• Always Forward is dementievriendelijk

  15 okt 2018
 • Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.

  Dementievriendelijk is...
  Dementie kunnen herkennen
  Weten hoe je iemand met dementie kunt helpen
  Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen
  Dementie bespreekbaar maken

  Wanneer is een organisatie dementievriendelijk?
  Een dementievriendelijke organisatie is een bedrijf of vereniging die zich zichtbaar inzet om een veilige omgeving te bieden voor alle klanten, bezoekers of leden, ook als zij dementie hebben.

  Een organisatie gaat een stap verder. Zij vergroot de kennis van dementie binnen de eigen organisatie én de gemeenschap. Bij deelname van een persoon met dementie is er een plan, de directe omgeving is overzichtelijk. Er is een coördinator of contactpersoon

  Waarom dementievriendelijk?
  Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. We willen niet dat zij stoppen met activiteiten omdat ze onzeker worden door de dementie en thuisblijven. Daardoor vereenzamen ze. Dat gun je niemand. De diagnose dementie is al vervelend genoeg.

  Dat vraagt om begrip en hulp van jou en de samenleving. Daarom is het belangrijk dat ook jíj dementie kunt herkennen en weet hoe je mensen met dementie kunt helpen.

  Always Forward in samenwerking met Dementalent.     Contactpersoon is Inge Vlaar.

rfwbs-slide