 0 - 7 en daarna nog enkele malen met harde schoten die hoog in het doel verdwenen.
  Met het nemen van de strafschoppen had Forwarrd aanzienlijk meer succes. Liefst zes van de acht pogingen leverden een treffer op.
  Na de wedstrijd verzamelde de ploeg zich rond een grote, gereserveerde tafel in de kantine waar een grote taart en limonade klaarstonden.
  Als afsluiting van het evenement Team van de Week mag Forward JO9-6 een uur gratis gaan bowlen in Grand Café Winston.
rfwbs-slide