• Alw. Forward 1 - Spartanen 1 4 - 2

  22 mei 2023
 • Forward heeft zich zondag hersteld van de nederlaag die de ploeg vorige week bij Schagen United opliep. In eigen huis won de nummer twee van de ranglijst, na tweemaal een achterstand te hebben moeten wegwerken, met 4 – 2 van Spartanen. Forward won in januari de uitwedstrijd tegen de Wognummers met 2 – 5. Met deze scores hebben beide ploegen elkaar in hun twee onderlinge confrontaties bijna een kwart van hun totale aantal geïncasseerde tegentreffers bezorgd!


  De beginopstelling van Forward week op enkele plaatsen af van de formatie waarmee de ploeg vorige week aan de wedstrijd tegen Schagen United begon. Tristan keerde terug onder de lat. In de verdediging ontbrak de geblesseerde Patrick. Cemil schoof naar de daardoor vacante positie naast Gilles en Mick naar de positie van controlerende middenvelder naast Nick. Joeri vulde de vrijgevallen positie van de ‘10’ en in de aanvalslinie nam Joost, die zijn schorsing had uitgezeten, de rechtervleugel voor zijn rekening. Tom nam plaats in de dug-out.

  Net zoals in de twee voorgaande wedstrijden tegen Grasshoppers en Schagen United keek Forward al heel vroeg in de wedstrijd tegen een 0 – 1 achterstand aan. Nadat zowel Lucas als Clyde in de openingsfase van links een wat te hoog gerichte voorzet hadden afgeleverd, bereikte een dieptepass een Spartanen-spits, die alleen richting Forward-doel kon gaan en de bal langs de uitlopende Tristan tegen het net schoof (0 – 1).
  In de volgende fase van de wedstrijd gebeurde er enige tijd weinig noemenswaardigs, tot in de 13e minuut Joost op rechts doorbrak. Zijn voorzet ging voor het doel langs, waarna Lucas voorbij de tweede paal de bal niet de gewenste richting kon geven. Direct daarna volgde een langdurige Forward-aanval, waarin diverse doelpogingen op Spartanen-verdedigers afstuitten. Joost werd kort na elkaar gelanceerd door achtereenvolgens Joeri en – na een heel fraaie actie – Nick. Zijn schoten richting korte hoek waren echter niet giftig genoeg om de Wognumse doelman in problemen te brengen.
  Een knappe Spartanen-aanval over rechts leverde een voorzet op, waaruit de bal van dichtbij werd ingekopt. Met een prachtige reflex slaagde Tristan erin de kopbal via de lat tot corner te verwerken en ook op het schot uit de corner die daarna ontstond, verrichtte hij een knappe redding.
  Een als bodycheck ogende duw waarmee Lucas in het strafschopgebied van de bezoekers ten val werd gebracht bleef onbestraft en Joeri krulde de bal van links om het doel heen. Een vleugelschot van Joost van rechts werd een prooi voor de Spartanen-doelman, die even later in twee instanties knap een schot van Joeri uit zijn doel hield.
  In de 39e minuut scoorde Forward de gelijkmaker. Lucas werd op links bediend. Uit zijn scherpe voorzet werkte de inlopende Joost de bal van dichtbij tegen het net (1 – 1). Een kort, maar hevig Forward-offensief leverde vervolgens een drietal corners en een geblokt schot op, maar uiteindelijk kon de verdediging van de bezoekers opruiming houden.

  Het eerste wapenfeit na de pauze betrof een vrije trap van Mick, waaruit de bal in de handen van de Spartanen-keeper belandde. Ook in deze helft kwamen de Wognummers vroeg tot scoren. De voorzet uit een aanval over links werd voorbij de tweede paal uit scherpe hoek binnengeknald (1 – 2). Nadat Mick opnieuw een vrije trap knap door de doelman verwerkt had zien worden, besloot Daimy een Forward-aanval met een schot dat net langs de verkeerde kant van de paal verdween en bleef een voorzet van Mick vlak voor het Spartanen-doel net buiten bereik van Daimy.
  Na een uur spelen kwam Jurgen in het veld voor Joeri en maakte Lucas plaats voor JO18-speler Sam Steenman, die zijn debuut maakte in Forward 1. Sam had slechts vijf minuten nodig om voor de eerste maal te scoren, uit een pass van Joost, maar helaas deed hij dat in buitenspelpositie. Een combinatie tussen Nick en Sam leverde een corner op. Mick bracht de bal voor het doel, waar Cemil bij de tweede paal hoog opspringend de tweede gelijkmaker binnenkopte (2 – 2). Tom dW en Tom H kwamen in het veld voor Joost en Daimy en enkele minuten later werd Mick gewisseld voor Danilo.
  Een voorzet uit een gevaarlijke uitbraak van de bezoekers werd tot corner verwerkt en uit de rebound van die corner volgde een schot dat langs Tristans doel vloog.
  Tom dW zag zijn voorzet, na een knappe actie op rechts, worden weggewerkt en Gilles zorgde op zijn beurt voor opruiming bij een vrije trap van de bezoekers. Een Wognumse verdediger raakte de bal uit een voorzet van Danilo anders dan hij had bedoeld, waardoor hij bijna in eigen doel scoorde. Hij ontsnapte met een corner. Daaruit bezorgde Cemil de bal bij Nick, die van buiten het strafschopgebied naast knalde.
  In de 80e minuut kwam Forward op voorsprong. Gilles bereikte Sam met een dieptepass. Een verdediger van Spartanen probeerde te ruimen, maar met enig fortuin voor Sam klutste de bal via hem tegen het net (3 – 2).
  Spartanen antwoordde met twee gevaarlijke aanvallen die beide een trekbal opleverden. De eerste, van links, kon de bereikte spits de bal niet goed raken en uit de tweede, van rechts, ging de inzet bij de eerste paal vlak langs het Forward-doel.
  Nadat Tom dW uit een voorzet van Terence de bal langs de verkeerde kant van de paal had gekopt, beëindigde Gilles met een goede ingreep een tegenaanval van de bezoekers. Hij rukte op over rechts en vond met een diepe pass Danilo, die richting Spartanen-doel kon gaan. De doelman liep uit om zijn doel te ‘verkleinen’, maar Danilo legde de bal breed op Sam die eenvoudig de vierde Forward-treffer kon laten aantekenen (4 – 2).
  In de resterende speeltijd werden de bezoekers nog tweemaal gevaarlijk. De eerste keer met een vrije trap waaruit Tristan de bal niet voldoende stevig raakte, maar zijn defensie de situatie ten koste van een corner kon klaren. De tweede keer, in blessuretijd, nadat Terence met hardnekkige kramp buiten de lijnen was beland, toen Gilles een schot uit een corner blokte. Tussen deze momenten in bracht Nick aan de andere kant van het veld, nadat hij de bal veroverd had, Danilo in stelling, maar die bevond zich helaas in buitenspelpositie. Direct daarna volgde een herhaling van zetten en werd de treffer van Danilo afgekeurd.

  De gehoopte stunt van RKEDO in de wedstrijd tegen Flevo bleef zondag helaas uit. De ploeg uit Middenmeer won in Avenhorn met 2 – 4 en kan aanstaande zondag in de laatste speelronde in eigen huis het kampioenschap veilig stellen door van SC Dynamo te winnen. De kans dat dat niet zal gebeuren lijkt, gegeven de huidige vorm van zowel Flevo als de Ursemmers, die in de nacompetitie het derdeklasserschap zullen moeten zien te behouden, te verwaarlozen.
  Door de overwinning tegen Spartanen handhaafde Forward zich op de tweede plaats van de ranglijst. Het bereiken van die plaats in de eindstand levert in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse het voordeel van het spelen van thuiswedstrijden op. Schagen United blijft Forward op de voet volgen door de 3 – 4 zege bij VVS ’46 en zal minstens op de positie van een na hoogst geklasseerde periodekampioen eindigen. VVW verloor weliswaar thuis tegen Grasshoppers (1 – 2), maar de Werverhovers zijn nu dank zij hun drie punten voorsprong op en veel betere doelsaldo dan VVS ’46 (+36 tegen +12) zo goed als verzekerd van de derde nacompetitieplaats.
  Onderin moet alleen nog de beslissing vallen over de derde nacompetitieplaats voor degradatie. DWOW heeft één punt achterstand op RKEDO en twee op Grasshoppers, maar omdat die twee ploegen in de laatste speelronde in Hoogwoud tegen elkaar spelen heeft de ploeg uit Wieringerwerf aan een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Strandvogels voldoende om zich te handhaven.


  Always Forward 1 – Spartanen 1 4 – 2 (1 – 1). 5, 0 – 1; 39, Ruttenberg 1 – 1; 52, 1 – 2; 65, Zaal 2 – 2; 80, Steenman 3 – 2; 87, Steenman 4 – 2.
  Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Nick Bot, Mick v.d. Gulik (72, Danilo van der Woude), Joeri Kerkhoven (58, Jurgen Adamus), Joost Ruttenberg (66, Tom Hoeve), Daimy Mac Donald (66, Tom de Weerd) en Lucas Laan (58, Sam Steenman).